وزیر خارجه ترکیه: ما عقبنشینی نمیکنیم و به حضور خود ادامه میدهیم
مولود چاووشاوغلو، وزیر خارجه ترکیه، پس از اعلام توافق با آمریکا در خصوص وضعیت در شمال سوریه گفت: «تعلیق عملیات به معنی عقبنشینی نیروهای ما از آنجا (شمال شرق سوریه) نیست. ما در آنجا حضور خواهیم داشت و به حضور خود ادامه خواهیم داد.»
وزیر خارجه ترکیه در بخش دیگری از صحبتهای روز پنجشنبه بیستوپنجم مهرماه خود در جمع خبرنگاران گفت: «با آمریکا توافق کردیم سلاحهای سنگین یگانهای مدافع خلق جمعآوری شده و مواضعشان نابود شود. این یک آتشبس نیست چون آتش بس بین دو طرف مشروع رخ میدهد.»
چاووشاوغلو همچنین گفت که با «درایت» رجب طیباردوغان، رییس جمهوری ترکیه، این کشور به تمامی خواستهای خود در مذاکره با آمریکا رسیده است. بر اساس گزارشهایی که منتشر شده است، نیروهای کرد شمال سوریه باید منطقه را ترک کنند و یک «منطقه امن» به عمق تقریبی ۳۲ تشکیل دهند و نیروهای آمریکایی هم از منطقه خارج خواهند شد.
در برابر، مشاور رییس جمهوری سوریه، توافق آمریکا و ترکیه را زیر سوال برد و آن را «مبهم» توصیف کرد. به گفته این مقام سوری، عبارت «منطقه امن» نادرست است، چرا که این منطقه، «منطقه اشغالی» است.
روز پنجشنبه مایک پنس، معاون رییس جمهوری آمریکا، اعلام کرد این کشور با ترکیه بر سر یک آتشبس چند روزه در شمال شرق سوریه توافق رسیده است تا آنکارا به عملیات نظامیاش در این منطقه علیه نیروهای تحت رهبری کردها پایان بدهد. مقامهای ترکیه هم گفتهاند واژه «آتشبس» را قبول ندارند و صرفا عملیات نظامی خود را بر پایه توافقی مشخص با آمریکا به حالت تعلیق در آوردهاند.
به رغم توافق به دست آمده میان ترکیه و آمریکا، سازمان ملل میگوید هنوز مسیر طولانی برای رسیدن به یک راهحل واقعی در بحران سوریه وجود دارد.
در خود آمریکا نیز توافق اعلام شده با دولت ترکیه، با مخالفتهای جدی روبهرو است. نانسی پلوسی، رییس مجلس نمایندگان آمریکا و چاک شومر، رهبر اقلیت دموکرات در سنا، در واکنش گفتند این توافق به اعتبار سیاست خارجی آمریکا لطمه میزند و شرمآور است.
دونالد ترامپ، رییس جمهوری آمریکا، هم در آخرین واکنش خود، در قبال درگیریها میان ارتش ترکیه با نیروهای کرد، این منازعات مسلحانه و دامنهدار را به «دعواهای حیاط مدرسه» تشبیه کرد. او شامگاه پنجشنبه با اشاره به این رخدادها در دالاس گفت: «بگذارید با هم بجنگند و بعد جدایشان کنید.»