پمپئو:هواپیمایی ماهان یک شرکت تروریستی است، کشورها حریم هوایی خود را به روی آن ببندند
وزیر خارجه آمریکا با بیان اینکه در روزهای اخیر پروازهای متعدد هواپیمایی ماهان برخی اقلام نامشخص را به ونزوئلا منتقل کرده و به رژیم نیکولاس مادورو در ونزوئلا تحویل داده است، از این شرکت هواپیمایی به عنوان «شرکت هواپیمایی تروریستی» نام برد و از کشورهای جهان خواست حریم هوایی خود را به روی هواپیمایی ماهان ببندند.
مایک پمپئو در کنفرانس مطبوعاتی روز چهارشنبه خود گفت: «در روزهای اخیر، هواپیمایی ماهان برخی اقلام نامشخص را برای رژیم نیکولاس مادورو در ونزوئلا ارسال کرده است. این همان شرکت هواپیمایی تروریستی است که جمهوری اسلامی از آن برای ارسال سلاح و پیکارجویان به سراسر خاورمیانه استفاده کرده است.»
در حال حاضر، آمریکا از سویی با افزایش تحریمها علیه ایران به دنبال کاهش نفوذ منطقهای جمهوری اسلامی است و از سوی دیگر برای مجبور کردن مادورو به کناره گیری از قدرت تحریمهای سختی را علیه این کشور وضع کرده است.
از ژانویه سال ۲۰۱۹، آمریکا و برخی دولتهای دیگر جهان، خوان گووایدو، رهبر مخالفان ونزوئلا، را رییسجمهور موقت ونزوئلا می دانند و مادورو را در این سمت به رسمیت نمی شناسند.
پمپئو روز چهارشنبه گفت همانطور که بسیاری از کشورها حق فرود به ماهان را نمیدهند باید حریم هوایی خود را نیز به پروازهای این شرکت ببندند.
هفته گذشته، مقامهای ونزوئلایی اعلام کردند در روزهای دوم و سوم اردیبهشت هواپیماهای ماهان از طرف جمهوری اسلامی مقداری مواد لازم برای پالایشگاه کاردون در غرب ونزوئلا ارسال کرده است.
در آذر و دی سال گذشته، واشنگتن شرکت ماهان را به دلیل حمل سلاحهای کشتار جنگی و انتقال پیکارجویان به سوریه، تحریم کرد. پیش از این در سال ۲۰۱۱ نیز آمریکا شرکت هواپیمایی ماهان را به دلیل همکاری با سپاه پاسداران انقلاب اسلامی مورد تحریم قرار داده بود.
در جریان کنفرانس مطبوعاتی روز چهارشنبه دهم اردیبهشت، مایک پمپئو، وزیر خارجه آمریکا، همچنین تاکید کرد که درصورتی که آمریکا نتواند کشورهای دیگر را در تمدید تحریم تسلیحاتی شورای امنیت سازمان ملل علیه ایران با خود همراه کند، همچنان از همه احتمالات ممکن برای تحریم تسلیحاتی جمهوری اسلامی استفاده خواهد کرد.
پمپئو در این کنفرانس مطبوعاتی همچنین گفت: «درصورتیکه نتوانیم کس دیگری را برای اقدام [علیه ایران] همراه کنیم، ایالات متحده همه احتمالات ممکن را برای چگونگی انجام این کار درنظر خواهد داشت.»
وزیر خارجه آمریکا افزود: «با توجه به چیزی که [باراک] اوباما، رییس جمهور سابق آمریکا و معاونش جو بایدن در آن قرارداد [هستهای] وحشتناک به دنیا دادند، ما میخواهیم اطمینان حاصل کنیم که بعد از ماه اکتبر سالجاری نیز ایرانیها نتوانند تسلیحات متعارف خریداری کنند.»
مایک پمپئو گفت در نظر دارد از شورای امنیت سازمان ملل بخواهد تا تحریم تسلیحاتی ایران را که مهر ماه به پایان میرسد، تمدید کند.
طبق قرارداد هستهای ایران که در سال ۲۰۱۵ بین ایران و شش قدرت جهانی به امضاء رسید، تحریم تسلیحاتی ایران پنج سال تمدید شده است، اما این دوره پنج ساله در اکتبر امسال به پایان می رسد.
آمریکا در سال ۲۰۱۸ از قرارداد هستهای ایران خارج شد. از طرف دیگر این احتمال بسیار قوی وجود دارد که چین و روسیه که خود از طرفین قرارداد هستهای ایران هستند با تمدید تحریمهای تسلیحاتی جمهوری اسلامی در شورای امنیت مخالفت کنند.
با توجه به اینکه هر یک از طرفین قرارداد هستهای این حق را دارند تا درصورتیکه ایران از این قرارداد تخلف کند تحریمهای ایران را برگرداند، پمپئو گفت که آمریکا به دنبال این است که از یکی از کشورهای آلمان، فرانسه و انگلیس که از دیگر اعضای قرارداد هستهای هستند بخواهد اعلام کنند ایران قرارداد را نقض کرده است. با این روش تحریمهای تسلیحاتی علیه تهران خود به خود تمدید میشوند.
در عین حال، آلمان، انگلیس و فرانسه با موضع آمریکا نسبت به قرارداد هستهای مخالف هستند و معتقدند حل مساله هستهای ایران از اهمیت بیشتری برخوردار است تا ادامه تحریمهای تسلیحاتی.
مایک پمپئو، وزیر خارجه آمریکا، روز چهارشنبه گفت که با توجه به اینکه ایالات متحده از امضا کنندگان قطعنامه شورای امنیت در تایید قرارداد هستهای بوده است، آمریکا این آمادگی را دارد که هنوز خود را یکی از اعضای قرارداد هستهای قلمداد کرده و برای تمدید تحریم تسلیحاتی ایران اقدام کند.