چراغ سبز آمریکا به اسرائیل در زمینه ادعای حاکمیت بر بلندیهای جولان
آمریکا به طور ضمنی از ادعای اسرائیل مبنی بر حق «حاکمیت» این کشور بر بلندیهای جولان حمایت کرد.
وزارت خارجه آمریکا روز چهارشنبه ۲۲ اسفند (۱۳ مارس) در گزارش سالانه حقوق بشر خود از بلندیهای جولان با عنوان «تحت اشغال اسرائیل» نام نبرد، بلکه «تحت کنترل اسرائیل» نام برد.
این در حالی است که قدرتهای جهانی از اسرائیل خواستهاند تا از«اشغال بلندیهای جولان »دست بردارد. چرا که این اقدام اسرائیل ناقض قوانین بینالمللی است.
بلندیهای جولان در مرز سوریه از موقعیتی استراتژیک برخوردار است و به اسرائیل امکان میدهد تا تحرکات مختلف در سوریه را زیر نظر گیرد.
از سوی دیگر این منطقه به دلیل حاصلخیزی وغنیبودن سفرههای آب زیرزمینی، در تامین بخش قابل توجهی از آب مورد نیاز اسراییل نقش مهمی دارد. از این رو، تلآویو نمیتواند از آن چشم بپوشد.
به گزارش گاردین، تلآویو در دولت ترامپ با جدیت در حال لابیگری است تا حاکمیت اسرائیل بر منطقهای که بیش از نیم قرن در اشغال دارد را تثبیت کند.
بر اساس این گزارش به نظر میرسد، لابی اسرائیل موفق بوده است. نوامبر گذشته آمریکا برای نخستین بار با چرخش از موضع قبلی خود، قطعنامه سازمان ملل را وتو کرد؛ قطعنامهای که در آن از اسرائیل خواسته شده بود تا به اشغال منطقهای به وسعت تقریبا ۱۲۰۰ کیلومتر مربع پایان دهد.
علاوه بر این، وزارت خارجه آمریکا در گزارش اخیر خود از کرانه باختری و نوار غزه هم به عنوان «سرزمینهای اشغالی» نام نبرده است. حال آنکه این مناطق در جنگ شش روزه ۱۹۶۷ به اشغال اسرائیل درآمده است.
ظاهرا ماجرای حمایت واشنگتن از اشغال این مناطق توسط اسرائیل درست پس از راهیابی دونالد ترامپ به کاخ سفید کلید خورده است.
وزارت خارجه آمریکا در گزارش دو سال پیش (۲۰۱۷) نیز ادبیاتش را تغییر داده بود و به جای «اسرائیل و سرزمینهای اشغالی» از «اسرائیل، بلندیهای جولان و کرانه باختری و غزه» نام برده بود.
بی تردید گزارش اخیر کاخ سفید ناخرسندی مردم و مقامهای فلسطینی را به همراه خواهد داشت. بهویژه، این که نخستین بار نیست که در مناقشات میان اسرائیل و فلسطین، دونالد ترامپ به صراحت از منافع اسرائیل حمایت میکند.
دسامبر سال گذشته دونالد ترامپ دستور انتقال سفارت آمریکا از تلآویو به بیتالمقدس را صادر کرد. آنچه خشم فلسطینیها و جامعه بینالملل را برانگیخت.
اوایل ماه مارس جاری هم وزارت خارجه آمریکا از ادغام کنسولگری و سفارت این کشور در بیتالمقدس خبر داد.
این در حالی است که پیش از این کنسولگری آمریکا در بیتالمقدس عملا به منزله سفارت این کشور نزد تشکیلات خودگردان فلسطینی تلقی میشد.
رویکرد کاخ سفید در قبال اسرائیل، آنطور که محمود عباس، رئیس تشکیلات خودگردان گفته نقض بیطرفی ایالات متحده آمریکا در مذاکرات فلسطین و اسرائیل را ثابت میکند.