کشف بخشی از یک حمام تاریخی در خیابان صوراسرافیل
روز چهارشنبه ۱۰ آبان ماه ۱۳۹۶ در پی حفاری شرکت آب و فاضلاب تهران در تقاطع خیابان صوراسرافیل و داور در تهران آثاری از سازه بنای معماری در قالب «پیبنا» نمایان شد که بلافاصله مراتب به آگاهی سازمان میراث فرهنگی استان تهران رسید.
گمانهزنیهای اولیه حاکی از آن است که این سازه متعلق به کاخ گلستان است. اما روز یکشنبه چهاردهم آبان مشخص شد که سازه به دست آمده در عرصه کاخ گلستان یک حمام است، که بعد از تکمیل مستندنگاریها و احتمالا کاوش بیشتر، روی آن پوشانده میشود.
به گزارش ایسنا، مرتضی ادیبزاده، کارشناس باستانشناس ادارهکل میراث فرهنگی استان تهران در این زمینه گفت: «آنچه برای باستانشناسان مشخص شده، این فضا بخشی از یک سازه حرارتی مرتبط با حمام یعنی بخش آتشدان حمام است و تاکنون نیز قسمتهای گربهرو را پیدا کردهایم.»
به گفته ادیبزاده با اشاره به موقعیت مکانی که از این سازه به دست آمده امکان کاوش گسترده در این منطقه وجود ندارد. او در ادامه توضیح داد: نمیتوانیم کاوش گستردهای در این منطقه داشته باشیم، باید به انجام مستندسازی کامل و دقیق در محوطه بسنده کنیم، تا امروز نیز همه ساختارهای به دست آمده نقشهبرداری و مستندسازی کامل شده و قرار است بعد از کسب تکلیف از پژوهشکده باستانشناسی، اگر قرار به انجام کاوش بود یک کاوش مختصر با هدف خواناسازی انجام شود، اما در نهایت این محل باید پرشود.
این باستانشناس ادارهکل میراث فرهنگی استان تهران با تاکید بر این که امکان نگهداشتن سازه آجری در منطقه وجود ندارد، توضیح میدهد: چون بخش کوچکی از حمام به دست آمده است، بنابراین به دلیل موقعیت کاخ گلستان، ساختمانهای پیرامونی، دادگستری و معبر نمیتوانیم همه فضا را باز کنیم، چون منطقه به هم میریزد ویک بی نظمی شهری ایجاد میشود.
«ادیبزاده» احتمال تعلق این فضا به کاخ گلستان را با وجود اینکه حمام نامیده میشود بسیار کم میداند و درباره به دست آمدن فضای تاریخی بیشتری در این منطقه گفت: چون در بافت تاریخی کار میشود، هر احتمالی وجود دارد که باز هم نمونه چنین سازههایی به دست آید، اما تا کنون هیچ شیءای به دست نیامده است، از سوی دیگر باستانشناس به طور دائم در منطقه است و به کار نظارت میکند و همه عملیاتِ خاکبرداریشرکت فاضلاب در این محدوده رصد میشود.