کشورهای مسلمان برای مقابله با تحریم به طلا و مبادله پایاپای متوسل میشوند
نخستوزیر مالزی، ماهاتیر محمد، اعلام کرد ایران، مالزی، ترکیه و قطر در نظر دارند برای کاهش آثار تحریمهای اقتصادی آتی، مبادلات تجاریشان را از طریق دادوستد پایاپای انجام دهند و طلا را جایگزین ارز کنند.
به گزارش خبرگزاری رویترز، روز شنبه ۳۰ آذر، در پایان نشست کشورهای اسلامی در کوالالامپور، پایتخت مالزی، ماهاتیر محمد مقاومت ایران و قطر در مقابل تحریمهای اقتصادی را ستود و گفت اتکا به نفس و استقلال دنیای اسلام در مواجهه با تهدیدهای آتی حائز اهمیت است.
حدود دو سال پیش، در پی ادعاهایی مبنی بر حمایت قطر از تروریسم، امارات متحده عربی، عربستان سعودی، بحرین و مصر روابط سیاسی و تجاریشان را با این کشور قطع کردند. اما قطر همواره این اتهام را رد کرده است. ایران نیز پس از بازگشت تحریمهای ایالات متحده آمریکا در سال گذشته، زیر فشار است.
نخستوزیر مالزی در ادامه سخنانش افزود: «دنیا شاهد است که کشورها با تصمیمهای یکجانبه، چنین اقدامهای تنبیهی را اعمال میکنند. مالزی و سایر کشورها باید همواره در نظر داشته باشند که چنین وضعیتی میتواند به هر یک از ما تحمیل شود.»
او با اشاره به اینکه پیشنهاد داده است از دادوستد پایاپای و دینار طلا استفاده شود، تاکید کرد که این مساله را بهطور جدی بررسی میکنند و امیدوارند سازوکاری عملی و موثر ایجاد شود.
سران کشورهای شرکتکننده در نشست کوالالامپور توافق کردهاند که روابط تجاریشان را گسترش دهند و بهجای ارزهای رایجی مانند دلار و یورو، مبادلات را بر پایه واحد پولی یکدیگر انجام دهند.
این نشست که رییس جمهوری ایران نیز در آن شرکت کرده بود، با انتقادهایی نیز مواجه شده است، از جمله اینکه با هدف تضعیف سازمان همکاریهای اسلامی برگزار شده است. مالزی میگوید تمام ۵۷ کشور عضو سازمان همکاریهای اسلامی را به نشست کوالالامپور دعوت کرده بود، اما فقط ۲۰ کشور حضور پیدا کردند.
تا روز چهارم و پایانی نشست، هیچ بیانیه مشترکی منتشر نشد. هرچند انتظار میرفت در این نشست در مورد مسائل مسلمانان فلسطین و کشمیر، وضعیت دشوار مسلمانان روهینگیا در میانمار و اردوگاههای مسلمانان اویغور در چین بحث و گفتوگو شود، ماهاتیر محمد بدون نام بردن از کشور خاصی، گفت این نگرانی وجود دارد که مسلمانان کشورهای غیرمسلمان وادار به همگونی با جامعه شوند. او در ادامه افزود: «ما از ادغام و همبستگی حمایت میکنیم، اما همگونسازی تا حدی که مذهب خود را کنار بگذاریم پذیرفتنی نیست.»
نخستوزیر مالزی در واکنش به این خبر که مسلمانان اویغور در اردوگاههای چین محبوساند، گفت: «باید حرف دولت را بشنویم، باید شکایت مردم را هم بشنویم، فقط آن موقع (اظهارنظر) منصفانه است.»
او همچنین قانون جدید شهروندی هند را تاسفآور خواند. این قانون فرآیند اعطای تابعیت به افراد غیرمسلمانی که قبل از سال ۲۰۱۵ از کشورهای افغانستان، بنگلادش و پاکستان به هند مهاجرت کردهاند را تسهیل و تسریع میکند.