آیا کودکان هم باید از ماسک استفاده کنند؟
حالا که مشخص شده استفاده از ماسک در پیشگیری از ابتلا به ویروس جدید کرونا موثر است و برخلاف هفتههای آغازین همهگیری جهانی، مراجع و سازمانهای مسئول، از جمله مراکز کنترل و پیشگیری از بیماریها در آمریکا، افراد را به استفاده از ماسک صورت تشویق میکنند، این پرسش برای بسیاری از والدین مطرح است که آیا کودکان نیز هنگام خروج از خانه باید ماسک بزنند یا نه.
اگر فرزندتان بالای دو سال سن دارد، پاسخ مثبت است. اما این موضوع میتواند چالشی جدی برای والدین باشد، زیرا کودکان درکی از اهمیت ماسک ندارند و دلیل ممنوعیت بازی خارج از خانه یا محرومیت از دیدار پدربزرگ و مادربزرگ یا دوستان برایشان قابل فهم نیست.
دکتر ریچل جی. ثورنتون، پزشک اطفال و استادیار بخش کودکان و نوزادان در دانشکده پزشکی جانز هاپکینز، در مصاحبه با لسآنجلس تایمز، بر اهمیت روراستی و صراحت والدین هنگام توضیح دلایل استفاده از ماسک به کودکان تاکید کرده است. علاوه بر این، بهتر است پیشاپیش فرض را بر این نگذاریم که کودک از ماسک زدن امتناع خواهد کرد.
دکتر ثورنتون درباره اینکه چگونه بدون ترساندن کودکان با آنها درباره استفاده از ماسک صحبت کنید، گفت: «از کلمات و مفاهیم ساده استفاده کنید، در حدی که برای کودک قابل فهم باشد. قبل از این که نیاز شود کودک ماسک بزند، وقت بگذارید و درباره ماسک زدن صحبت کنید. این رویکرد کمک میکند خاطرجمع شوید که در صورت نیاز، کودک فرصت دارد سوال و تمرین کند.»
همزمان، مراقب باشید پوششی که بهعنوان ماسک برای کودک استفاده میکنید به او احساس خفگی ندهد یا خطر خفگی به همراه نداشته باشد؛ مادامی که کودک بتواند طبیعی و راحت نفس بکشد، زدن ماسک برای کودکان بالای دو سال نه تنها بیخطر است، بلکه میتواند در پیشگیری از ابتلا به بیماری موثر باشد.
پوشاندن صورت بهویژه در مواقعی توصیه میشود که امکان رعایت فاصلهگذاری فیزیکی (که معیار آن حفظ فاصله دو متری با دیگران است) میسر نباشد. اگر کودکی همراه والدینش برای پیادهروی یا بازی از خانه خارج شود، در وضعیتی که حفظ فاصله دو متری با دیگران ممکن است، استفاده از ماسک ضرورتی ندارد.
با این همه، لازم است به یاد داشته باشید پوشاندن صورت با ماسک به این معنا نیست که ضرورت فاصلهگذاری اجتماعی و رعایت فاصله فیزیکی با دیگران نادیده گرفته شود. حتی وقتی صورت را با ماسک پوشاندهاید، همچنان حفظ فاصله دستکم دو متری از دیگران اهمیت دارد تا خطر انتقال کووید-۱۹ به حداقل برسد و از شیوع آن جلوگیری شود.
علاوه بر این، درست کردن ماسک در خانه یا اهدای آن به دیگران بهعنوان فعالیتی جمعی یا خانوادگی این حس را به کودکان منتقل میکند که در اماناند و همزمان، در حال کمک به دیگراناند.
این نکته را هم در نظر داشته باشید که استفاده از ماسک ممکن است حواس کودک را پرت کند و ناخودآگاه بیش از مواقع عادی به صورتش دست بزند.
به توصیه آکادمی طب اطفال آمریکا، چنانچه استفاده از ماسک حواس کودک پرت کند و باعث شود بیشتر صورتش را لمس کند، باید در استفاده از ماسک برای کودک تجدیدنظر کرد.
نکته دیگری که باید به آن توجه داشت این است که استفاده از ماسک نباید مانع تنفس طبیعی کودک شود، بهویژه در مواردی که کودک خودش نمیتواند ماسک را از صورتش بردارد. به گفته متخصصان، در چنین مواردی، صورت کودک را بههیچوجه نباید پوشاند.
چنانچه کودکتان به بیماریهای مزمن یا حاد مانند نقص ایمنی، مشکل ریه یا سایر بیماریهای خاص مبتلاست، توصیه میشود در مورد نوع ماسک (پارچهای یا فیلتردار) و شیوه کاربرد آن، با پزشک اطفال تماس بگیرید تا راهنماییهای لازم را دریافت کنید.