بریتانیا در پی انقلاب صنعتی سبز با خودروهای برقی
ادامه گرمایش زمین و تغییرات اقلیمی در نتیجه افزایش گازهای گلخانهای و کربن دولتها را به فکر انقلابی دیگر انداخته است. باور بر این است که انقلاب صنعتی، که از قرن ۱۸ شروع شد، به تغییرات اقلیمی منجر شد. حالا جهان برای مهار گرمایش زمین، به انقلاب صنعتی دیگری میاندیشد.
دولت بریتانیا اعلام کرده است که این بار «انقلاب صنعتی سبز» خواهد بود تا با فناوری به مبارزه با گرمایش زمین رفت. برنامه انقلاب صنعتی سبز شامل معرفی انرژی پاک، حملونقل بدون تولید کربن و فناوری خلاقانه است. برنامه دولت این است که تا سال ۲۰۵۰، تولید کربن در بریتانیا را به صفر برساند. در این راستا، دولت عوامل کربنزا را معرفی کرده که یکی از آنها خودروهای بنزینی است که با سهم ۳۴ درصدی، بیشترین میزان کربن را در بریتانیا تولید میکنند. بریتانیا در نظر دارد تا سال ۲۰۳۰، فروش خودروهای بنزینی را متوقف کند.
اما راهحل جایگزین چیست؟ این کشور برای اینکه جای خالی اتومبیلهای بنزینی را پر کند، در نظر دارد طرح معرفی و فروش خودروهای برقی را تسریع کند. این برنامه دولت بریتانیا شرکتهای خودروسازی را بیش از هر زمان دیگر وادار کرده تا وارد رقابت برای تولید خودروهای برقی شروع شوند.
تاکنون، شرکت تسلا بیشترین سهم را در بازار خودروهای برقی جهان داشته است. سهام این شرکت بزرگ آمریکایی در آغاز سال ۲۰۲۰، به ۸۰ میلیارد دلار میرسید اما در پایان سال، به دلیل تغییر برنامه دولتها برای مهار گرمایش زمین، سهام این شرکت به ۵۰۰ میلیارد دلار رسید. با افزایش ارزش سهام شرکت تسلا، ایلان ماسک، مدیرعامل این شرکت، نیز از رده سیوششم به جایگاه دوم ثروتمندترین فرد جهان رسید.
این سرمایهدار آمریکایی با ابتکار ساخت خودرو برقی، هم به کاهش گازهای گلخانهای کمک کرده و هم کیسهاش را پر کرده است.
سایر شرکتهای بزرگ خودروسازی مانند تویوتا، نیسان، بنز و فولکسواگن نیز در پی یافتن جایی در بازار خودروهای برقیاند، اما تاکنون از تسلا عقب افتادهاند. هر یک از این شرکتها با معرفی خودروهای برقی با مدل و ویژگی خاص تلاش میکنند تا سهمی در بازار خودروهای برقی داشته باشند.
دولتها نیز برنامههای تشویقی برای خرید خودروهای برقی به اجرا گذاشتهاند. بریتانیا به کسانی که خودرو برقی میخرند تا ۳۵۰۰ پوند کمک مالی میکند. علاوه بر این، قرار است به خودروهای برقی پلاک سبز هم بدهد که مزیتهای زیادی دارد از جمله پرداخت مبلغ کمتر برای پارکینگ.
مزیت دیگر خودروهای برقی این است که هزینهاش کمتر است. مثلا در بریتانیا اگر با خودرو برقی صد مایل سفر کنید فقط دو پوند برای شارژ خودرو میپردازید، در حالیکه اگر با خودروی غیربرقی صد مایل سفر کنید، باید ۱۱ پوند هزینه سوخت بپردازید.
در حال حاضر، بیش از ۱۳ هزار محل شارژ خودرو در سراسر بریتانیا وجود دارد اما این تعداد هنوز برای تمام خودروها کافی نیست. دولت بریتانیا اعلام کرده است که ۱/۳ میلیارد پوند برای احداث دهها هزار محل شارژ دیگر هزینه میکند.
شمار خودروهای برقی در بریتانیا از سال ۲۰۱۹ تاکنون دو برابر شده اما هنوز اندک است و فقط دو درصد خودروهای بریتانیا را تشکیل میدهد.
شمار خودروهای برقی در سایر کشورها نیز اندک است. علاوه بر بریتانیا، دیگر کشورهای صنعتی هم برنامههای مشابهی برای مهار گرمایش زمین معرفی کردهاند که بیشک در آیندهای نهچندان دور، تغییرهای صنعتی بزرگی در جهان ایجاد خواهد کرد. روند برقیسازی خودروها و سایر ماشینآلات غیرکربنزا تسریع خواهد شد و ماشینهای کربنزا از رده خارج میشوند.