جشنواره مد و حجاب
هشتمین جشنواره مد و لباس فجر، روز جمعه ۲۶ بهمنماه آغاز شد. هدف برگزاری این جشنواره، از ابتدا، مبارزه با تهاجم فرهنگی و خودکفایی در صنعت پوشاک مطرح شد. رهبر جمهوری اسلامی ایران گفته بود که لباس ایرانی باید دارای هویت ملی و اسلامی باشد و جوانان باید از الگوبرداری از غرب دست بردارند. آیتالله خامنهای در سال ۱۳۸۳، ایده طرح لباس ملی را مطرح کرد و گفت اگر آراستگی بهشکل افراطی نباشد، از نظر اسلام مانعی ندارد.
جریان طراحی لباس و مد در ایران بعد از انقلاب اسلامی همیشه در قالب مزونهای خصوصی وجود داشته است، اما در سال ۱۳۹۰ بود که با ایجاد جشنواره مد و لباس فجر و فراخوان عمومی، شکل رسمی و دولتی پیدا کرد. ناگفته نماند در تمام این سالها، شعارهایی مانند هویت، عفت و پوشش اسلامی از شرایط اصلی در طرحهای پیشنهادی شرکتکنندگان بوده است. طبیعی است که بسیاری از طراحان جوان، بااستعداد و مستقل در این جشنواره که عمدتا به طراحی مانتو و چادر توجه دارد شرکت نمیکنند و به برپایی نمایش و فروش خصوصی بسنده میکنند.
لازم به یادآوری است که در سال ۱۳۹۴، به همت یک جوان طراح مد ایرانی، رویداد «تهران فشن ویک» بهمدت یک هفته در مرکز تجاری سامسنتر در خیابان فرشته برگزار شد. در این رویداد مطرحترین طراحان مد جوان ایرانی شرکت کردند و مانند فشن شوهای خارج از ایران به نمایش زنده لباسها با مدل پرداختند. استقبال از این رویداد بهقدری دور از انتظار بود که تهیه بلیط نمایشهای زنده تقریبا غیرممکن بود.
دور از ذهن نبود که وزارت ارشاد و نیروی انتظامی با برگزارکنندگان این رویداد برخورد شدیدی کردند و این اتفاق در نطفه خفه شد. ناگفته نماند همان سال در تالار وحدت، در جشنواره مد و لباس فجر، مسابقه طراحی چادر مجلسی و مناسبتی بهطور زنده اجرا شد.
جشنواره مد و لباس فجر ۱۳۹۷
این جشنواره امسال، مصادف با چهلمین سالگرد انقلاب، در بوستان گفتوگو، واقع در غرب تهران، برگزار میشود و علاقهمندان از ۲۶ بهمن تا ۲ اسفند میتوانند به بازدید از این نمایشگاه بروند. جشنواره در دو بخش رقابتی و غیررقابتی برگزار میشود.
شعار امسال جشنواره «خوشا مکران و وصف بیمثالش» انتخاب شده است؛ مکران نام منطقهای در جنوب شرقی ایران است و ظاهرا با این شعار، برگزارکنندگان جشنواره توجه به نقوش ایرانی را از شرایط شرکت در جشنواره اعلام کردند. هشتمین جشنواره مد دارای بخشهای مختلفی است از جمله طراحی مانتوی مجلسی، مانتوی اجتماعی، چادر، روسری و پوشاک مجلسی/اجتماعی آقایان. طراحان کیف و کفش و زیورآلات نیز میتوانند در این جشنواره شرکت کنند.
حمید قبادی، دبیر ساماندهی مد و لباس کشور و رییس هشتمین جشنواره مد و لباس فجر، در نشستهای خبری اعلام کرده است که در طول مدت جشنواره، یک کارگاه طراحی سهروزه لباس با مضمون انقلاب و پیشرفت برگزار خواهد شد و همچنین کتابی به مناسبت چهلمین سالگرد انقلاب در دست انتشار است که در آن با ۴۰ فعال حوزه مد و لباس مصاحبه شده است. قبادی به نبودِ مد و لباس ایرانیـاسلامی در قبل از انقلاب اشاره کرده و دهه ۹۰ را اوج شکوفایی مد و لباس ایرانی دانسته است.
جشنواره مد و لباس فجر امسال بخش بینالمللی نیز دارد، که از ۲۵ تا ۲۸ بهمن ۱۳۹۷ در منطقه آزاد چابهار برگزار میشود. به گزارش خبرگزاریهای داخلی، اساتیدی (بدون ذکر نام و مشخصات) از دانشگاههای ایتالیا و فرانسه برای داوری دعوت شدهاند و مسابقه سهروزه طراحی پارچه و لباس بهصورت زنده انجام خواهد شد.
برگزارکنندگان این جشنواره چابهار را دروازهای برای بینالمللی شدن لباسهای ایرانیـاسلامی ذکر کردند. جایزه این مسابقه «نشان مهتاب» نام دارد، که برای بزرگداشت مهتاب نوروزی، از اساتید سوزندوزی بلوچ، این نام انتخاب شده است. نکته جالبتوجه اینجاست که مهتاب نوروزی قبل از انقلاب لباسهای فرح دیبا، ملکه پیشین ایران، را سوزندوزی میکرد و هنوز برخی از لباسهای فرح دیبا و کار دست مهتاب نوروزی در مجموعه سعدآباد در معرض دید عموم است.