سپاه ۳۰ شهروند دوتابعیتی را به جرم جاسوسی دستگیر کرده است
خبرگزاری رویترز امروز پنجشنبه ۱۸ آبان ماه در گزارشی اختصاصی مینویسد سپاه پاسداران در طول دو سال گذشته ۳۰ شهروند دوتابعیتی ایرانی را دستگیر و به جرم 'جاسوسی' زندانی کرده است.
در گزارش رویترز آمده است: "وکلا، دیپلماتها و خویشاوندان آنها میگویند سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در طول دو سال گذشته حداقل ۳۰ نفر دوتابعیتی را، اگثراً با اتهام جاسوسی برای دولتهای بیگانه دستگیر و روانه زندان کرده است".
این تعداد دستگیریها از سال ۲۰۱۵ تاکنون و همزمان با امضای توافق هستهای ایران با قدرتهای خارجی یک افزایش چشمگیر داشته است. دستگیری دوتابعیتیها در ایران تحت عناوین گوناگون از سابقه طولانی برخوردار استُ اما هیچگاه بیشتر از تعدادی محدود نبوده است.
حدود ۱۹ نفر از دستگیرشدگان اخیر از ایرانیان با تابعیت اروپایی بودهاند. پیش از این، اکثز دستگیرشدگان دوتابعیتی، ایرانیان مقیم آمریکا بودهاند.
وکلا و خویشاوندان این دستگیرشدگان میگویند حکومت ایران آنها را برای چانهزنی و معامله با قدرتهای خارجی و ناامید کردن کمپانیهای اروپایی برای سرمایهگزاری در بازارهای ایران به زندان انداخته است. آغاز این دستگیریها پس از توافق هستهای بوده است.
به گفته رویترز، سپاه پاسداران با داشتن منافع اقتصادی عظیم در ایران و بهعنوان یک نیروی مسلح و امنیتی همواره منتقد ورود سرمایههای خارجی و قرارداد با شرکتهای اروپایی بوده است.
بسیاری از دولتهای اروپایی سکوت را بر هرگونه اقدام برای آزادی شهروندان زندانی خود در ایران ترجیح میدهند و بیم آن دارند واکنش تهران وضعیت این زندانیان را بدتر کند.
یک منبع خبری دولت بریتانیا میگوید: "این شیوه بهترین راهنمای ما در مورد این مشکل است".
دافنه کرِمانز سخنگوی وزارت خارجه هلند میگوید: "هرگونه واکنش ما میتواند این زندانیان را با مشکلات بیشتری روبرو کند".
با این حال ماه گذشته که احمدرضا جلالی ایرانی- سوئدی به جرم جاسوسی به اعدام محکوم شد، همسر او ویدا مهراننیا در یک گفتگوی تلفنی با رویترز گفته است: "ما همه امیدوار بودیم که او بهزودی آزاد خواهد شد. او از زندان با ما تماس تلفنی میگرفت و میگفت هیچ اتهامی را علیه او وارد نکردهاند. به او گفته شده بود که تنها پس از چند بازجویی آزاد خواهد شد. من نُه ماه بعد وقتی که او را به اعدام محکوم کردند موضوع را علنی کردم چون او در اعتراض به این حکم اعتصاب غذا کرده بود".
مارگوت والستروم، وزیر امور خارجه سوئد، در زمان اعلام حکم اعدام برای جلالی گفته بود: "ما به دولت ایران میگوییم که این موضوع بر روابط آن کشور با اتحادیه اروپا تأثیر میگذارد. و این درست در زمانی است که ایران و اروپا قرار است همکاریهای جدید خود را آغاز کنند و از آن هم مهمتر مسأله ادامه توافق هستهای است که ما با حکومت تهران داریم".