چالش های انتخاباتی قالیباف
محمد باقر قالیباف که تنها کاندیدای با سابقه نظامی درانتخابات فعلی است ۱۲ سال است که رویای ریاست جمهوری را در سر میپروراند . رویایی که هربار تحققش با موانع بیشتری روبرو میشود .قالیباف در چهار سال گذشته تمهیداتی چید که با توجه به مشکلات دولت در حوزه اقتصادی و اشتغال با یک تصویر مقتدرانه از یک مدیر اجرایی میدانی و موفق و منظم جاهای خالی دولت روحانی را در افکار عمومی پر کند . هرچند ابتدا فکر میکرد که زمینه انتخاب شدنش وجود ندارد و با آنکه اعلامیه ای از سوی او صادر شد که در انتخابات شرکت نمیکند، اما با تحولات مربوط به معادلات سیاسی داخلی وبا فشارشبکه های نظامی ،مالی واجتماعی حامیش اودر آخرین ساعات ثبت نام به جمع کاندیداها پیوست. اما بهرغم امیدواریهایی که حامیانش به انتخاب او دارند او با چالشهای متفاوتی در این انتخابات روبروست:
- 1.تبلیغاتی:
رقبای سیاسی قالیباف که از قصد سیاسی وی برای کاندیداتوری آگاه بودند با افشاکردن مدارک مربوط به واگذاری املاک شهرداری با قیمتهای نازل به افراد وگروههای خاص نخستین ضربه تبلیغاتی را به او وارد کردند و ازآنجا که الهه بخت نیز با او یار نبود آتش سوزی ساختمان پلاسکو ومرگ ۱۶ نفر از آتش نشانان نیز دومین ضربه تبلیغاتی را به او وارد کرد . این ضربات تبلیغاتی که در چندماه منتهی به انتخابات رخ داد موقعییت او را در نظر سنجیها پایین اورد .
- 2.نفر دوم کاندیداها در جناح اصولگرا:
برخلاف سال ۹۲ که قالیباف جدیترین کاندیدا از نظر جذب آرا عمومی در میان جناح اصولگرا محسوب میشد .اینبار او جای خود را به رییسی داده است و همین سطح فعالیت و توان او را کاهش داده است . برخلاف سال ۹۲ سفرهای شهرستانی او تاکنون فقط دو مورد بوده است ودر ده روز باقی مانده نیز نمی تواند سفرهای زیادی داشته باشد . کاهش فعالیت شهرستانی و نیز میتینگهای انتخاباتیش میتواند ناشی از این باشد که او شخصا چندان امیدوار نیست
- 3. برجسته شدن چهره تخریبی وی :
قالیباف شانس تبلیغ درارایهی چهرهای مقتدر از یک مدیر توانمند اجرایی بود ولی دردو مناظره کنونی بیشترجنبه تخریبی وی علیه روحانی برجسته شده است واین ازجنبه تبلیغی چندان رای آور نمی باشد.
- 4.ترجیحات رهبری:
به نظر میرسد رهبری ایران ترجیح میدهد که رییس جمهور ایران فرد مقتدر و دارای شبکه های گسترده نباشد تا بتواند او را مدیریت کند . قالیباف به هرحال با شبکه گسترده فرماندهان سپاه دوران جنگ متصل است. علاوه براین با شبکههای گسترده مالی نیز چه در دوره ریاستش بر قرار گاه خاتم الانبیا وچه در دوره ریاست شهرداری تهران ارتباطات گستردهای دارد . لذا برای رهبری مدیریت وی بسیار دشوار و هزینه بر است . انها در این مورد رییسی و حتی روحانی را بر او ترجیح میدهند .
- 5. پایگاه رای نامشخص :
در دو انتخابات قبل که قالیباف کاندیدا بود او عمدتا گروههای طبقه متوسط را با رویای اداره قدرتمند و مدرن کشور مخاطب قزار داده بود و درعین حال گروههای مذهبی سنتی را نیز سعی میکرد در سبد رای خود داشته باشد و از انجا که رقیب جدی در اصولگرایان نداشت در این زمینه موفق بود . اما در این دوره او بیش از جنبه اثباتی تصویر مدیریتی خود که بخاطر حوادث پیش امده مخدوش شده ،عمدتا به مسئله اشتغال و شعارهای پوپولیستی پرداخت یارانه روی آورده است . به هرحال پایگاه رای وی عمدتا در شهرهای بزرگ ، جوانان ،نیروهای بسیجی و طبقه متوسط ناراضی از وضع موجود است که مسئله رکود و بیکاری مشکل اصلی آنهاست . او در زمینه توسعه سیاسی در این انتخابات سکوت کامل کرده است هرچند در زمینه توسعه هنر و فرهنگ در مناظره دوم خود مدعی شد که بیش از دولت به فعالیتهای هنرمندان کمک کرده است . روحانیت هم مثل دوره قبل از حمایت از وی ابا ورزیده و از رییسی حمایت کرد. و لذا گروههای سنتی و مذهبی بیشتر رییسی را دنبال میکنند .پس یکی از چالشهای قالیباف در این دوره نامشخص بودن پایگاه رای میباشد.
- 6. ابهامات ائتلاف با رییسی:
در آغاز گمان میرفت که قالیباف با رییسی ائتلاف خواهد کرد و به عنوان معاون اول رییسی میتوانند در جذب آرا گام موثرتری بردارند . ولی با توجه به اینکه ستاد رییسی بوسیله وزرای احمدی نژاد اداره میشود و قالیباف با انها اختلافات جدی دارد لذا ابهامات زیادی در مورد امکان ائتلاف وجود دارد. هرچند در مناظرات رییسی وقالیباف از هر گونه انتقاد و حمله به یکدیگر خودداری کردند .و در مورد برخی موضوعات و طرحهای پیشنهادی نیز به نظر می رسد هماهنگ باهم مطالبی را بیان میکنند . لذا بهرغم این فاصلهها امکان این کناره گیری به نفع دیگری نیز وجود دارد.
در مجموع با توجه به ناامیدی قالیباف از انتخاب مجدد به عنوان شهردار تهران و نیز پایین بودن موقعیت وی در نظرسنجیها وی سیاست حمله همه جانبه به روحانی را انتخاب کرده است .که شاید بتواند ناراضیان را جذب وشاید معجزهای در اخرین لحظه برای وی رخ دهد و برخلاف سال ۹۲جای وی در نظر سنجیها و آرا مردم باروحانی جابجا شود.