شما صفحه ای از سایت قدیمی ایران اینترنشنال را مشاهده می کنید که دیگر به روز نمی شود. برای مشاهده سایت جدید به iranintl.com مراجعه کنید.

از ایست قلبی نفت تا حباب ساختگی بورس

 

روزنامه‌های امروز بوی نفت می‌دهد. قیمت نفت تولید آمریکا در سقوطی عجیب، سیر نزولی منفی داشت و این اتفاق بی‌سابقه تیتر یکِ روزنامه‌های ایران را که کشوری نفتی است و روزگارش با فروش نفت می‌گذرد، نفتی کرد.

البته سردبیران از طبع‌آزمایی هم غافل نبودند و تا توانستند با نفت، قافیه ساختند. اسکناس از «سیاه‌بختی طلای سیاه» گفته است و روزنامه اقتصادِ سر‌آمد، خبر از «ایستِ قلبی نفت» داده و روزنامه جوان به «نفت در خاک سیاه» پرداخته است.

بازار گمانه‌زنی درباره آینده نفت هم در روزنامه‌ها داغ است. داریوش قنبری در یادداشتی با عنوان «متغیرهای اقتصاد ایران در سال آتی»، از ورشکستگی کامل دولت پرده‌برداری کرده است. این‌طور که قنبری نوشته است با نفت ۵۰ دلار و با فروش یک میلیون بشکه نفت در روز، دولت می‌توانست به حل بخشی از مشکلات امیدوار باشد اما با قیمت فعلی نفت، رسیدن به درآمد پیش‌بینی‌شده قبلی نیازمند فروش دو میلیون بشکه نفت برای است که با تحریم‌های آمریکا، چنین فروشی ممکن نیست.

به نوشته قنبری، راه دیگر دولت برای کسب درآمد، مالیات بود که با شیوع کرونا و تعطیلی کسب‌و‌کارها، به آن هم امیدی نیست. اما فریدون مجلسی، در روزنامه آفتاب یزد، هر‌چند قیمت نفت را زیر سایه سیاست و اقتصاد و بهداشت می‌بیند اما ابراز امیدواری کرده است که با رفع شرایط قرنطینه در آمریکا و اروپا و مصرف بنزین، اوضاع فروش نفت بهتر شود و پیش‌بینی کرده است که در شرایط ارزانی نفت، کشورهایی مثل چین، ژاپن و کره جنوبی که از خریداران عمده نفت‌اند، اقدام به خرید و ذخیره نفت می‌کنند و حتی معادن قدیمی نمک را هم انبار ذخیره نفت ارزان خواهند کرد .

اما بشنوید از روزنامه کیهان که سرخوشانه نوشته است «مکر آمریکا به خودش برگشت». در گزارش کیهان آمده است که آمریکایی‌ها می‌خواستند صادرات نفت ایران را به صفر برسانند اما شیوع کرونا کاری کرد که حالا قیمت نفت آمریکا به زیر صفر رسیده است. کیهان برای خوانندگانش توضیح داده که وضع طوری است که تولید‌کنندگان نفت در آمریکا مجبور شده‌اند نفت رایگان به متقاضیان بدهند و هزینه حمل‌و‌نقل و انبار را هم بپردازند.

از نفت که بگذریم، اوضاع کرونا در ایران همچنان نگران‌کننده است. روزنامه خراسان خبر داده است که خطر موج دومِ کرونا مشهد را تهدید می‌کند و ترافیک تهران هم ۷۰ درصد افزایش داشته است، این یعنی فاصله‌گذاری اجتماعی و پیشگیری چندان عملی نیست.

در این حال و روز، آفتاب یزد از دلسردی مجلس دهم در آخرین ماه‌های این دوره نوشته است و این‌که مجلس از وقتی کرونا شایع شد، فقط شش جلسه علنی داشته است.

از روزنامه اعتماد هم بخوانیم که تیتر یکِ غیر‌نفتی انتخاب کرده و گزارش اول این روزنامه درباره دستمزد نجومی برخی مجریان صدا‌و‌سیماست، با این عنوان طعنه‌آمیز که «واقعا چند می‌گیری مجری باشی؟»

محمد‌تقی فهیم هم با اشاره به دستمزد بالای برخی مجریان صدا‌و‌سیما برای اجرای چند شب برنامه، پرسیده است «کدام عدالت؟»

نویسنده اعتماد دستمزدهای گزاف مجریان را نشانه‌ای دانسته است از این‌که سرمایه‌داری بر تمام شئون کشور حکمفرماست، با این تفاوت که در کشورهایی که سرمایه‌داری کلاسیک دارند، مالیات باید داد و حساب‌و‌کتاب شفاف است اما در ایران این‌طور نیست.

محمد‌تقی فهیم این را هم گفته که ساعت مچی مجری محترم ما به اندازه حقوق سالانه چند کارگر است و در این شرایط، آیا می‌شود از عدالت حرفی زد؟

برویم سراغ روزنامه‌خوانی امروز.

 

محکومیت نماینده مجلس به‌خاطر تذکر به رییس قوه قضاییه

 

 

شرق: محکومیت نماینده مجلس به‌خاطر تذکر به رییس قوه قضاییه

محمود صادقی در گفت‌و‌گو با شرق خبر محکومیتش به ۲۱ ماه حبس و ۱۰ میلیون تومان جزای نقدی را تایید کرد. به گفته صادقی، دادستان پیشین تهران، جعفری دولت‌آبادی، شاکی اصلی و پیگیر پرونده بوده و صادقی ۷ ماه از حبس را فقط برای توهین به رییس قوه قضاییه گرفته است.

محمود صادقی در سال ۱۳۹۵ در مجلس، از صادق لاریجانی خواست که درباره واریز هزاران میلیارد تومان از حساب‌های قوه قضاییه به حساب شخصی خود توضیح دهد. گفته می‌شد رییس قوه قضاییه ۶۳ حساب دارد که میلیاردها تومان پول در آن‌هاست و روزانه سود می‌گیرد. صادقی خواهان شفاف‌سازی در مورد حساب‌ها شده بود و در سخنرانی در شیراز، تعبیر تندی علیه لاریجانی به کار برده بود که همین سخنرانی به شکایت و پیگیری جعفری دولت‌آبادی منجر شد.

دیروز خبرگزاری فارس، حکم بدوی صادقی را منتشر کرد و این نماینده مجلس می‌گوید حکم بهمن‌ماه آمد و او درخواست تجدیدنظر کرده بود و اکنون، نمی‌داند چطور حکم به خبرگزاری فارس رسیده است.

انتشار خبر محکومیت صادقی در خبرگزاری وابسته به سپاه پاسداران بعد از آن بود که روزنامه کیهان، منتسب به رهبر جمهوری اسلامی، به‌خاطر طرح دوفوریتی نظارت بر شورای نگهبان، خواستار محاکمه نمایندگان ردصلاحیت‌شده بود.

چالش‌های روزنامه‌نگاری پسا‌کرونا

 

 یونس شکرخواه، استاد ارتباطات، معتقد است مطبوعات در ایران به‌خاطر این‌که حکومت تاب انتقاد و پرسشگری ندارد، دچار خودسانسوری، از دست دادن تدریجی مخاطبان و درد مزمن لاغری تیراژ و سونامی رسانه‌های نو شده‌اند. به گفته شکرخواه، رسانه‌های چاپی اکنون با کپسول‌های کوچک اکسیژن در ابتدای این بزرگراه ایستاده‌اند.

علی‌اکبر قاضی‌زاده، روزنامه‌نگار پیشکسوت، به آرمان ملی گفته است مشکلات روزنامه‌ها و کاهش اعتماد مردم به رسانه‌های مکتوب و غیرمکتوب از چند دهه پیش آغاز شده است و به کرونا ربطی ندارد، ولی در دوران پسا‌کرونا وضعیتشان بدتر خواهد شد. به گفته قاضی‌زاده، کاهش اعتماد مردم از سیل سال گذشته آغاز شد و با افزایش نرخ بنزین، اعتراض‌های آبان‌ماه و سقوط هواپیمای اوکراینی به اوج خود رسید. قاضی‌زاده معتقد است کرونا بهانه است و تا تیغ سانسور برداشته نشود و روزنامه‌ها خصوصی نشوند، وضعیت همین است.

از نگاه فریدون صدیقی، استاد روزنامه‌نگاری، رسانه‌ها پیش از آن‌که پاسخگوی نیاز مخاطبانشان باشند، تامین‌کننده نظر نهادهای بالاسری‌اند که بر آن‌ها مدیریت می‌کنند. پاسخگویی به نهادهای بالاتر باعث شده است که رسانه‌ها ایزوله و در تنگنا و مضیقه کارکردی گرفتار شوند. صدیقی در ادامه افزوده است باید در چارچوب قانون، به مطبوعات آزادی عمل داده شود.

مجید رضاییان، استاد روزنامه‌نگاری، معتقد است در زندگی پساکرونایی، مخاطب تغییر می‌کند، به این معنا که به واقعیت‌های سیاسی، اجتماعی و اقتصادی کشور نزدیک‌تر می‌شود و شبه‌واقعیت‌ها را پس می‌زند، انتظارات مخاطب از محیط سیاسی تغییر می‌کند، گسترده‌تر و عمیق‌تر می‌شود و این مساله روزنامه‌نگاری را به چالش می‌کشد.

واقعا چند می‌گیری مجری باشی؟

داستان دستمزدهای نجومی مجری‌های تلویزیون به جنجالی جدی تبدیل شده است و اعتماد درباره توییت‌هایی که این روزها در مورد دستمزد رضا رشیدپور، مجری برنامه «حالا خورشید»، منتشر شده است گزارش و گفت‌و‌گو و یادداشت دارد.

محمد‌تقی فهیم در سرمقاله اعتماد نوشته است اولین مساله‌ای که رقم‌های نجومی دستمزد مجریان تلویزیون اثبات می‌کند این است که در کشوری با روابط و مناسبات سرمایه‌داری زندگی می‌کنیم و معیارها بر مبنای سود است، علی‌رغم این‌که نه قانونمند و شفاف است و نه مالیات آن پرداخت می‌شود.

فهیم دستمزدهای نجومی مجریان ایرانی را به‌دلیل پنهان‌کاری و فقدان شفافیت، مصداق بی‌عدالتی می‌داند. از نظر او، «رقم‌هايی كه درباره دستمزد برخی مجريان فاش شده اجحافی است در حق مردمی كه به حداقل‌های زندگی دسترسی ندارند».

گفته می‌شود رشیدپور برای هر اپیزود برنامه حالا خورشید، ۴۰ میلیون تومان دستمزد می‌گیرد، یعنی ماهی ۴۳۳ میلیون. رشیدپور تکذیب کرده و گفته است سند بیاورید.

جذابیت ساختگی بورس؛ بنیادها سود می‌برند، نه مردم

مصوبه دولت مبنی بر کاهش نرخ سود سپرده بانکی به ۱۵ درصد، هرچند گفته می‌شود برای حمایت از تولید است، به باور کارشناسان اقتصادی، تلاشی است برای ترغیب سرمایه‌های مردم به سمت بورس. روزنامه اقتصاد پویا آن را «جذابیت ساختگی بورس» خوانده و جهان صنعت از «حباب صنعتی» نوشته است. به گفته تحلیلگران در هر دو روزنامه، ورود این نقدینگی جدید به بازار بورس به رشد واقعی بخش اقتصاد و صنایع منجر نمی‌شود و صرفا رشد بازار مالی خواهد بود، به این معنا که حباب بازار بورس بزرگ‌تر می‌شود، در حالی‌که بازدهی سهام بورس همچنان کم است.

روزنامه جهان صنعت نوشته است تصمیم کاهش نرخ سود بانکی بیش از آن‌که به نفع بنگاه‌های تولیدی و حتی اقتصاد کشور باشد، منافع بخش خاصی از جامعه را تضمین می‌کند.

علی سعدوندی، کارشناس بانکداری، به جهان صنعت گفته است هدف دولت از کاهش نرخ سود بانکی نه حمایت از تولید، بلکه حمایت از بازار بورس است.

محمود جامساز هم به جهان صنعت گفته است کسانی که از سیاست‌های فعلی دولت متضرر می‌شوند مردم، کسبه و شرکت‌های کوچک و متوسطند و کسانی که سود می‌کنند افراد مرتبط با بنیادها و نهادهای حاکمیتی‌اند مثل بنیاد مستضعفان، ستاد اجرایی فرمان امام و شستا. به گفته جامساز، در بازار بورس، حتی افراد عادی ضرر می‌کنند و عملا این بنیادها و افراد وابسته‌اند که بازار را در دست می‌گیرند و به‌دلیل انحصار اطلاعات، از زمین خوردن مردم سودهای هنگفتی به دست می‌آورند.

کشور در آستانه یک شکاف طبقاتی جدی است

احمد توکلی، اقتصاددان و عضو مجمع تشخیص مصلحت، در گفت‌و‌گو با تعادل، به این نکته اشاره کرده که اقتصاد ایران در آستانه شکاف طبقاتی است.

به گفته توکلی، از ۴۰۳ میلیون حساب سپرده در کشور،  ۵۲ درصد مبلغ کل سپرده‌های کشور را ۰/۴ درصد صاحبان سپرده‌ها در اختیار دارند و در مقابل، ۴۸ درصد دیگر در مجموع حساب‌های حدود ۹۹/۶ درصد سپرده‌گذاران قرار دارد. این ارقام و اسناد حقوقی غیردولتی حاکی از آن است که بسیاری از صاحبان بنگاه‌های تولیدی با مشکل نقدینگی مواجه‌اند و به همین خاطر، دست به تعدیل نیرو می‌زنند و در نتیجه، اقتصاد ایران در آستانه یک شکاف طبقاتی جدی است.

از نظر توکلی، دولت باید از زیر سنگ هم شده پول جور کند و برای طبقات محروم هزینه کند. توکلی معتقد است دولت باید نظام پرداخت کوپنی را دوباره راه‌اندازی کند، اما دولت می‌گوید این روش منسوخ است. از نگاه توکلی، عاجل‌ترین اقدام دولت باید کمک به معیشت طبقات محروم باشد، چرا که این شکاف طبقاتی خطرناک است و تبعات دارد.

 

روزنامه‌نگار
تازه چه خبر؟
گزارش‌های رسانه‌ای از مرگ شاهین ناصری، از شاهدان شکنجه نوید افکاری، در زندان تهران بزرگ خبر می‌دهند. منابع نزدیک به خانواده شاهین ناصری در گفت‌وگو با...More
طالبان اسامی شماری از افراد از جمله دو نفر از فرماندهان نظامی طالبان را که به سمت‌های مهم دولتی منصوب کرده است، اعلام کرد. به گفته ذبیح‌الله مجاهد،...More
حسن زرقانی دادستان مشهد از بازداشت شش متهم پرونده کودک‌ربایی در این شهر خبر داد و اعلام کرد که متهم اصلی پرونده هنوز دستگیر نشده وفراری است. زرقانی...More
پارلمان اروپا در قطعنامه‌ای اعلام کرد گروه شبه‌نظامی حزب‌الله لبنان که بارها وفاداری ایدئولوژیک قوی خود به جمهوری اسلامی را نشان داده، دولت لبنان را...More
ارتش سودان در بیانیه‌ای که از تلویزیون دولتی این کشور پخش شد، اعلام کرد تلاش برای کودتا را خنثی کرده و اوضاع تحت کنترل است. یک عضو شورای حکومتی سودان...More