افت تحصیلی دانش آموزان خوزستانی بر اثر گرد وغبار
احمدرضا لاهیجانزاده، مدیر کل محیط زیست استان خوزستان از افت تحصیلی دانش آموزان این استان بر اثر گرد و غبار خبر داد.
در پی پیشبینیها و اطلاعیههای پی درپی از سوی اداره هواشناسی خوزستان مبنی بر وزش بادهای شدید و وقوع پدیده گرد و غبار، ستاد بحران استان در روزهای گذشته به دفعات تصمیم بر تعطیلی فعالیت تمامی دانشگاهها، مراکز علمی، مدارس و مهدکودکها گرفت که بنا به گفته مدیرکل محیط زیست استان خوزستان نتیجه این تصمیمات از روی اجبار، افت تحصیلی دانش آموزان را در پی داشته است.
به گفته مدیرکل محیط زیست استان خوزستان، اثرات گرد و غبار علاوه بر افت تحصیلی شرایط روحی و روانی مردم این استان را نیز به خطر انداخته است. او در این رابطه تصریح کرد: هنگامی که یک یا دو نوبت که این کانونها فعال شود و خاک بر سر مردم بریزد اثرات منفی آن چندین برابر بیشتر از پنج نوبت ریزگرد خارجی است که وارد کشور میشود، چراکه ریزگردهای کانون داخلی به دلیل نزدیکی در کمتر از نیم ساعت شهر را در برمیگیرد و اثرات گرد و خاک ناشی از کانونهای داخلی از نظر روحی و روانی و همچنین اقتصادی و اجتماعی بر مردم بیشتر از کانونهای گرد و خاک خارجی است.
- اقدامات نمادین مشکلی را حل نمی کند
مدیر کل محیط زیست استان خوزستان اقدامات صورت گرفته را نمادین دانست و گفت که این راهکارها ارائه شده از سوی مسئولان مشکل هوای خوزستان را حل نخواهد کرد.
لاهیجان زاده، با بیان اینکه عوامل بسیار زیادی دست به دست هم داده که امروز ما شاهد بروز گرد و خاک در استان خوزستان هستیم، گفت: باید به دنبال اقدامات جدیدی برای مقابله با گرد و خاک در این منطقه باشیم که بیشک این اقدامات نیازمند زمینه و زمان است.
- ریزگرد و نبود مدیریت کافی بر روی آب و تالاب ها
این مقام مسئول در خوزستان با اشاره به خشکی بخش بزرگی از تالابهای بینالنهرین از سال ۱۹۹۱ به بعد گفت که این اتفاقات اگر چه مربوط به زمان جنگ و صدام است اما اثرات ثانویه آن تا به امروز ادامه داشته و دامن گیر مردم این استان شده است.
مدیر کل محیطزیست استان خوزستان تصریح کرد: از سوی دیگر کاهش بسیار زیاد بارشها طی ۱۰ الی ۱۵ سال گذشته و همچنین عدم مدیریت آب در ایران و تاثیر سدسازی در کل منطقه که شامل ایران، ترکیه و عراق میشود، اثرات بدی در پاییندست داشته است و باعث شده که این مناطق تبدیل به کانون ریزگرد شوند.
- حقابه و هدر رفتن ۷۰ درصد آب کشاورزی
لاهیجانزاده همچنین به پرداخت حقابه تالاب و تامین آب شرب اشاره کرد و گفت: مساله اصلی پرداخت حقابه تالابها است که انجام نمی شود. او خاطرنشان کرد: متاسفانه هنوز برای تصمیمگیران کشور حقابه تالاب اولویت اول بعد از شرب نیست و همچنان کشاورزی در اولویت است. میگویند اگر اجازه دهند، حقابه تالاب تامین شود، چگونه باید آب کشاورزی را تامین کنند؟
او یادآور شد: اگر محیطزیست اصرار دارد کشاورزی مدیریت شود تا حقابه تالاب هم تامین شود به این منظور نیست که کشاورزی را کاهش دهیم، بلکه به این معنی است که روشهای کشاورزی را تغییر دهیم. متاسفانه کشاورزی ما همچنان به روشهای سنتی و مانند شرایط پرآبی انجام میشود در حالی که اعلام شده میزان آورد رودخانهها ۴۰ درصد کاهش داشته و با کاهش بارش روبرو بودهایم اما باز هم مشاهده میکنیم که روشهای کشاورزی همچنان روشهای سنتی است.
به گفته مدیرکل محیطزیست استان خوزستان در حال حاضر تنها ۱۰ درصد در کل استان موفق به بهبود وضعیت کشاورزی شده است و راندمان آبیاری زمینهای کشاورزی در استان کماکان بین ۳۰ تا ۳۲ درصد است و این نشان میدهد که نزدیک به ۷۰ درصد آب در این رابطه هدر داده می شود.
- احیای تالاب هورالعظیم
براساس گفتههای مدیرکل محیط زیست استان خوزستان طی سه سال گذشته تالاب هورالعظیم به خوبی احیا شده که این عمل موجب شده است که تعداد روزهای آلوده را از ۷۰ الی ۸۰ روز در این سه سال به کمتر از ۳۰ روز برسد، اما ریزگردهای داخلی متاسفانه بسیار فعال شده و مشکلات سال قبل و آلودگی این چند روزه از کانونهای داخلی ناشی میشود که بیشتر در شرق و جنوب شرق اهواز هستند که روزی زمینهای کشاورزی و دیمزار بودند، اما به دلیل خشک شدن رودخانه زهره و مارون در این زمینها کشاورزی انجام نمیشود و این رودخانهها طغیان نمیکنند.
به گفته مدیر کل حفاظت محیطزیست استان خوزستان در طی تمام این سالها و بعد از اتفاقی که در سال ۹۵ افتاد و منجر به قطعی آب و برق چند روزه در این استان شد و تاسیسات زیادی به دلیل گرد و خاک آسیب دید در ۱۰ ماه گذشته مصوبات خوبی برای مقابله با گردوخاک و اعتبار نسبتا خوبی برای سال ۹۶ نیز در نظر گرفته شد که در سال ۹۷ نیز ادامه خواهد داشت.