افسردگی ۶۵ درصد کادر درمانی و افزایش آمار مرگومیر ناشی از کرونا
به دستور دولت، کسبوکارها در تهران دوباره از سر گرفته شد، محدودیتهای سفرهای بیناستانی لغو، خیابانها شلوغ و پرتردد شد. روزنامه جمهوری اسلامی از قول معاون وزیر بهداشت، از «بازگشت کرونا به سیر صعودی» خبر داده و روزنامه شهروند از شلوغی شهر گفته است.
اولین روز آغاز فعالیت مشاغل در تهران به روایت روزنامهها، شاهد افزایش بار ترافیکی، بالا رفتن تعداد خودروهای تکسرنشین، کلافگی مغازهداران از نبودِ مشتری و افزایش تعداد دستفروشان مترو بود.
روزنامه ایران از حضور مردم در پاساژها گزارش داده و نوشته است «تهرانیها با کرونا شطرنج بازی میکنند». در گزارش ایران، اشاره شده است که شهروندان به طرح فاصلهگذاری اجتماعی هوشمند توجه چندانی ندارند و مشاغل پرخطری مثل آرایشگاهها با پاسخدهی تلفنی، مشتری میپذیرند. اما این معضل فقط پایتخت نیست.
محمدرضا هاشمی، فرماندار مشهد، در گفتوگو با ایران گفته است متاسفانه پس از تبدیل فاصلهگذاری اجتماعی به فاصلهگذاری هوشمند، مردم به استفاده از ماسک در مناطق پرتردد و رعایت فاصله فیزیکی در مناطق حاشیه، بهویژه روستاهای پرجمعیت چسبیده به کلانشهر مشهد، کمتر توجه دارند.
از آنسو، روزنامه آرمان ملی از افزایش خستگی و ترک کار پرستاران گزارش داده و در مورد افسردگی ۶۵ درصد کادر درمانی هشدار داده است. به گزارش آرمان ملی، مهمترین دلیل افسردگی پرستاران نه مشقت کار، بلکه مشاهده روزانه مرگ بیماران جلوی چشمشان بوده است. یکی از این پرستاران به خبرنگار آرمان ملی گفته است: «بعد از مرگ بسیاری از همکارانم و دوست نزدیکم که با هم در بخش بیماران کرونایی کار میکردیم، کار کردن برایم خیلی سختتر شده است.»
به باور روانشناسان، دیدن مرگ یک انسان بیش از ۴۰ روز بر ذهن فرد تاثیر منفی میگذارد و مرگ روزانه مردم میتواند فرد را تا مرز افسردگی حاد پیش ببرد. ضمن اینکه اضطراب و ترس از ناقل بودن باعث میشود جرات رفتن به خانه را نداشته باشد.
مینا منظوری، روانشناس، در همین مورد به آرمان ملی گفته است خدمات روانشناسی در چنین شرایطی بیفایده است. کادر درمانی بیمارستانها وقتی میبینند علیرغم تلاش شبانهروزیشان، بر تعداد مبتلایان افزوده میشود دچار ناامیدی خواهند شد. به گفته این روانشناس، هیچ اقدام روانشناسی و مشاورهای نمیتواند موثر باشد، به غیر از کاهش آمار از طریق قرنطینه خانگی.
از میان خبرهای خارجی، تحلیلگران در حال گمانهزنی و تحلیل دلایل سفر ظریفاند. صلاحالدین هرسنی، کارشناس مسائل بینالملل، در یادداشتی در همدلی، نوشته است سفر ظریف قبل از آنکه اهداف منطقهای داشته باشد، اهداف فرامنطقهای دارد. به نوشته هرسنی، اهداف فرامنطقهای همان تلاش دیپلماتیک برای کاهش خصومت و منازعه در روابط تهرانـواشینگتن است. از نگاه هرسنی، نتیجه این مذاکرات یا خروج ایران از سوریه خواهد بود یا واشینگتن رضایت خواهد داد که ایران در سوریه حضور داشته باشد، اما در سطحی دیگر.
به باور هرسنی، دستگاه دیپلماسی ایران با هدف ازسرگیری تلاش برای رسیدن تفاهم با واشینگتن، سفر به سوریه را ترتیب داده است که در صورت نتیجهبخش بودن، وزارت خارجه از پس یکی از بزرگترین آزمونهای خود برآمده است.