ثبت ۱۶هزار کودکآزاری در ایران
رضا جعفری، رییس اورژانس اجتماعی سازمان بهزیستی کشور روز یکشنبه ۲۹ بهمنماه از ۱۶هزار گزارش کودکآزاری در نیمه اول سال جاری خبر داد.
جعفری، ضمن اعلام این خبر گفت: « از ۱۶ هزار مورد کودک آزاری گزارش شده در ایران، ٣٨ درصد در سن دبستان و زیر دبستان و ١٢ درصد راهنمایی بوده اند. ٢٩ درصد این کودکان آزار جسمی و ٣ درصد خشونت جنسی را تجربه کردهاند».
او در عین حال افزود: «آمار واقعی بسیار بیشتر است زیرا خانوادهها از ترس امنیت و آبرو خيلى از موارد را گزارش نمی کنند».
کودک آزاری در سکونتگاههای فقیرنشین موضوع سمیناری دو روزه است که در بهمن ماه سال جاری توسط جمعیت امداد دانشجویی امام علی برگزار شد.
در این سمینار از تجربه دو دهه کار امدادی در مناطق حاشیهنشین در قالب ۱۱۷۵ تحقیق میدانی این سازمان غیر دولتی رونمایی شد.
طبق آمار اعلام شده در این جلسات ۷۰ درصد موارد کودک آزاری شدید توسط والدین کودکان انجام شده است و ۳۱ درصد آزارگران جنسی کودکان نیز والدین معتاد بوده اند. همچنین ۵۰ درصد کودکان کار، قربانی انواع آزار و اذیت جنسی بودهاند.
در این سمینار تاکید شد که مناطق فقیرنشین سکونتگاه قربانیان نابرابری اجتماعی و بیعدالتی در توزیع قدرت و ثروت هستند و فقر نتیجه خشونت ساختاری و بیتفاوتی اجتماعی است و در عین حال منبع تولید خشونت. کودکان اولین قربانیان خشونت در سکونتگاههای فقیرنشین هستند.
کارشناسان در این سمینار اعلام کردند: نسبت جمعیت ساکن در مناطق حاشیه نشین و فقیرنشین شهرها طی چهار دهه گذشته افزایش قابل توجه داشته و شیوع انواع خشونتهای جسمی، جنسی و آزارهای بدنی در این مناطق بحرانی است.
بر اساس گزارشهای مطرح شده در این سمینار، پژوهشها نشان میدهد خشونت ساختاری در این مناطق آنچنان ریشه دوانیده که بسیاری از آزارگران و کودکان آزار دیده اساسا درکی از خشونت ندارند و این مساله اعمال خشونتهای شدید را هم آسان کرده است.
ناکارآمدی نظام قانونگذاری برای پیشگیری از جرایم علیه کودکان و مقابله با آسیبهای اجتماعی از دیگر عوامل تشدید کننده این بحران است.
از سوی دیگر، گرچه ایران سال ۱۳۷۲ به کنوانسیون حقوق کودک پیوسته اما لایحه حمایت از حقوق کودکان و نوجوانان سال ۱۳۹۰ به مجلس شورای اسلامی ارائه شده و هنوز به تصویب نرسیده است.
سمینار کودکآزاری درسکونتگاههای فقیرنشین ، موضوع گفتوگوی برنامه چشم انداز شنبه ۵ اسفند ۹۶ خواهد بود.