حدود نیمی از زندانیان آزاد شده به زندانها بازمیگردند
روزبه کردونی، مدیرکل دفتر امور آسیبهای اجتماعی وزارت کار ایران، روز چهارشنبه ۱۸مرداد اعلام کرده که ۴۶ درصد از زندانیان آزاد شده در ایران، مجددا به زندان برمیگردند.
پیشتر نیز اصغر جهانگیر، رئیس سازمان زندانها در آماری مشابه در خردادماه ۹۶ گفته بود نزدیک به نیمی از زندانیان کشور پس از آزادی، با همان جرم اولیه یا جرم دیگری به زندان بازمیگردند.
آماری که نشان میدهد سیاستها و رویکردهای جمهوری اسلامی درخصوص «بازپروری زندانیان» در پیشگیری از جرائم و جذب زندانیان آزاد شده به بازارکار و اشتغال، عملا شکست خورده است.
در این خصوص مدیرکل دفتر امور آسیبهای اجتماعی وزارت کار رصد دائم مجرمان و محکومان را بهصورت یک ضرروت مطرح کرده که باید بهعنوان یک راهکار مورد توجه قرار گیرد.
این مقام مسئول در وزارت کار تصریح کرده: «این یک واقعیت است که مجرمان وقتی آزاد میشوند امکان تکرار جرم را دارند. باید برای مجرمانی که در حوزه امنیت اجتماعی جرائمی را مرتکب میشوند؛ سیستمی وجود داشته باشد مثل مجرمان جنسی و کسانی که سابقه کودک آزاری و یا تجاوز دارند تا در زمانی که آزاد میشوند سیستم یکپارچه قضایی- امنیتی و حمایتی آنان را تحت نظر داشته باشد تا امکان وقوع مجدد جرم کاهش پیدا کند.»
روزبه کردونی همچنین از تبیین «اطلس کودکآزاری» در کشور خبر داده و گفته: «یکی از ابعادی که باید در بحث کودکآزاری و جرایم جنسی مورد توجه جدی قرار داده شود، نحوه نظارت و رصد محکومانی است که آزادانه در جامعه رفت و آمد دارند.»
کردونی همچنین با اشاره به ماجراهای آتنا اصلانی و بنیتا گفته است: «در این موارد افرادی مرتکب جرم شدهاند که سابقهدار بودهاند بنابراین تحتنظر گرفتن مجرمان جنسی باید به یک مطالبه جدی تبدیل شود: «این (زیر نظر گرفتن مجرمان جنسی) باید به یک مطالبه جدی تبدیل شود. در اکثر کشورها حتی محل زندگی کسانی که مجرم جنسی هستند را تغییر میدهند و این افرد ثبت میشوند.»
آتنا اصلانی، دختر هفت ساله اهل پارسآباد مغان که پس از آزار و اذیت جنسی در ۲۸ خرداد به قتل رسید و جسد او ۲۰ روز بعد در پارکینگ مغازه قاتل پیدا شد. بنیتا، دختر هشتماههی ایرانی بود که صبح پنجشنبه، ۲۹ تیر ۱۳۹۶، درحالیکه درون خودروی پراید پدرش بود، ربوده شد و پس از شش روز، در بامداد ۴ مرداد، جسد او پیدا شد. او بهدلیل باقی ماندن در خودرو و از شدت گرما، گرسنگی و نبودِ اکسیژن، جان خود را از دست داده بود. قتل آتنا و بنیتا موج گستردهای از ابراز همدردی را در شبکههای اجتماعی بهدنبال داشت.
مدیرکل دفتر امور آسیبهای اجتماعی در ادامه گفت: در حادثه بنیتا و آتنا افرادی مرتکب جرم شدند که سابقهدار بودند. حتی خفاش شب هم محکومی بود که آزاد شده بود. این باید به یک مطالبه جدی تبدیل شود. روزبه کردونی تاکید کرده که بر اساس اطلس کودکآزاری که در کشور تبیین شده میتوان گفت کدام نقاط کشور ریسک بالاتری در رابطه با کودکآزاری دارند. او این مناطق آسیبخیز را دارای بالاترین آمارها در این زمینه خوانده اما از آنها نام نبرده است.
روز چهارشنبه ۲۸ تیرماه، خبرگزاری ایلنا در گفت و گویی با یک وکیل دادگستری به پدیده کودک آزاری در ایران پرداخته و از مناطقی نام برده که در آن شمار کودک آزاری بیشتر است.
بر اساس گفتههای این وکیل دادگستری که «شفاخواه» معرفی شده، مناطقی همچون شهریار تهران، لب خط و دروازه غار، مناطق حاشیهای و چهارراههای شهرهای بزرگ وضعیت کودکان بسیار بحرانی است. کودکان کار که در چهارراهها دستفروشی میکنند در معرض کودک آزاریهای بسیاری هستند در حالی که قانون از آنها حمایت چندانی نمیکند.
این وکیل دادگستری تاکید کرده که در رابطه با کودکآزاری، اگر جزو منافی عفت باشد، سازمان مردمنهاد نمیتواند بدوا شکایت کند و باید رضایت ولی کودک نیز موجود باشد و این امر پروسه را سخت میکند چون سازمان نمیتواند ورود کند و اگر پدر و مادر رضایت نداشته باشند یا خشونت جنسی توسط اعضای خانواده اتفاق افتاده باشد، کار بسیار سخت میشود بنابراین یکی از اشکالات کار در مرحله اثبات است.