وزارت کار: کودکان کار باید از طرح فعلی جمع آوری متکدیان خارج شوند
دو هفته پس از بازداشت کودکان کار از سطح شهر تهران و انتقاد برخی از فعالان مدنی و نمایندگان مجلس به آن، روزبه کردونی، مدیر کل دفتر امور آسیبهای اجتماعی وزارت کار و رفاه اجتماعی اعلام کرده که کودکان کارو خیابان باید از شمول طرح فعلی جمعآوری متکدیان خارج شوند.
به گزارش ایلنا، این مقام مسوول وزارت کار با اشاره به بازدیدی که از مرکز یاسر- یکی از مراکز نگهداری کودکان کار پس از جمع آوری آنها از سطح شهر- داشته است، گفت که «باید از نگاه تهدید محور به کودکان اجتناب کرد و این واقعیت را پذیرفت که با تکرار طرحهای ارزیابی نشده و موقتی نمیتوان حال کودکان را خوب کرد و آسیبهای اجتماعی کودکان را کاهش داد.»
مدیر کل دفتر امور آسیبهای اجتماعی وزارت رفاه با تاکید بر اینکه شناسایی و جذب کودکان کار و خیابان باید مطابق آییننامه ساماندهی کودکان خیابانی (حمایت اجتماعی از کودکان کار و خیابان) انجام گیرد، افزوده: «شناسایی، جذب، پذیرش و توانمندسازی کودکان کار و خیابان باید توسط سازمان بهزیستی و با همکاری موسسات خیریه و تشکلهای غیردولتی انجام شود.»
او در خصوص موضع وزارت کار و رفاه اجتماعی در خصوص طرح ضربتی اجرا شده در سطح تهران هم گفت: «وزیر رفاه به صورت کاملا شفاف و صریح تاکید کرده که با برخورد قهری سلبی با کودکان مخالف است و طرح جمعآوری ضربتی کودکان کار و خیابان دارای مشکلاتی است که باید رفع گردد.»
طرح جمعآوری کودکان کار با انتقاد شماری از نمایندگان مجلس و فعالان حقوق کودک مواجه شده است. دوم مهرماه و یک روز پس از آغاز سال تحصیلی جدید، بهاره آوینی، عضو هیأت رئیسه شورای شهر تهران از نحوه جمعآوری کودکان کار از خیابانها، به تندی انتقاد کرد و گفت که نهادهای ایران برای اینکه «جاماندگی» کودکان را از «کودکی و ماه مهر» جمع کنند، دست به این اقدام میزنند. این عضو شورای شهر افزود: «وقتی زورمان به علتها نمیرسد، دست به حذف معلولها میزنیم. چه کسی را گول میزنیم؟» او با اشاره به اجبار کودکان برای کار کردن گفته است: «چندین دستگاه مملکت جمع شدهاند تااین جاماندگان از کودکی و مهر را از جلوی دیدگان دور کنند مبادا که لابد اسباب دلمشغولی شوند.»
اول مهرماه مصادف با آغاز سال تحصلی جدید و بازگشایی مدارس نیز بیش از ۳۰۰ تن از وکلا، استادان دانشگاه، مددکاران اجتماعی و فعالان حقوق کودک در نامهای خواستار پایان دادن به طرح جمعآوری کودکان کار و خیابان شدند و تأکید کردند که حل این مشکل نیازمند شرایطی از جمله بهبود وضعیت اقتصادی خانوادههای «آسیبپذیر» و برخورداری کودکان آنها از آموزش است. امضاءکنندگان این نامه خواستند تا اجرای این طرح پایان یابد. آنها تاکید کردهاند که طرح جمعآوری کودکان کار نه تنها باعث کاهش تعداد این کودکان و یا تغییر در کیفیت زندگی آنها نشده، بلکه باعث «ایجاد آسیبهای جسمی و روانی» و «ترس و بیاعتمادی» این کودکان نسبت به سازمانهای حمایتی دولتی شده است.
احمد خاکی، معاون امور اجتماعی بهزیستی استان تهران، روز جمعه ۳۱ شهریور اعلام کرد که در قالب طرح جمعآوری کودکان که از ۱۳ شهریورماه در تهران آغاز شده، ۲۵۵ کودک به مراکز سازمان بهزیستی فرستاده شدهاند که ۱۷۸ نفر آنان غیرایرانی هستند.