شما صفحه ای از سایت قدیمی ایران اینترنشنال را مشاهده می کنید که دیگر به روز نمی شود. برای مشاهده سایت جدید به iranintl.com مراجعه کنید.
روزنامه‌خوانی ۱۷ اردیبهشت

دایره سفید خطر 

 

فهرست بلند‌بالایی از ۱۳۲ شهرستان اعلام شده است که گفته می‌شود در وضعیت سفید به سر می‌برند، اما آیا سفید می‌مانند؟ گزارش روزنامه‌ها امیدوار‌کننده نیست. از نگاه کارشناسان، اعلام وضعیت سفید خطرناک است چون به افزایش رفت‌و‌آمدها و در نتیجه بالا رفتن میزان شیوع منجر خواهد شد. براساس اخبار دریافتی، در پی اعلام نقاط سفید بیماری در کشور، نافرمانی‌های بهداشتی در استان‌ها افزایش یافته است. 

روزنامه‌های رسالت و شهروند از «سفیدهایی که قرمز می‌شوند» گزارش داده‌اند؛ آرمان ملی از مشاغل کم‌خطری نوشته است که قربانی کرونا شدند و یک متخصص بیماری‌های واگیردار به قوه قضاییه پیشنهاد داده است به پرونده کرونا وارد شود چون جان مردم بازیچه اهداف سیاسی شده است.  

بنا بر تعریف وزارت بهداشت، منطقه سفید منطقه‌‌ای است که به‌ازای هر صد‌هزار نفر، روزانه فقط یک نفر بستری شود. در این مناطق، مساجد و بقعه‌های متبرکه باز شده‌اند و نماز جماعت و نماز جمعه هم قرار است برگزار شود. اما به گزارش شهروند و به نقل از بسیاری از معاونان دانشگاه‌های علوم پزشکی، شهرهای کشور هیچ منطقه سفیدی ندارند.  

علی‌اکبر حق‌دوست، مدیر کمیته اپیدمیولوژی ستاد مقابله با کرونا، کاربرد اصطلاحات سفید و قرمز را درست نمی‌داند و گفته است وضع سفید یعنی پایان خطر، در حالی که در هیچ جای کشور وضع سفید دیده نمی‌شود. از آن طرف، وضع قرمز یعنی بیماری همچنان در حال طغیان و اپیدمی بالاست، در حالی که آمارهای اعلامی چنین شرایطی را تایید نمی‌کند.  

از سوی دیگر، محمد نعیمی‌پور، تحلیلگر سیاسی، در گفت‌و‌گو با اعتماد، در ارزیابی مدیریت بحران کرونا در کشور، آن را به جنگ تشبیه کرده و گفته است آنچه در شرایط جنگی اهمیت دارد تبعیت مردم و مجموعه حکومت از فرماندهی است.  

این اصلاح‌طلب و عضو حزب اتحاد ملت، اقدام‌های دولت را به‌طور کلی مثبت ارزیابی می‌کند و به باور او، اين بحران نشان داد كه زيرساخت‌های درمانی و به‌طور کلی سيستم بهداشت و درمان كشور از لحاظ جهانی قابل‌اعتناست و می‌توان روی بنيان‌های توليدی در مواقع خاص حساب باز كرد. 

 

پیشنهاد ورود قوه قضاییه به پرونده کرونا 

محمدرضا محبوب‌فر، جامعه‌شناس و کارشناس اپیدمیولوژی بیماری‌های واگیردار، در یادداشتی، تقسیم‌بندی جغرافیایی کشور به مناطق سفید، زرد و قرمز را بازی رییس‌جمهوری با کلمات خوانده است و آن را ادامه سیاست «ایمنی جمعی یا گله‌ای» می‌داند.  

به نوشته محبوب‌فر، کارشناسان و متخصصان بهداشتی و پزشکی در درون و بیرون از دولت معتقدند رییس‌جمهوری در خصوص نحوه رفتار ویروس کرونا «خوش‌خیال» است چرا که رفتارشناسی ویروس در دنیا نشان داده است نقطه سفیدی وجود ندارد و حتی کاهش نسبی آمار بیماری در کانون‌های انتشار بسیار حساس و متزلزل بوده است.  

از نگاه این جامعه‌شناس، ساده‌انگاری بیماری کرونا و دعوت مردم به از‌سرگیری فعالیت‌های عادی روزانه به فاجعه‌ای ختم خواهد شد که تنها دخالت نظامی اوضاع را تحت کنترل در خواهد آورد. 

محبوب‌فر می‌پرسد مرجع تصمیم‌گیری در این بحران کیست؟ او انتظار دارد قوه قضاییه وارد عمل شود تا مردم ایران بیشتر از این بازیچه اهداف سیاسی نشوند. 

مقابله با تبعات کرونا مسئولیت کل نظام است، نه فقط دولت 

سعید مدنی، جامعه شناس و از فعالان ملی‌ـ‌مذهبی، درباره آثار کرونا بر حوزه عمومی و سیاست‌گذاری معتقد است بحران کرونا بر ارزش‌ها و نگرش‌های کل جامعه آثار جدی دارد و می‌تواند تفکرات ارتجاعی و خرافات را منزوی کند، اما برخلاف حوزه عمومی، تاکنون هیچ تاثیری در حوزه سیاست‌گذاری و حکمرانی کشور نداشته است.  

مدنی با مقایسه تجربه دوران جنگ، گفته است همان‌طور که مقابله با دشمن مسئولیت حاکمیت بود و همه نهادها و کل نظام برای مقابله وارد شدند، در مورد همه‌گیری بیماری هم خطاست اگر تصور شود فقط دولت یا وزارت بهداشت مسئولیت دارد پاسخگوی آن باشد.  

از نگاه مدنی، مسئولیت حل معضل بیکاری و دیگر تبعات بیماری بر عهده نظام است و اگر حکومت از مسئولیت سر باز زند، قانون اساسی را نقض کرده است، چرا که این آزمونی است برای کل حاکمیت، نه فقط دولت.  

این فعال سیاسی این را هم گفته است که در پسا‌کرونا، مردم و جامعه حاکمان را بازخواست می‌کنند که آیا منافع ملی را بر منافع جمعی و طبقاتی خودشان ترجیح داده‌اند یا نه؟ و آیا تمام منابع موجود برای تامین سلامت و معیشت مردم به کار گرفته شد؟

شوک جمعیتی در راه  

با کاهش ۳۷ هزار نفری تولد در سه ماه گذشته، پیش‌بینی می‌شود امسال، نرخ تولد تا یک‌سوم کاهش یابد. خراسان به نقل از معاون امور جوانان نوشته است، اکنون خانواده‌ها نگران وضع حمل ایمن و مراکز ایمن‌اند که مبادا در بحران کرونا، مادر یا فرزند به بیماری مبتلا شوند. بنابراین، بخشی از آمار فرزندآوری به این علت پایین می‌آید.  

در شش ماهه نخست سال ۱۳۹۹، فرزندانی متولد می‌شوند که قبل از شیوع کرونا شکل گرفته‌اند. تاثیر بحران کرونا بر آمار تولد پس از شهریور مشخص خواهد شد که قطعا ارقام کاهش چشمگیری خواهد داشت. به گفته تندگویان، خطر کاهش آمار تولد به یک‌سوم، کشور را با یک شوک جمعیتی مواجه می‌کند. 

آرمان ملی: مشاغل کم‌خطری که قربانی کرونا شدند

گزارش آرمان ملی از مرگ‌و‌میر ناشی از کار نشان می‌دهد کادر درمانی، کارمندان بانک‌ها و رانندگان بیشترین آمار فوتی‌ها را داشته‌اند. 

آمار رسمی مبتلایان به کرونا در کشور به مرز ۱۰۰ هزار نفر نزدیک شده  است و در این بین، مشاغلی که بیشتر با مردم سرو‌کار داشته‌اند بیشتر قربانی داده‌اند.  

بر‌اساس آمار، تاکنون ۲۲۸۶ نفر از کادر درمانی به کرونا مبتلا شده‌اند و ۱۲۲ پرستار در اثر ابتلا به کرونا جانشان را از دست داده‌اند. همچنین، با توجه به بستری شدن ۵۰۰ مادر باردار مبتلا به کرونا، بیش از ۲۴۰ ماما نیز مبتلا شدند و تاکنون، سه نفر از آن‌ها فوت کرده‌اند.  

بازگشایی بعضی واحدهای صنفی باعث شده است مشاغل کم‌خطر هم در معرض کرونا قرار گیرند، از جمله بانک‌ها که از حدود ۳۰۰۰ کارمند مبتلا، ۴۵ نفر تاکنون فوت کرده‌اند. حدود ۴۵۰ راننده تاکسی نیز به کرونا مبتلا شده‌اند که دست‌کم ۳۳ نفر از آن‌ها جانشان را از دست داده‌اند و از ۷۰ راننده اتوبوس مبتلا به کرونا، ۷ نفر فوت کرده‌اند. 

شهروند: دایره سفید خطر  

روزنامه شهروند سراغ هفت استانی رفته است که کمترین میزان شیوع کووید‌‌ـ۱۹ را دارند و از شرایط منطقه‌شان پرسیده است. بسیاری از معاونان دانشگاه‌های علوم پزشکی شهرهای کشور گفته‌اند که «هیچ نقطه سفیدی در منطقه‌شان وجود ندارد».  

محمد‌مهدی بانشی، معاون دانشگاه علوم پزشکی یاسوج، به شهروند گفته است اعلام وضع سفید در کهگیلویه نگران‌کننده است چون با افزایش ترددها، همه‌گیری هم قابل‌انتظار است. 

در فهرست سفیدها، نام چهار شهرستان خراسان رضوی هم دیده می‌شود. حمیدرضا رحیمی، دبیر قرارگاه دانشگاهی مبارزه با کرونا در خراسان رضوی، گفته است روند ابتلا در استان خراسان رضوی نزولی است اما این موضوع نباید اطمینان کاذب ایجاد کند. او نگران است که با افزایش ترددها، اوج دوم شیوع بیماری اتفاق بیفتد که خطرناک‌تر است چون احتمال می‌رود آمارها صد درصد افزایش پیدا کند.  

حدود ۱۷ شهرستان سیستان و بلوچستان در فهرست سفیدها قرار دارند. قاسم میری، معاون علوم پزشکی زاهدان، دوری از کانون‌های اولیه بیماری را دلیل دیرتر رسیدن کرونا به این استان می‌داند، ضمن این‌که پراکندگی شهرستان‌ها و جوان بودن جمعیت استان از دیگر دلایل نرخ پایین ابتلا در این استان است. حدود ۳۸ درصد جمعیت سیستان و بلوچستان زیر ۱۴ سال و ۴۵ درصد زیر ۲۰ سال سن دارند. با این همه، به گفته میری، میزان شیوع کرونا نسبت به ۲۹ اسفند، شش برابر شده است و بیشترین موارد هم مربوط به ۱۰ روز اخیر است.  

منوچهر کرمی، معاون دانشگاه علوم پزشکی همدان، هم به شهروند گفته است که تا میانه هفته گذشته، ۸۱۲ مورد قطعی ابتلا در استان ثبت شده و تعداد فوتی‌ها ۸۶ نفر بوده است. به گفته کرمی، فقط ۵ درصد مردم استان همدان ایمنی دارند و با کوچک‌ترین خطایی، آمار دوباره بالا می‌رود. 

 

تازه چه خبر؟
گزارش‌های رسانه‌ای از مرگ شاهین ناصری، از شاهدان شکنجه نوید افکاری، در زندان تهران بزرگ خبر می‌دهند. منابع نزدیک به خانواده شاهین ناصری در گفت‌وگو با...More
طالبان اسامی شماری از افراد از جمله دو نفر از فرماندهان نظامی طالبان را که به سمت‌های مهم دولتی منصوب کرده است، اعلام کرد. به گفته ذبیح‌الله مجاهد،...More
حسن زرقانی دادستان مشهد از بازداشت شش متهم پرونده کودک‌ربایی در این شهر خبر داد و اعلام کرد که متهم اصلی پرونده هنوز دستگیر نشده وفراری است. زرقانی...More
پارلمان اروپا در قطعنامه‌ای اعلام کرد گروه شبه‌نظامی حزب‌الله لبنان که بارها وفاداری ایدئولوژیک قوی خود به جمهوری اسلامی را نشان داده، دولت لبنان را...More
ارتش سودان در بیانیه‌ای که از تلویزیون دولتی این کشور پخش شد، اعلام کرد تلاش برای کودتا را خنثی کرده و اوضاع تحت کنترل است. یک عضو شورای حکومتی سودان...More