درهای بستهی ورزشگاهها چه زمانی بهروی زنان گشوده میشود
معصومه ابتکار، معاون امور زنان ریاستجمهوری، در پی تبعیض میان زنان ایرانی و سوری در بازی فوتبال ایران و سوریه، در گفتوگویی با وزیر ورزش، خواستار حلوفصل این مسأله شد.
روز سهشنبه ۱۴ شهریورماه، تیمهای ملی ایران و سوریه در ورزشگاه آزادی به مصاف یکدیگر رفتند. تا پیشاز شروع این دیدار، بار دیگر فعالان حقوق زنان و برخی از نمایندگان مجلس و همچنین زنان علاقهمند به ورزش فوتبال، خواستار ورود زنان به ورزشگاه آزادی برای تماشای این بازی شده بودند که همانند گذشته، پاسخ مسؤولان منفی بود و زنان دگربار پشت درهای بستهی ورزشگاه ماندند. اما این، پایان ماجرا نبود؛ اینبار، واکنشها درپی ممانعت از ورود زنان به ورزشگاه، با گذشته تفاوت داشت و اعتراضات تشدید شد.
علت این اعتراض مشخص بود: دری که برای تماشاگران زن ایرانی بسته شده بود، با آغوشی باز بهروی زنان سوری گشوده شد. تصاویر منتشرشده از زنان سوری در کنار همسران و هموطنانشان، درحالیکه پرچم سوریه و تصاویر بشار اسد را بههمراه داشتند، واکنشهای فراوانی را در رسانهها و شبکههای اجتماعی به همراه داشت. حتی برخی از نمایندگان مجلس نیز به این رفتار دوگانهی حکومت انتقاد کردند.
طیبه سیاوشی، نماینده و عضو کمیسیون فرهنگی مجلس، یکی از زنانی بود که توانسته بود کارت سبز ورود به ورزشگاه آزای را دریافت کند. او پیش از برگزاری این مسابقه گفته بود که «میرود تا تابوی حضور زنان در ورزشگاه را بشکند». سیاوشی بعد از دیدن این بازی گفت: «برای اولینبار در مملکت خودم به ورزشگاه آزادی آمدم و تماشاگر یک بازی فوتبال بودم. باید اعتراف کنم که این حقی است که خانمها میتوانند آن را مطالبه کنند».
عضو کمیسیون فرهنگی مجلس دهم، با انتقاد از رفتار دوگانهی حکومت درخصوص ورود زنان سوری به ورزشگاه آزادی گفت: «اگر ورود زنان به ورزشگاه ممنوع است، باید برای همگان این ممنوعیت وجود داشته باشد».
شهیندخت مولاوردی، دستیار ویژهی رئیسجمهور در امور حقوق شهروندی نیز با انتشار مادهای از منشور حقوق شهروندی در حساب توئیتر خود نوشت: «حق همهی شهروندان، بهویژه زنان است که به امکانات ورزشی و آموزشی و تفریحات سالم دسترسی داشته باشند».
ماده ۸۹ منشور #حقوق_شهروندی: حق همه شهروندان، به ویژه #زنان است که به امکانات ورزشی و آموزشی و تفریحات سالم دسترسی داشته باشند>>
— شهیندخت مولاوردی (@mowlaverdi) 5 September 2017
واکنشها و انتقادات زمانی بیشتر شد که تصاویر زنان سوری حاضر در ورزشگاه، در صفحات مجازی و رسانهها منتشر شد. منتقدان معتقد بودند که این نشانگر رفتار تبعیضآمیز حکومت است. ممنوعیت ورود زنان به ورزشگاه از یکسو و ورود زنان سوری، با حجابی که با تعاریف حکومت اسلامی بسیار فاصله داشت، از سویی دیگر، از دلایل این انتقادات بود.
صفحهی «آزایهای یواشکی در ایران» در فیسبوک، با انتشار عکسی از زنان سوری در ورزشگاه آزادی نوشت: «گفتند محسن حججی رفت تا روسری نرود؛ ولی ظاهراً محسن حججی رفت تا زنان سوری بدون روسری به استادیوم آزادی ایران بروند و زنان ایرانی یا پشت در بمانند، یا پرچم سوریه را در دست بگیرند و هویت ایرانیشان را پنهان کنند، تا وارد استادیوم شوند».
شدت انتقادات چنان بالا گرفت که روز چهارشنبه ۱۵ شهریورماه، مسعود سلطانیفر، وزیر ورزش، وادار به سخنگفتن شد.
او در مورد حضور زنان در ورزشگاهها گفت: «تلاش میکنیم همفکری و هماهنگی ایجاد شود و زمینههای حضور خانوادهها در ورزشگاهها فراهم شود».
سلطانیفر اطمینان داد که شرایط را برای حضور زنان به ورزشگاه آماده کند و گفت: «من مطمئن هستم که مردم و هواداران، ملاحظات فرهنگی را رعایت میکنند؛ چون در گذشته هم که خانوادهها به استادیوم میرفتند، ما هرگز مشکلاتی را دراین باره نداشتیم».
موج انتقادات به این حرکت اخیر حکومت، چنان زیاد شد که مردان نیز در این کارزار به مصاف آمدند و همراه زنان شدند. بسیاری آنان، با نوشتن یادداشتی با این مضمون که «به ورزشگاه نمیروم، اگرزنان نیایند»، نارضایتی خود را از این قانون تبعیضآمیز اعلام کردند.
حال معصومه ابتکار، معاون امور زنان ریاستجمهوری نیز در کانال تلگرام خود به نبود بانوان در ورزشگاه آزادی برای بازی فوتبال ایران و سوریه واکنش نشان داده است. او نوشت: «در مورد حضور خانمها در استادیومهای ورزشی و حاشیهی بازی فوتبال ایران و سوریه، با توجه به تبعیضی که میان زنان ایرانی و سوری رخ داد، با آقای سلطانیفر، وزیر ورزش و جوانان صحبت کردم. رایزنیها برای هماهنگی با مراجع فرهنگی، انتظامی و اجرایی، برای حل این مسأله در جریان است و امیدواریم بهتدریج با حضور خانوادهها، مورد تعامل و حلوفصل قرار گیرد».
درخواست برای حضور زنان در استادیومهای ورزشی، از سال ۱۳۷۶ و بهدنبال پیروزی تیم ملی فوتبال ایران در مقابل استرالیا مطرح شد و تا کنون ادامه دارد. سالهای سال است که بسیاری از نمایندگان مجلس بههمراه بازیکنان و پیشکسوتان فوتبال ایران، خواستار رفع ممنوعیت حضور زنان در استادیومهای ورزشی هستند. حال باید دید پس از دو دهه تلاش فعالان، قفل درهای بستهی ورزشگاهها به روی زنان گشوده خواهد شد؟