حمایتهای گسترده هنرمندان، تشکلها و اقشار مختلف از اعتراضات خوزستان
در حالی که اعتراضات به بیآبی در خوزستان همچنان ادامه دارد و طی یک هفته اخیر دستکم پنج نفر در این اعتراضات کشته شدهاند، حمایت شخصیتها، گروهها و اصناف و تشکلها از این اعتراضات نیز رو به افزایش است.
همبستگی معلمان، دانشجویان، بازنشستگان و تشکلهای کارگری
شورای هماهنگی تشکلهای صنفی فرهنگیان ایران در بیانیهای در حمایت از مردم معترض خوزستان نوشت: «حکومتگران همواره در صدد برآمدهاند اعتراضات به حق مردم را به تحرکات بیگانه نسبت دهند، اما گستردگی و روزافزونی این اعتراضات به ویژه در مطالبه آب و سرکوب عریان آن توسط حکومت، نشان داد که سرکوب معترضان رویه و راهکاری نزد حاکمان برای بقا محسوب میشود.»
این شورا تاکید کرد: «در جای جای کشور صدای حمایت از مردم ستمدیده خوزستان بر بام افلاک قدم گشاده است و همه اینها خود موید این ادعاست که حقطلبی و حقخواهی و مطالبهگری نه تعطیلبردار است و نه با سرکوب خاموششدنی است.»
شورای هماهنگی تشکلهای صنفی فرهنگیان همچنین خواستار پایان دادن به «این خشونت عریان» شد و از مسئولان جمهوری اسلامی خواست «یک بار و برای همیشه جلوی این جنایات گرفته شود.»
کانال تلگرام دانشجویان متحد نیز روز چهارشنبه بیانیه شماری از تشکلهای دانشجویی در زمینه اعتراضات خوزستان منتشر کرد.
در این بیانیه آمده است حکومت ایران «ناتوان از حل هر بحرانی، خود بحران میآفریند و در برابر هر اعتراضی، به سرعت دست به اسلحه در برابر مردم جان به لب رسیده میبرد.»
دانشجویان تاکید کردند که جمهوری اسلامی «بیش از پیش مشروعیت و مقبولیت مردمی خود را باخته است».
سندیکای کارگران شرکت واحد اتوبوسرانی تهران وحومه نیز با انتشار بیانیهای شلیک گاز اشکآور و تیراندازی به سوی «مردم بیدفاع» خوزستان از سوی نیروهای انتظامی و امنیتی را محکوم کرد و بر مسالمتآمیز بودن تظاهرات مردم خوزستان تاکید کرد.
سازمان معلمان ایران، گروه اتحاد بازنشستگان و جمعی از فعالان صنفی معلمان و فعالان مدنی نیز درباره اعتراضات خوزستان بیانیههای جداگانهای صادر کردند.
دهها نفر از فعالان سیاسی و مدنی ایران با صدور بیانیهای در واکنش به سرکوب اعتراضات خوزستان نوشتند: «خوزستان تنها گوشهای از محصول ساختار ناکارآمد، فساد ساختاری، سیاستهای سراسر خطا و مدیریت آمرانه است که به گسترش روزافزون، نابرابری،تبعیض، فقر، و رنج مردم ایران منجر شده است»
آنها همچنین در بخشی دیگر از بیانیه خود گفتند که این اعتراضات «نه توطئه استکبار است و نه حاصل تحریک دیگران، این اعتراضات ناشی از تجمیع بحرانهای ساختاری در نظام حکمرانی» است
پیام مسیح علینژاد و درخواست نسرین ستوده از نیروهای انتظامی
مسیح علینژاد، روزنامهنگار و فعال حقوق بشر، در توییتی ضمن تشکر از تماس آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا با او درباره توطئه اخیر جمهوری اسلامی برای ربودن این خبرنگار نوشت: «شما گفتید ایالات متحده این آدمربایی در خاک خود را بسیار بسیار بسیار جدی میگیرد. حالا همین رژیم دارد افراد بیگناه را در خوزستان میکشد.»
نسرین ستوده، وکیل، در پیامی از زندان قرچک نوشت مردم خوزستان و بسیاری از شهرهای ایران «دیگر آب ندارند» و «آنها سالهاست با این مشکل که با مرگ و زندگی آنها گره خورده است، دست و پنجه نرم میکنند».
ستوده با تاکید بر اعتراض مردم خوزستان برای بازستادن «اولین حق حیاتی خود»، ادامه داد: «اما به جای توجه به خواسته اساسی آنان، به آنها حمله شده است و تعدادی کشته و زخمی بر جای گذاشته است.»
این وکیل زندانی ضمن ابراز همدردی با خانواده کشتهشدگان اعتراضات خوزستان، «از تکتک نیروهای نظامی و انتظامی» خواست «از حمله به هموطنانشان خودداری کنند که این، انتظار همه مردم ایران است»و
محمد نوریزاد، فعال مدنی زندانی نیز در پیامی ویدیویی از بسیجیها و نیروهای سپاه پاسداران خواست که به مردم معترض خوزستان حمله نکنند.
حمایت حسین علیزاده و صدها سینماگر
حسین علیزاده، نوازنده و آهنگساز برجسته، نیز در پیامی کوتاهی برای مردم معترض خوزستان نوشت: «آب یا خون؟ مردم خونگرم خوزستان آب میخواهند نه خون! مردم جان برکف وطن آب میخواهند نه خون! بشنو! صدای قلب ایران میتپد، در جان ایران.»
همچنین بیش از ۳۳۰ سینماگر و کنشگر فرهنگ و هنر با مردم خوزستان که «به جان آمده از ظلم و خشونت و تبعیض» هستند اعلام همبستگی کردند.
در بیانیه کوتاه این سینماگران و فعالان فرهنگی نوشته شده است: «دزدسالارانی که با غارتگری به محیط زیست و منابع و فرهنگ ایرانیان تاختهاند، شایسته مسئولیت نیستند و تداوم این وضعیت، موجب نابودی ایران خواهد شد.»
مسعود کیمیایی، جعفر پناهی، محمد رسولاف، عبدالرضا کاهانی، بهمن قبادی، محمد شیروانی، مهناز محمدی، مصطفی آلاحمد و علی مصفا از امضاکنندگان این بیانیهاند.
همچنین شماری از بازیگران و کارگردانان سینما و تلویزیون از جمله مسعود کیمیایی، نوید محمدزاده، پگاه آهنگرانی و سجاد افشاریان روز چهارشنبه با تجمع مقابل خانه هنرمندان در تهران از اعتراضات خوزستان حمایت کردند.
حامد بهداد، بازیگر سینما و تلویزیون نیز در حساب اینستاگرام خود نوشت: «مردم خوزستان آب معدنی نیاز ندارند، آنها جمع شدند تا از حقوق خودشان و از حق تمام مردم ایران دفاع کنند.»
عصر روز سهشنبه جمعی از فعالان مدنی پس از تجمع مقابل وزارت کشور در حمایت از اعتراضهای خوزستان بازداشت و پس از مدتی آزاد شدند.
دو روز پیش نیز گروهی از مستندسازان با صدور بیانیهای در حمایت از معترضان خوزستان، سرکوب آنها را محکوم کردند.
در میان ورزشکاران نیز مازیار زارع، سرمربی تیم فوتبال ملوان بندرانزلی در پاسخ به سوال خبرنگاری درباره واکسینه شدن تیمش در برابر کرونا، با اشاره به شرایط شهروندان خوزستان گفت: «به مردم در خوزستان آب برسد، واکسن پیشکش و نخواستیم.»
در آمریکا نیز مارکو روبیو، عضو جمهوریخواه سنا، در توییتی نوشت: «ملت ایران خواهان رهایی از رژیم حاکم در تهران هستند. سناتور روبیو استفاده وحشیانه از زور برای متفرق کردن معترضین صلحطلب توسط رژیم را محکوم میکند. آمریکا به جای مذاکره با این رژیم شیطانی باید از معترضین حمایت کند.»
در آمریکا و آلمان نیز گروهی از شهروندان ایرانی در حمایت از اعتراضهای خوزستان تجمع کردند.