دستگاه خود پرداز پول 50 ساله شد
دستگاه خودپرداز پول (ATM) در دیوار بانکها و معابر عمومی 50 ساله شد.
به گزارش نشریه علمی 'دیجیتال ژورنال' این دستگاه نخستینبار در سال 1967 توسط بانک بارکلیز (Barclays) در یکی از شعبههای این بانک در حومه شهر لندن شروع بهکار کرد.
در آن زمان، این ماشین جدید تنها به قرار دادن یک کارت مقوایی در درون آن یک مقدار معین و از پیش تعیینشده را به مشتریان تحویل میداد. هنوز در آن دوران کارتهای اعتباری هم اختراع نشده بودند.
در مقایسه آن دستگاهها با ماشینهای ATM که امروز مورد استفاده قرار میگیرند آنها جزو آثار عتیقه و باستانی ردهبندی میشوند.
امروزه اختراع کاربردهای جدید در دستگاههای ATM سیستم بانکی جهانی را هم عوض کرده است و موضوع استفاده از آنها به رابطه جدید انسان با ماشین و آینده آن در تمدن بشری مربوط شده است.
اختراع دستگاههای خودپرداز بانکی به مرور زمان به تولید ماشینهای حسابگر، دستگاههای رزرو و چاپ بلیتهای مسافربری و سینماها، خریدهای اتوماتیک از سوپرمارکتها، خریدهای اینترنتی، و بسیاری دیگر امور اقتصادی و اجتماعی و فرهنگی انسانها منجر شده است.
پروفسور چارلز کین از مدرسه علوم مدیریت در دانشگاه MIT آمریکا در این مورد میگوید: «اختراع دستگاههای خودپرداز ATM به آدمها این رضایت خاطر را داد که خودشان میتوانند برخی کارها را بدون در انتظار ماندن در صف یا گرفتن کمک از یک فرد دیگر انجام دهند و این آغاز تحول در این صنعت بود.»
نقطه قوت دستگاههای خودپرداز در گستردگی آنها در سراسر جهان و در عین حال استفاده همزمان از هر کدام آنها بوده است. در عوض صاحبان این دستگاهها در مراکز مالی طی سالهای متوالی میلیاردها دلار هزینه استفاده از آنها را از مردم گرفتهاند. امروز تنها در ایالات متحده آمریکا 3 میلیون دستگاه خودپرداز پولی کار میکند. برخی از آنها متعلق به شرکتهای خصوصی هستند که با مدیریت این دستگاهها و سرویسهایی که به عموم میدهند درآمدهای سرشاری هم دارند.
نکته جالب این است که علیرغم اینکه خدمات اینترنتی و آنلاین بسیاری از مبادلات پولی را از گردونه حمل و نقل پول نقد و استفاده از دستگاههای خودپرداز گرفته است، آنها هنوز مورد نیاز هستند. زیرا از قضا همان خرید و فروشها و انتقالات مالی روی آنلاین هم از طریق آنها انجام میشود، بیآنکه ما آنها را از نزدیک ببینیم.»