روزشمار یک انقلاب- ۱۸ دیماه
(هجدهم دیماه ۱۳۵۷ برابر با هشتم ژانویه ۱۹۷۹ میلادی)
نامه ارتش به نخستوزیر درباره مطبوعات
امروز از سوی ارتشبد قرهباغی، رییس ستاد بزرگ ارتشتاران، نامهای به شاپور بختیار، نخستوزیر، ارسال گردید، که در آن از او خواسته شد از اتهامات دروغ مطبوعات به ارتش جلوگیری شود. در این نامه آمده است که بهدنبال اعلام آزادی کامل مطبوعات از سوی دولت و آغاز نشر روزنامهها، «در این جراید بهطور مشروح و مفصل مطالب خلاف واقعی علیه ارتش شاهنشاهی درج نمودهاند، که این مطالب خلاف واقع شدیدا در روحیه پرسنل اثر سوء بخشیده است. لذا مراتب بدینوسیله به استحضار میرسد تا بهنحو مقتضی وسایل ارتباطجمعی را توجیه نمایند که از هرگونه اقدام یا اعلامی که موجب تضعیف و تزلزل ارتش شاهنشاهی شود خودداری نمایند و از درج اخبار و اطلاعات تاییدنشده جلوگیری گردد، تا با این ترتیب ارتش بتواند در اجرای سیاست دولت وظایف محوله را باقاطعیت انجام داده و از ادامه بینظمی در کشور جلوگیری نماید.»
خسروداد: اگر بختیار مانع عزیمت شاه نشود با دست خود گور خود را کنده است
تیمسار منوچهر خسروداد، فرمانده هوانیروز، در مصاحبهای با روزنامه فرانسوی فیگارو گفت: «اعلیحضرت در نظر ندارند در این لحظه، حتی برای استفاده از تعطیلات، کشور را ترک کنند، چرا که اگر ایشان بروند، کمونیستها کشور را تصاحب خواهند کرد و ارتش هرگز این وضع را نخواهد پذیرفت.»
شریعتمداری: به قانون اساسی عمل شود
آیتالله خمینی در پاسخ به سوال خبرنگار فایننشال تایمز که پرسید: «آیتالله شریعتمداری گفتهاند که قانون اساسی را میخواهند، پس ایشان طرفدار مشروطه پادشاهی است؟» گفت: «من جمهوری اسلامی را به آرای عمومی میگذارم.»
عزای ملی و خشونت در تبریز
بهمناسبت اعلام عزای ملی، در بیشتر شهرستانها برای تجلیل از شهدای راه آزادی مجالس ترحیم و مراسم یادبود برگزار شد و در اکثر شهرها مردم تظاهرات و راهپیماییهایی گسترده برپا کردند. در اصفهان، بهنوشته روزنامه اطلاعات، یک میلیون نفر در استادیوم تختی اجتماع کردند. در تبریز، تظاهرات خشونتآمیز با حمله به سینماها، مشروبفروشیها، ساحتمانهای اداری، مغازه لاستیکفروشی و ۹۰ درصد شعب بانکها صورت گرفت. مردم تبریز حتی پارکومترها را هم از جا کندند. میزان آتش بهحدی بود که آتشنشانی هیچ راهی برای مهار آن نداشت.