روزشمار یک انقلاب- سوم دیماه
(سوم دیماه ۱۳۵۷ هجری خورشیدی برابر با ۲۴ دسامبر ۱۹۷۸ میلادی)
غلامحسین صدیقی دولت را نپذیرفت
در پی مخالفتهای فراوان نیروهای مختلف سیاسی و روشنفکران از یکسو و مشکلات ناشی از تشکیل دولت مناسب و دلخواه ار سوی دیگر، دکتر غلامحسین صدیقی از تشکیل دولت خودداری کرد. گفته میشود دکتر صدیقی از شاه خواست که شورای سلطنت را تشکیل دهد، اما او از تشکیل آن خودداری کرد. صدیقی از بنیانگذاران دانشکده علوم اجتماعی و موسسه تحقیقات اجتماعی دانشگاه تهران بود و گفته میشود دانش جامعهشناسی را او به ایران آورد.
مردم مشهد ساواکیها را در خیابان تکهتکه کردند
در پی شدت یافتن درگیری میان مردم و نیروهای امنیتی مشهد، تعدادی از ماموران امنیتی و اطلاعاتی دستگیر، محاکمه و اعدام شدند. جریان محاکمه در خانه آیتالله شیرازی انجام گرفت. اجساد این کشتگان به درختان آویزان بودند و مردم اجسادشان را قطعهقطعه کردند. حادثه مشهد احتمالا خونینترین و خشنترین درگیری انقلاب بود. حکومت نظامی نیز به مردم حمله کرد و بین ۱۵۰ تا ۷۰۰ نفر را کشت.
یهودیان و ارامنه به انقلاب پیوستند
گروهی تحت عنوان «روشنفکران جامعه یهود» طی پیامی از حرکت انقلابی مردم حمایت کردند. چندی قبل نیز گروهی از ارامنه تهران از انقلاب ایران حمایت کرده و خواستار ادامه تظاهرات و اعتصاب تا سرنگونی شاه شده بودند.
فرماندار نظامی اصفهان برکنار شد
سرلشکر احمد ناجی، فرماندار نظامی اصفهان، از کار برکنار شد و سرلشکر احمد غفاری به جای او منصوب شد. این واقعه پس از دو هفته خونین و پر از درگیری در اصفهان و نجفآباد رخ داد.
سیا با اپوزیسیون ایرانی رابطه نداشت
به نوشته جیم هاگلند در هرالدتریبون، علت شکست سیا در پیشبینی حوادث ایران نبودِ ارتباط میان سازمان جاسوسی آمریکا و اپوزیسیون ایرانی بوده است. یکی از مقامات سیا اظهار داشت این برداشت سازمان ما مبنی بر اینکه «گروههای کوچک مسلح هیچگونه خطری برای شاه بهوجود نمیآورند» کاملا صحیح بوده است، منتهی نکته در این است که «اینها تنها گروههایی بودند که سازمان به آنها دسترسی داشت، اما جمعبندی سازمان درمورد اپوزیسیون مسلمان صفر بوده است.»