عاشقان زمین: جنگستیزانی حامی صلح
۴۷ سال پیش، وقتی هیپیها مروج صلح جهانی بودند و جوانان ایالات متحده از جنگیدن کشورشان در ویتنام اظهار انزجار میکردند، سناتوری آمریکایی، ایدهای مبتکرانه را به اجرا درآورد: «آموزش محیطزیست» با حضور خیابانی مردم. رسانهها نیز به سناتور گیلُرد نیلسون در اجرای ایدهاش کمک کردند. بدینترتیب ۲۰میلیون آمریکایی در خیابانها، شهرها، پارکها و تالارهای کنفرانس گرد هم آمدند تا حمایتشان را از سیاستهای ضدجنگ و محیطزیستی پاک نشان دهند. این نخستین حضور میلیونی شهروندان یک کشور بود برای اعلام مخالفت با آلودگیها نفتی، زبالههای سمی، مصرف آفتکشها، احداث بیرویه جادهها و نیروگاهها و کارخانههای آلاینده.
از ۱۹۷۰ تا کنون، ۲۲ آوریل را «روز زمین» مینامند و هر سال به یکی از مهمترین دغدغههای بشر برای حفظ کره مسکون میپردازند.
امسال، پسماندهای پلاستیکی موضوع و شعار روز جهانی زمین است. برآوردها نشان میدهد بیشاز پنجونیم میلیارد تن مواد پلاستیکی بهصورت زباله در محیط رها میشود. از این میزان، بر اساس پژوهشی که در سال ۲۰۱۵ انجام شد، بین چهار میلیون و ۸۰۰هزار تا ۱۲ میلیون و ۷۰۰ هزار تن پلاستیک، راهی اقیانوسها میشود. تا سال ۲۰۵۰ این رقم بهمراتب بیش از این خواهد بود و تعداد قطعات پلاستیکی در دریاها، بیش از تعداد ماهیها خواهد شد.
همزمان با این اقدام جهانی، سالهاست که در ایران نیز دوم اردیبهشتماه، مراسمی بهنام «روز زمین پاک» برگزار میشود. در این روز، سازمانهای متولی محیطزیست و تشکلهای زیستمحیطی، اقدامهایی نمادین انجام میدهند.
گزارشی از همایون خیری به مناسبت ۲۲ آوریل، روز زمین :