کانادا استفاده از پلاستیکهای یکبار مصرف «زیانبار» را از ۲۰۲۱ ممنوع میکند
نخست وزیر کانادا با انتشار بیانیهای از ممنوعیت کامل استفاده از اقلام پلاستیکی یکبار مصرف در این کشور از سال ۲۰۲۱ خبر داد. طبق اعلام جاستین ترودو، تولید اجناس یکبار مصرف شامل نی و کیسههای پلاستیکی، کارد و چنگال و قاشق و همچنین چوبهای غذاخوری (چاپاستیک) تا چند سال آینده به طور کامل ممنوع خواهد شد. به گزارش سیانان، این تصمیم با هدف کاهش اثرات زیانبار پسماندها و زبالههای مضری که اکوسیستمهای کانادا را در معرض خطر نابودی قرار دادهاند، اتخاذ شده است.
ترودو، دوشنبه ۲۰ خرداد، ضمن اعلام این تصمیم خاطرنشان کرد: «نمیتوانیم به راحتی چشممان را روی این معضل ببندیم.» در بخشی از بیانیه نخست وزیر کانادا آمده است: «ضایعات پلاستیکی که در نهایت از محل دفن پسماندها و کورههای زبالهسوزی سر درمیآورند، فضای پارکها و سواحل کشور را اشغال میکنند، رودخانهها، دریاچهها و اقیانوسهایمان را آلوده میسازند و باعث مرگ لاکپشتها، ماهیها و پستانداران دریایی میشوند.»
ترودو همچنین افزوده است: «کمتر از ده درصد پلاستیک مصرفی در کانادا بازیافت میشود. بدون ایجاد تغییر در این روند، کاناداییها تا ۲۰۳۰، سالانه حجمی از مواد پلاستیکی به ارزش ۱۱ میلیارد دلار را دور خواهند ریخت.»
بر اساس گزارش دولت کانادا، سالانه یک میلیون پرنده و بیش از صد هزار پستاندار دریایی در سراسر دنیا به علت اشتباه گرفتن ضایعات پلاستیکی به جای غذا، به مرگ و میر و آسیبهای جدی دچار میشوند. این بیانیه گزارش میدهد در هر دقیقه، یک کامیون ضایعات پلاستیکی وارد اقیانوسهای سراسر دنیا میشود.
اواخر مارس گذشته، پارلمان اروپا در تصمیمی مشابه اقدام به تصویب قانون ممنوعیت استفاده از اقلام پلاستیکی یکبار مصرف کرد. یکی از اهداف این قانون، بازیافت ۹۰ درصدی بطریهای پلاستیکی تا سال ۲۰۲۹ عنوان شده است.
دولت بریتانیا نیز در اقدامی مشابه قانون ممنوعیت پلاستیکهای یکبار مصرف را تا سال ۲۰۲۰ به اجرا خواهد گذاشت. بر اساس آمار و دادههای رسمی، سالانه نزدیک به ۴.۷ میلیارد نی پلاستیکی و ۳۱۶ میلیون همزن پلاستیکی در انگلستان مصرف میشود.
در گزارش انتشار یافته از سوی کمیسیون اروپا، بیش از ۸۰ درصد زبالههایی که در اقیانوسهای سراسر دنیا یافت میشود، از پلاستیکاند. بر اساس این گزارش، در داخل بدن حیوانات دریایی از جمله لاکپشتها، فکها، نهنگها و پرندگان، پلاستیک یافت شده است.
آوریل گذشته، لاشه یک نهنگ باردار در سواحل ایتالیا پیدا شد که داخل شکمش انباشته از ۲۲ کیلوگرم مواد پلاستیکی بود.
ترودو اعلام کرده است دولتش با شرکتهایی که تولیدکننده یا مصرفکننده محصولات پلاستیکیاند، همکاری خواهد کرد تا از حجم ضایعات اینچنینی بکاهد.
کاترین مککنا وزیر محیط زیست و تغییرات اقلیمی کانادا در همین راستا اعلام کرده است وقت آن رسیده که اقدامی جدی در این زمینه صورت گیرد.
بهرغم اقدامات خیرخواهانه کشورهایی مانند کانادا و بریتانیا، همچنان پرسشهایی جدی بر سر چگونگی و نحوه بازیافت انبوه زبالههای پلاستیکی که روزانه در سراسر دنیا تولید و مصرف میشود، پابرجاست.
همزمان، دو کشور مالزی و فیلیپین اعلام کردهاند صدها تن ضایعات پلاستیکی آلوده را به کشورهای تولیدکنندهشان از جمله کانادا باز میگردانند. مقامهای مالزی تاکید کردهاند اجازه نخواهند داد کشورشان تبدیل به محل دفن زبالههای دنیا شود.