نامهی درخواست حمایت بینالمللی از سعید شیرزاد: «جای فعال حقوق کودک در زندان نیست»
بیشاز ۶۰۰ نفر از فعالان سیاسی، اجتماعی، مدنی و حقوق بشری در نامهای خطاببه آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان مللمتحد، تعدادی از گزارشگران و مقامات آن سازمان و فدریکا موگرینی، مسؤول سیاست خارجی اتحادیهی اروپا، حمایت از سعید شیرزاد در زندان و تلاش برای آزادی این فعال حقوق کودک را خواستار شدند.
سعید شیرزاد، فعال حقوق کودک، در خردادماه سال ۱۳۹۳ بازداشت شد و از آن زمان، در زندان بهسر میبرد. او درحال حاضر، دوران محکومیت پنجسالهی خود را در زندان رجائیشهر میگذراند.
شیرزاد، ۱۲ خرداد ۱۳۹۳ در محل کار خود در پالایشگاه تبریز بازداشت و ابتدا به زندان اوین و سپس به زندان رجائیشهر منتقل شد. این فعال مدنی، ۲۱ شهریور ۱۳۹۴ در شعبهی ۱۵ دادگاه انقلاب تهران به ریاست قاضی صلواتی با اتهام «اجتماع و تبانی علیه نظام» محاکمه و در دادگاه بدوی به ۵ سال حبس تعزیری محکوم شد.
شیرزاد، زمستان گذشته در اعتراض به شرایط غیرانسانی زندان رجائیشهر، با دوختن لبهای خود در زندان، حدود ۴۰ روز در اعتصاب غذا بهسر برد. او گفته بود که خواستههایش شخصی نیستند و اعتراضش به وضعیت بهداشت و سلامت زندانیان زندان رجائیشهر و رفتار مأموران آن است.
-
متن کامل نامهی درخواست حمایت نهادهای بینالمللی از سعید شیرزاد، با عنوان «جای فعال حقوق کودک در زندان نیست» که در اختیار سایت ایراناینترنشنال گذاشته شده است:
جناب آقای آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد
سرکار خانم عاصمه جهانگیر، گزارشگر ویژه حقوقبشر ایران
جناب آقای میشل فورست، گزارشگر ویژه سازمان ملل در مسائل مدافعان حقوقبشر
جناب آقای خوزه گوارا، گزارشگر کارگروه بازداشتهای خودسرانه سازمان ملل
جناب آقای فیلیپو گراندی، کمیسر عالی پناهندگان سازمان ملل متحد
جناب آقای تونی لیک، مدیر عامل صندوق کودکان ملل متحد،یونیسف
سرکار خانم فدریکا موگرینی، مسؤول سیاست خارجی اتحادیه اروپا
رونوشت:
کمیسیون حقوقبشر اتحادیه اروپا، سازمان بینالمللی جبران، سازمان عفو بینالملل، دیدهبان حقوق بشر، فرانتلاین دیفندرز، بنیاد اولافپالمه، بنیاد مارتین انالز،کمیسیون ملی حقوقبشر فرانسه
به استحضار میرساند آقای سعید شیرزاد، از فعالان حقوق کودک در ایران، بیش از سه سال است که در زندان بهسر میبرد. نامبرده، سابقهی فعالیتهای داوطلبانه در «انجمن حمایت از حقوق کودکان»، «خانهی کودک شوش» و «جمعیت دفاع از کودکان کار و خیابان» را داشته است و در این مراکز اقدامبه کمکهای آموزشی، تحصیلی و بهداشتی برای کودکان کار و آسیبدیده و نیز ارائهی داوطلبانهی همین خدمات به کودکان مهاجر و پناهنده و همچنین اقدامبه برگزاری کلاسهای مددکاری برای خانوادههای آنان و انجام کارهای حقوقی و گرفتن وکیل برای نوجوانان بزهکار مینموده است.
سعید شیرزاد نخستینبار، تابستان ۱۳۹۱ درحالیکه داوطلبانه جهت ارائهی خدمات آموزشی، مددکاری و بهداشتی در مناطق زلزلهزدهی آذربایجان حضور یافته بود، دستگیر و نزدیک یک ماه در زندان بود. پس از آن در دادگاه انقلاب تهران، به همان دلیل به یک سال حبس محکوم شد. سعيد شيرزاد علیرغم داشتن حکم زندان، مجدداً به مناطق زلزلهزده بازگشت و در آن مناطق مشغول فعالیتهای داوطلبانه و ارائهی خدمات به مردم زلزلهزدهی آن مناطق بوده است.
سعید شیرزاد پس از آن هم، در مناطق محروم و روستایی، در زمینهی مسائل آموزشی و تحصیلی کودکان فعالیت داشته و حتی برای حضور در کمپهای آوارگان سوری در ترکیه و فعالیت در زمینهی کودکان پناهنده نیز اقداماتی انجام داده است و به همین منظور، به ترکیه مسافرت کرده است. سفری که بهخاطر آن، در طول بازجوییهای بعدی، تحت فشار برای اعترافات دروغین قرار گرفته است.
سعید شیرزاد تابستان۱۳۹۳، بهدلیل همین فعالیتها و ازجمله کمکهای آموزشی و تحصیلی به کودکان زندانیان سیاسی، بازداشت و بیش از دو ماه بدون هیچگونه ملاقاتی با خانواده و بدون دسترسی به وکیل، در انفرادیهای بند ۲۰۹ زندان اوین نگهداری شده و در طول آن مدت، بارها به اعدام تهدید شده بود. نامبرده درحالیکه بدون صدور هرگونه وثیقهای در بازداشت نگه داشته شده بود، علیرغم برگزاری دادگاه، پس از چند ماه، بهدلیل پیگیری مشکلات صنفی زندانیان، درحالیکه در بندهای عادی زندان اوین بهسر میبرد، به زندان گوهردشت تبعید شد و چند ماه در بندهای عادی و در بین زندانیانی با جرایم ارتکاب قتل و محکوم به اعدام نگهداری میشد. شیرزاد درحالیکه چندینبار بهدلیل اجازه ندادن دادگاه برای گرفتن وکیل، از حضور در دادگاه خودداری کرده بود، در اواخر تابستان، پس از ۱۵ ماه بلاتکلیفی در زندان و بدون هیچگونه ملاقات قبلی با وکیل، محاکمه و به پنج سال زندان محکوم شده است.
ما فعالان سیاسی، اجتماعی، مدنی و حقوق بشری، ضمن درخواست از نهادهای بین المللی، ازجمله دبیرکل سازمان ملل، گزارشگر ویژهی حقوق بشر ایران، کمیساریای عالی پناهندگان، صندوق بینالمللی کودکان و نیز نهادهای مستقل بینالمللی و سازمانهای فعال در زمینهی حقوق کودکان، میخواهیم که ضمن توجه به نقض حقوق کودکان و فقدان سیستمی برای آموزشهای لازم، ازجمله آموزشهای تحصیلی و مددکاری برای تمامی کودکان در ایران و نیز نبود قانون برای برخورد با ناقضین این امر و توجه بیشتر به این مسأله و همچنین، تلاش برای احیای حقوق کودکان کار و آسیبدیده و نیز کودکان مهاجر و پناهنده در ایران، از این فعال حقوق کودک در زندان حمایت کرده و خواستار لغو محدودیتهای تحمیلشده بر فعالان اجتماعی گردند و تمام تلاش خود را برای آزادی این فعال حقوق کودک انجام دهند.