بستهشدن حسابهای کاربری مرتبط با حکومت ایران در فیسبوک، اینستاگرام و توییتر
فیسبوک اعلام کرده است که صدها حساب کاربری که در ایران و روسیه برروی فیسبوک و اینستاگرام باز شده بودند و بهصورت هماهنگشده اطلاعات نادرست در فضای مجازی منتشر میکردند را بسته است. همزمان، توییتر نیز ۲۸۴ حساب کاربری را که بخش عمده آنها در ایران باز شده را مسدود کرده است.
بخش ایمنی توییتر اعلام کرد براساس تحقیقاتی که انجام داده است، حسابهای یادشده بخشی از یک «کمپین هماهنگ مخدوشسازی» بودهاند. این شرکت توضیح بیشتری درباره این کمپین نداده است.
در خبری نیز که فیسبوک سهشنبه شب،۳۰ مردادماه منتشر کرد، آمده است، کمپینهای مختلفی که لزوما با یکدیگر مرتبط نبودهاند اما از تاکتیکها و روشهای مشابه برای پخش اطلاعات نادرست استفاده میکردهاند، شناسایی شدهاند. براساس این گزارش، تعداد «۶۵۲ صفحه، گروه و حساب کاربری بسته شدهاند که رفتار غیرواقعی هماهنگشده داشتند و در ایران و روسیه ایجاد شده بودند و مردم را در چندین سرویس آنلاین مختلف در خاورمیانه، آمریکای لاتین، انگلیس و آمریکا هدف قرار داده بودند».
شرکت فایرآی (FireEye) پیشتر درباره خبرگزاری جبهه آزادی (Liberty Front Press) به فیسبوک هشدار داده بود و پیگیریهای فیسبوک نشان داد که اکانتهای مرتبط با این سرویس خبری با صداوسیمای جمهوری اسلامی ایران در ارتباط بودهاند. آنها بهعنوان مثال، صفحهای بهنام تلاش برای حقیقت (Quest 4 truth) را شناسایی کردند که ادعا داشت صفحهای مستقل است، اما درحقیقت با پرس تیوی، شبکه تلویزیونی انگلیسیزبان حکومت ایران، ارتباط داشته است. این گروه ۷۴ صفحه ، ۷۰ حساب کاربری و سه گروه در فیسبوک و ۷۶ صفحه در اینستاگرام دارد. بررسی های فیسبوک نشان داده است که دستکم ۱۵۵هزار حساب کاربری حداقل یکی از این صفحات را پیگیری (فالو) می کردند، ۲۳۰۰ حساب حداقل عضو یکی از این گروهها بودند و بیش از ۴۸هزار حساب، دستکم یکی از حسابهای این سرویس خبری در اینستاگرام را فالو میکردند. صفحه خبری جبهه آزادی بیش از ۶هزار دلار برای تبلیغات در فیسبوک و اینستاگرام با دلار امریکا یا استرالیا پرداخته است.
بررسیهای فیسبوک برای یافتن اطلاعات بیشتر در مورد فعالیت گروههای مجازی که اطلاعات غلط هماهنگشده منتشر میکنند، ادامه دارد. فیسبوک اعلام کرده است که بهعلت تحریمهای جدید علیه ایران، وزارت خزانهداری و وزارت امور خارجه آمریکا را در جریان این تحقیقات و گزارشهای آن قرار داده است. این سرویس بزرگ شبکه اجتماعی همچنین گفته است که با وجود اینکه تحریمها منعی برای استفاده افراد و دولتها از سرویسهای اینترنتی ایجاد نمیکند، فیسبوک «برای جلوگیری از دسترسی افراد در ایران و دیگر کشورهای تحریم شده به ابزار تبلیغاتی خود اقدام خواهد کرد».
فیسبوک همچنین اعلام کرده است فعالیتهای بیشتری در رسانههای اجتماعی وجود دارند که نیازمند تحقیقاند؛ ازجمله تبلیغات سایبری بهنفع روسیه و بشار اسد، رییس جمهوری سوریه در بحران هفت سال اخیر و همچنین بحران اوکراین که پیشتر ازسوی سازمانهایی مانند شورای آتلانتیک مطرح شده بودند، از موارد مهمیاند که دقیقا بررسی نشدهاند.
این گزارش فیسبوک در شرایطی منتشر شده است که آمریکا برای انتخابات میاندورهای آماده میشود. مارک زاکربرگ، مدیرعامل فیسبوک، گفته است که این انتخابات از اهمیت بالایی برخوردار است و شرکتش تلاش لازم برای جلوگیری از انتشار اطلاعات نادرست را جدی خواهد گرفت.