آمریکا: ایران برای هدف قرار دادن نظامیان آمریکایی در افغانستان به طالبان پول داده است
شبکه خبری سیانان گزارش داده که ارزیابی نهادهای اطلاعاتی آمریکا نشان میدهد كه ایران برای هدف قرار دادن سربازان آمریکایی و نیروهای ائتلاف در افغانستان، به جنگجویان گروه طالبان پول پرداخت کرده است.
سیانان در گزارشی دوشنبه ۲۷ اسد/مرداد ماه میگوید، براساس ارزیابی نهادهای اطلاعاتی و امنیتی آمریکا، روابط ایران با شبه نظامیان طالبان، دستکم در شش حمله تنها در سال گذشته علیه نیروهای آمریکایی و ائتلاف در افغانستان، از جمله حمله انتحاری در پایگاه هوایی آمریکا در بگرام، شناسایی شده است.
دستگاههای اطلاعاتی آمریکا از کشوری که به شبه نظامیان پول پرداخت میکند به عنوان یک دولت خارجی نام برده اما سیانان به نقل از دو منبع آگاه گزارش داده است که جمهوری اسلامی ایران به شبکه حقانی برای انجام حمله انفجاری در پایگاه نظامی آمریکا در بگرام در ۱۹حمل/فروردین سال گذشته، پول پرداخت کرده است. سراجالدین حقانی، رهبر شبکه حقانی و فرد شماره دوم گروه طالبان است.
به گزارش سیانان، در حمله گروه طالبان در بگرام، دو غیرنظامی کشته و بیش از هفتاد نفر از جمله چهار پرسنل آمریکایی زخمی شدند.
در گزارش سیانان آمده است که ایالات متحده کمتر از یک ماه پس از حمله بگرام و طی یک روند طولانی و بررسی گزینههایی برای مقابله با حمایت ایران از گروههای شبه نظامی در افغانستان، قاسم سلیمانی، فرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران ایران را در عراق به قتل رساند.
منابع به سیانان گفتهاند که آمریکا این تصمیم را در ماه مارس اتخاذ کرده، زیرا مقامات آمریکایی نمیخواستند روند صلح آمریکا با طالبان را به خطر بیندازند.
افشاگری از احتمال پرداخت پول از سوی ایران به گروه طالبان به منظور حمله به آمریکاییها و نیروهای ائتلاف در افغانستان در حالی منتشر میشود که ماه گذشته گزارشهای مشابهای در خصوص اینکه گروه طالبان در ازای دریافت پول از روسیه به نظامیان آمریکایی در افغانستان حمله میکند، منتشر شد. موضوعی که به طور مداوم در هفتههای اخیر از سوی دولت ترامپ کمرنگ شد و همچنین روسیه و گروه طالبان این ادعاها را رد کردند.
سیانان در این گزارش افزوده است، در حالی که مقامات اطلاعاتی ایالات متحده اذعان میکنند که شبکه حقانی لزوما در ازای هدف قرار دادن سربازان آمریکایی نیاز به پرداخت ندارد، سند داخلی پنتاگون که توسط سیانان بررسی شده است، نشان میدهد که بودجه مربوط به حمله در بگرام «احتمالا باعث تحریک حملات بلندپروازانه آینده به ایالات متحده و نیروهای ائتلاف میشود.»
به نقل از این گزارش، ایران از دیرباز از نیروهای نیابتی برای انجام حملات در سراسر منطقه استفاده میكرد، اما در ماههای بعد از حمله در بگرام، مقامات آمریکایی در چندین آژانس وظیفه داشتند رابطه تهران را با شبکه حقانی در افغانستان بررسی كنند و گزینهها و پاسخی ویژه را تهیه كنند. اما علیرغم تایید اینکه این روابط «منافع آمریکا را با تهدیدی جدی مواجه میسازد» مقامات شورای امنیت ملی نهایتا اواخر ماه مارس توصیه كردند كه دولت نباید اقدامات مشخصی را در جهت پرداختن به حمایت ایران از شبکه حقانی انجام دهد، زیرا براساس یادداشتهایی که سیانان بررسی کرده، مقامات به این نتیجه رسیدند که هر گونه واکنشی می تواند بر تلاشهای صلح تاثیر منفی بگذارد.
یک مقام دولت فعلی و یک مقام ارشد سابق آمریکا با آگاهی از این وضعیت به سیانان گفتهاند که پیوند ایران با طالبان، منجر به کشته شدن قاسم سلیمانی، ژنرال ارشد ایرانی در ژانویه شد.
براساس ارزیابی اطلاعات مشترکی که اخیرا توسط سازمان های اطلاعاتی آمریکا صورت گرفته، مسئله دولتهای خارجی در خصوص تشویق طالبان برای از سرگیری حمله به نیروهای آمریکایی و ائتلاف در افغانستان همچنان مورد نگرانی مقامات امنیت ملی است. در این ارزیابی آمده است که ایران پس از انجام حداقل شش حمله علیه منافع ایالات متحده و ائتلاف در سال ۲۰۱۹، به شبکه حقانی پول پرداخت کرده است.
سخنگوی وزارت دفاع آمریکا به سیانان گفته است «در حالی كه ایالات متحده، ناتو و نیروهای ائتلاف در تلاشند تا به جنگ ۱۹ ساله و به خونریزیها پایان دهند، ایران به دنبال تضعیف روند صلح افغانستان و تقویت خشونت و بیثباتی در افغانستان است.»
در گزارش سیانان تصریح شده است، علیرغم اینکه چهار آمریکایی در حمله بگرام مجروح شدند و مایک پمپئو، وزیر امور خارجه آمریکا، آن زمان این حمله را محکوم کرد اما طبق سند توجیهی پنتاگون، دولت آمریکا هرگز ارتباط ایران با بمب گذاریها را ذکر نکرده است. مقامات فعلی و پیشین ایالات متحده آمریکا گفتهاند که این موضوع به اولویتبندی گستردهتر توافق صلح و خروج از افغانستان مرتبط بوده است.
در پی حمله طالبان به پایگاه نظامی آمریکا در بگرام، مذاکرات صلح بین ایالات متحده و طالبان در وضعیت شکنندهای قرار گرفت.
این گزارش در حالی منتشر میشود که سعید خطیبزاده، سخنگوی وزارت امور خارجه ایران امروز، ادعای اخیر وزیر خارجه آمریکا در خصوص ارسال سلاح از سوی ایران به طالبان را تکذیب کرد.