بیمیلی وزیر خارجه آمریکا به امضای توافقنامه با طالبان
مجله تایم، گزارش داده است که مایک پمپئو، وزیر خارجه آمریکا علاقهای به امضای توافقنامه با طالبان ندارد و از آن خودداری میکند.
این هفتهنامه آمریکایی روز چهارشنبه، ۱۳ شهریور/سنبله به نقل از مقامات دولتی آمریکا، اروپا و افغانستان نوشت که پمپئو امضای این توافقنامه را «پرخطر» میداند و از امضای آن خودداری کرده است.
زلمی خلیلزاد، نماینده ویژه وزارت خارجه آمریکا برای صلح افغانستان که ۹ دور مذاکرات آمریکا با طالبان را در دوحه رهبری کرده، گفته است که توافقنامه با طالبان نهایی شده و در انتظار تایید رییسجمهوری آمریکاست.
خلیلزاد که در کابل به سر میبرد، در مورد اینکه چه مقامی از جانب آمریکا توافقنامه با طالبان را امضا خواهد کرد، جزئیاتی ارائه نکرده است.
به گفته او، در صورت امضای توافقنامه با طالبان، حدود پنج هزار سرباز این کشور طی ۱۳۵ روز از پنج پایگاه در افغانستان خارج خواهند شد. آمریکا ۱۴هزار نظامی در افغانستان دارد.
امتناع پمپئو از امضای این توافقنامه پس از آن صورت میگیرد که ۹ مقام پیشین دولت آمریکا از جمله پنج سفیر سابق این کشور در افغانستان و نماینده پیشین آمریکا برای افغانستان و پاکستان در اعلامیهای مشترک در شورای آتلانتیک، از پیامدهای ناگوار هرگونه اقدام شتابزده در زمینه توافق صلح با طالبان هشدار دادند.
این دیپلماتهای پیشین آمریکایی در اعلامیهشان هشدار دادهاند که «اگر ما حمایت خود را از حکومت افغانستان کاهش دهیم و مذاکرات میان افغانها با شکست روبهرو شود، پیامد آن میتواند به بازگشت افغانستان به یک جنگ داخلی کامل منجر شود. اگر دولت افغانستان ناتوان و متزلزل شود، آنهایی که از زندگی زیر حاکمیت طالبان خاطرات بدی دارند، به جنگ بازخواهد گشت».
برخی منابع به تایم گفتهاند در صورتی که وزیر خارجه آمریکا پای سند توافقنامه را امضا کند، طالبان به رسمیت شناخته خواهد شد، بنابراین پمپئو از امضای آن خودداری کرده است.
با وجود این، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا به تایم گفته است که در صورت موافقت همه طرفها، از جمله تایید دونالد ترامپ، این توافقنامه به امضای وزیر خارجه آمریکا خواهد رسید.
دولت افغانستان که بهتازگی در جریان جزییات توافقنامه قرار گرفته نیز از پیامدها و خطرات احتمالی توافق آمریکا با طالبان ابراز نگرانی کرده و در این مورد خواهان روشنگری شده است.