دومین نشست کمیته رهبری شورای مصالحه افغانستان برگزار شد
دومین نشست کمیته رهبری شورای مصالحه افغانستان روز شنبه ۶ جدی/دی با حضور تیم مذاکرهکننده دولت برگزار شد.
عبدالله عبدالله، رییس شورای مصالحه، در آغاز نشست گفت هیات مذاکرهکننده دولت در دور نخست مذاکرات صلح با طالبان، که ۹۰ روز به طول انجامید، گفتوگوهای جدی در دوحه داشت و اکنون مهم است که دور دوم مذاکرات انجام شود. او تاکید کرد که تصمیمگیری در مورد محل برگزاری دور دوم گفتوگوها نباید سبب تاخیر گفتوگوهای صلح شود و هیات دولت باید با اطمینان در دور دوم مذاکرات شرکت کند.
به گفته عبدالله عبدالله، جامعه بینالمللی، کشورهای منطقه و مردم افغانستان از صلح حمایت کردهاند و اکنون مسئولیت اعضای کمیته رهبری و تیم مذاکرهکننده پایان دادن به درد و رنج مردم افغانستان است.
رییس شورای مصالحه افغانستان با اشاره به انفجارها در شهر کابل، تصریح کرد که اینگونه حوادث قصه همهروزه مردم افغانستان است و هیچ اولویتی مهمتر از «صلح قابل قبول و باعزت» وجود ندارد. او ضمن تاکید بر سنگینی مسئولیت و وظیفه شورای مصالحه و تیم مذاکرهکننده، گفت تیم مذاکرهکننده به شورای مصالحه گزارش خواهد داد.
همزمان با برگزاری دومین نشست کمیته رهبری شورای مصالحه، سه انفجار جداگانه در کابل رخ داد که در اثر آن، دو پلیس کشته و دو سرباز و یک غیرنظامی زخمی شدند.
بنا بر اعلام پلیس، انفجار نخست در ناحیه هشتم کابل رخ داده و تلفاتی در پی نداشته است اما در انفجار بمب مغناطیسی در مربوطات ناحیه ششم، دو سرباز زخمی شدهاند. سومین انفجار در مربوطات حوزه سوم کابل رخ داد که در نتیجه آن، دو پلیس کشته و یک غیرنظامی زخمی شدند.
امرالله صالح، معاون اول ریاستجمهوری، در این نشست گفت هیچگاه جنگی به درازای ۴۰ سال نداشتهایم و برای اولین بار در تاریخ معاصر افغانستان، میخواهیم مسائل بزرگ را از طریق سیاسی و گفتوگو حل کنیم.
معاون اول ریاستجمهوری ابعاد خارجی جنگ افغانستان را به مراتب بزرگتر از ابعاد داخلی آن عنوان کرد و افزود آخرین بار در دوره امیر شیرعلی خان اسلحه تولید کردیم، پس از آن اسلحه تولید نکردیم و سلاح و تاکتیکها در جنگ این کشور خارجی است و افغانستان هیچگاه سلاح نخریده و سلاح به افغانستان داده شده است. او در ادامه تاکید کرد «طالب به یاد داشته باشد که با کشتن ریش سفید، بزرگ قوم و اعضای جامعه مدنی، امکان ندارد جنگ پایان یابد». امرالله صالح همچنین افزود که طالبان بر پیروزی نظامی تاکید دارند، امری که، به باور او، جوابگو نیست و افغانستان امروز با افغانستان ۱۹۹۶ تفاوت عمیق و بنیادی دارد.
معصوم استانکزی، رییس تیم مذاکرهکننده، گفتوگوهای صلح را «پرپیچوخم» و توام با مشکلات خواند و گفت تیم مذاکرهکننده دولت به مشورت رهبری دولت و کمیته رهبری شورای عالی مصالحه نیاز دارد. او کار تیم مذاکرهکننده در دور نخست گفتوگوهای صلح را فوقالعاده توصیف کرد که به باور او، اعضای تیم «اساس و انگیزه جنگ را مورد سوال قرار دادند و ضرورت آتشبس را مطرح کردند».
معصوم استانکزی در این نشست، که زنده از رسانهها پخش میشد، از ارائه جزئیات موضوعهای مورد بحث در گفتوگوهای صلح خودداری کرد.
حامد کرزی، رییسجمهوری پیشین افغانستان، در سخنانی کوتاه ضمن پشتیبانی از تیم مذاکرهکننده، گفت مردم افغانستان برای رسیدن به صلح عجله دارند و مسئولان وظیفه دارند به این جنگ پایان دهند.
در این نشست، عبدرب الرسول سیاف، رهبر جهادی، با اشاره به مسائلی که مذاکرات صلح را به بنبست رساند، گفت: «وقتی بحث مذهب مطرح شد، تشویش داشتیم که دوگانگی به میان نیاید. خوشبختانه تیم مذاکرهکننده از این بحث باموفقیت عبور کرد.» سیاف تاکید کرد باید از تیم مذاکرهکننده حمایت و تلاشهای فردی و جانبی متوقف شود و در ادامه افزود هرکسی که درباره صلح نظری دارد آن را از طریق مراجع رسمی بیان کند زیرا به گفته او، در غیر این صورت تلاشهای تیم مذاکرهکننده تضعیف میشود.
مارشال عبدالرشید دوستم در این نشست حضور نداشت و در پیامی که ارسال کرده بود تاکید کرد صلح نباید موجب یک جنگ داخلی دیگر شود. او خواهان تحقق توافقنامه سیاسی میان اشرف غنی و عبدالله عبدالله شد.
محمد یونس قانونی، معاون پیشین ریاستجمهوری، گفت کمیته رهبری شورای مصالحه هنوز کامل نیست و جای تعدادی از شخصیتها و همچنین جوانان و زنان در آن خالی است. قانونی در ادامه افزود محمد کریم خلیلی، رهبر حزب وحدت اسلامی، در اعتراض به سانسور و قطع سخنانش در نشست اول شورای مصالحه، در نشست امروز کمیته رهبری شرکت نکرده است.
محمد محقق، رهبر حزب وحدت اسلامی مردم افغانستان، گفت در دور نخست مذاکرات، تلاش شد به نام احزاب و مذهب میان تیم مذاکرهکننده تفرقه ایجاد کنند که، به گفته او، این اتفاق بهدلیل پختگی تیم مذاکرهکننده رخ نداد. محمد محقق در ادامه افزود تلاشهای دیگری هم صورت گرفت که هیات جانبی در کابل ایجاد شود اما احزاب و جریانها شکیبایی نشان دادند و به تیم مذاکرهکننده فرصت دادند.
دومین نشست کمیته رهبری شورای مصالحه افغانستان در حالی برگزار شد که علاوه بر جنگ جاری، ترورهای هدفمند و کشتن خبرنگاران و فعالان جامعه مدنی در این کشور افزایشی بیسابقه یافته است. هیچ گروه یا فردی مسئولیت کشتن فعالان مدنی و خبرنگاران را بر عهده نگرفته است. تشدید درگیریها و قتل خبرنگاران و فعالان جامعه مدنی نگرانی فزاینده شهروندان و جامعه بینالمللی را برانگیخته است. زلمی خلیلزاد، نماینده ویژه آمریکا برای صلح افغانستان، خواهان توقف این ترورها شد و گفت این مساله روند صلح را تهدید میکند.