رییسجمهوری افغانستان حاضر به ملاقات با زلمی خلیلزاد نشد
دو روز پس از ورود زلمی خلیلزاد به کابل، اشرف غنی، رییسجمهوری این کشور حاضر به ملاقات با نماینده ویژه آمریکا نشده است.
برخی منابع به ایران اینترنشنال میگویند، اشرف غنی از روند جاری صلح به رهبری زلمی خلیلزاد، نماینده ویژه آمریکا برای صلح افغانستان، ناراضی است و به همین دلیل از دیدار با زلمی خلیلزاد خودداری کرده است.
علیرغم تماس خبرنگار ایران اینترنشنال با دفتر سخنگوی ریاستجمهوری افغانستان، مسئولان در این مورد پاسخی ندادند.
زلمی خلیلزاد در جریان سفر منطقهایاش روز سهشنبه ۱۶ جدی/دی از اسلامآباد وارد کابل شد و سپس به دیدار عبدالله عبدالله، رییس شورای مصالحه، عبدرالرب رسول سیاف و حامد کرزای دو تن از اعضای کمیته رهبری شورای مصالحه رفت و شامگاه دیروز با محمد حنیف اتمر، وزیر خارجه، حمدالله محب، مشاور امنیت ملی و فضل فضلی، رییس اداره امور ریاست جمهوری افغانستان به صورت مشترک دیدار و گفتوگو کردند.
موضوع تمامی دیدارهای زلمی خلیلزاد در کابل روند صلح به ویژه آغاز دور دوم مذاکرات صلح بوده است.
آتشبس و چگونگی آینده نظام سیاسی افغانستان دو موضوع مهم در دور دوم مذاکرات صلح بینافغانی است. تیم مذاکرهکننده دولت افغانستان آتشبس و تیم مذاکرهکننده طالبان چگونگی آینده نظام سیاسی را مطرح خواهد کرد.
زلمی خلیلزاد نیز بارها اعلام کرده است که دو طرف روی تقسیم قدرت، تفاهم سیاسی و آتش بس دائمی توافق کنند.
هرچند طالبان در مورد حکومت موقت اظهار نظری نکرده اما در محافل سیاسی کابل، حکومت موقت یکی از مواردی است که همواره در مورد آن صحبت میشود.
حکومت افغانستان پیوسته از روند جاری صلح به رهبری آمریکا به صورت رسمی و علنی انتقاد و در برخی موارد با آن مخالفت کرده است.
سرور دانش، معاون دوم ریاست جمهوری افغانستان دیروز به مناسبت گرامیداشت هفدهمین سالروز تصویب قانون اساسی گفت، «قانون اساسی نباید قربانی صلح شود. صلح نباید بنیه و ساختار اصلی و مشروعیت قانون اساسی را متلاشی کند».
سرور دانش افزود که هدف طالبان و حامیان طالبان از نفی قانون اساسی فروپاشی نظام است. به باور سرور دانش، بدون قانون اساسی، افغانستان هیچ نظم سیاسی و حقوقی ثابت و مورد قبول همه نخواهد داشت.
معاون ریاستجمهوری در مورد حکومت موقت تاکید کرد که طرح اداره موقت نیز به همین معنا است یعنی گسست و فروپاشی و لغو قانون اساسی. او همچنین گفت، این یک تصور نادرستی است که برخی گاهی مطرح میکنند که گویا حکومت و یا شخص رییس جمهوری به خاطر حفظ قدرت خود، مخالف صلح و یا تسریع روند صلح است. او تصریح کرد که شخص «رییس جمهوری بیش از همه در راه صلح باعزت و عادلانه تلاش کرده و در راه آن فشارهای طاقتفرسا و کمرشکنی را تحمل کرده اما از جمهوریت هرگز دست برنداشته است».