زلمی خلیلزاد با «ناامیدی» به دوحه بازگشت
در پی بنبست مذاکرات صلح بینافغانی در دوحه و افزایش خشونتها در افغانستان، زلمی خلیلزاد اعلام کرد: «من با این ناامیدی به منطقه برگشتهام که با وجود تعهدات مبنی بر کاهش خشونت، این کار نشده است.»
زلمی خلیلزاد، نماینده ویژه آمریکا برای صلح افغانستان، دیروز ۶ عقرب/آبان، سفر منطقهایاش را از سر گرفت و قرار است به نروژ و قطر سفر کند. بنا بر اعلام وزارت امور خارجه آمریکا، خلیلزاد در نروژ در مورد هماهنگی بینالمللی و پشتیبانی از روند صلح افغانستان با مقامهای این کشور گفتوگو میکند و در دوحه، با تیمهای مذاکرهکننده افغانستان و طالبان ملاقات خواهد کرد و ضمن پیگیری بحثهای جاری برای کاهش خشونت، هر دو طرف را تحت فشار قرار خواهد داد تا فورا از خشونتهای اخیر که افغانهای سراسر کشور مجبور به تحمل آن هستند بکاهند.
خلیلزاد در رشته توییتی، ضمن اظهار ناامیدی از کاهش خشونت، گفت: «دریچه دستیابی به تفاهم سیاسی برای ابد باز نخواهد ماند.» او در ادامه افزوده است سختگیری و امتناع از ترک دشمنی، عدم تعامل با دیگر شهروندان و عدم توافق بر سر فرمول همکاری سیاسی از عوامل جنگ جاری است. به گفته خلیلزاد، شمار زیادی از افغانها در نتیجه خشونتها میمیرند و «تخریبکاران منطقهای برای امیال نامشروعشان از افغانها همانند پیشمرگههای بیارزش استفاده میکنند.» او خواستار توقف خونریزیها شد و گفت افغانها باید بهجای ویرانی، به سوی توسعه و بهجای هرجومرج بهسوی ثبات گام بردارند و در عوض انتقامجویی، بخشایش و در عوض انعطافناپذیری، سازش را انتخاب کنند.
با وجود توصیههای خلیلزاد برای پرهیز از خشونت، سازمان ملل متحد در تازهترین گزارش اعلام کرد در ۹ ماه نخست سال ۲۰۲۰، نزدیک به ۶۰۰۰ غیرنظامی افغان کشته و زخمی شدند و سطح خشونتها در جریان گفتوگوهای صلح بینافغانی کاهش نیافته است و فقط در ماه جاری میلادی، حدود ۴۰۰ نفر در چند شهر افغانستان در اثر انفجارها کشته و زخمی شدهاند.
در افغانستان، مردم از خوشبینیهای اولیه به مذاکرات صلح دوحه فاصله گرفتهاند و بهدلیل شدت جنگ و خشونت، از این روند ناامید شدند و به نظر میرسد حکومت افغانستان نیز در حال آرایش نظامی است. از سوی دیگر، شماری از اعضای هیات مذاکرهکننده افغانستان برای رسیدگی به برخی امور اداری و مسائل شخصی، به کابل برگشتهاند.
همزمان با خشونتهای اخیر در افغانستان، شماری از روحانیهای بنگلادشی در داکا، پایتخت این کشور، در نشستی در ۴ عقرب/آبان، جنگ جاری در افغانستان را حرام اعلام کردند و طرفهای جنگ افغانستان را مسلمان و برادر خواندند و ادامه خشونتها در این کشور را برخلاف نص شرعی و آموزههای اسلام دانستند. در عین حال، برخی دیگر از علمای افغانستان در نشستی در کابل، جنگ افغانستان را غیرشرعی و حرام اعلام کردند.
دبیرخانه عمومی سازمان همکاری اسلامی نیز با انتشار بیانیهای، از افزایش خشونتهای اخیر در افغانستان که شمار زیادی از غیرنظامیان، از جمله زنان و کودکان، قربانی آن شدهاند ابراز تاسف کرد و از همه طرفها خواست خشونتها را کاهش دهند، آتشبس فوری اعلام کنند و گفتوگو را بهعنوان تنها راه دستیابی به آشتی جامع و صلح پایدار در افغانستان در پیش بگیرند.