صف واحد آمریکا، روسیه و طالبان در روند صلح افغانستان
حملات مرگبار ۲۳ ثور/اردیبهشت به شفاخانه پزشکان بدون مرز در کابل و ننگرهار روند صلح افغانستان را به چالش کشیده و در سطح کلان، گروه طالبان، آمریکا و روسیه را در صف واحد قرار داده است.
دولت افغانستان طالبان را عامل این حملات دانست و این گروه را «مانع اصلی» روند صلح خواند، پروسه آزادی زندانیان طالبان را متوقف کرد و به این ترتیب، رییسجمهوری افغانستان به نیروهای امنیتی این کشور دستور داد که حملاتشان به طالبان و دیگر گروههای شورشی را آغاز کنند.
اما طالبان دست داشتن در این حملات را رد کرده است و خواهان «بررسی جدی، شفاف و بیطرفانه» این حملات شده و گروه داعش و «بعضی از حلقات» دولت افغانستان را به همکاری با داعش و سازماندهی این حملات متهم کرده است.
آمریکا نیز اعلام کرد که شاخه خراسان گروه داعش حملات مهیب به زایشگاه در کابل و ننگرهار را انجام داده است.
به گفته زلمی خلیلزاد، نماینده ویژه آمریکا برای صلح افغانستان، ارزیابی آمریکا نشان میدهد که داعش عامل این حملات است. خلیلزاد در رشته توییتی شاخه خراسان گروه داعش را مخالف توافقنامه صلح میان دولت و طالبان دانسته است که با «حملات شنیع» به غیرنظامیها، تلاش میکند تا در افغانستان هم مانند عراق و سوریه، جنگ فرقهای به راه بیندازند.
خلیلزاد در این رشته توییت، بدون اسم بردن از دولت افغانستان، نوشته است که «بهعوض افتادن در دام داعش و به تاخیر انداختن یا ایجاد موانع برای صلح»، افغانها باید متحد شوند و این تهدید را شکست دهند و «فرصت تاریخی صلح را دنبال کنند». خلیلزاد تاکید کرده است که «بهانهجوییهای بیشتر جا ندارد».
ضمیر کابلوف، نماینده ویژه روسیه در امور افغانستان، نیز از دستور رییسجمهوری افغانستان مبنی بر آغاز حملات به طالبان ابراز تاسف کرده و گفته است این اقدامها جلو پیشرفت روند صلح را گرفته و اجازه نمیدهد این روند به سمت مذاکرات بینالافغانی پیش برود. نماینده ویژه روسیه گفته است موضع تهاجمی دولت افغانستان در برابر طالبان بهوضوح «نشان میدهد که کابل به مذاکرات بینالافغانی و نتایج مذاکرات صلح علاقهمند نیست».
در همین زمینه، صدیق صدیقی، سخنگوی رییسجمهوری افغانستان، نیز در حساب رسمی خود در توییتر، طالبان را «مانع اصلی پروسه صلح وتداوم خشونتهای موجود» دانسته و نوشته است که گروه طالبان به گونههای مختلف در اکثر حملهها و خشونتها در کشور نقش دارد و «بهآسانی نمیشود این گروه را تبرئه کرد».
سخنگوی ریاست جمهوری افغانستان تصریح کرده است که انکار طالبان در مورد دست داشتن در حملات «تروریستی» اخیر در کابل و ننگرهار برای مردم افغانستان پذیرفتنی نیست. صدیقی گفته است که دولت افغانستان درباره حمله به شفاخانه پزشکان بدون مرز تحقیق خواهد کرد و در ادامه افزوده است که با «عجله نمیتوان گروه طالبان را از دست داشتن در حملات خونین برائت داد».
سخنگوی ریاست جمهوری افغانستان طالبان را مانع اصلی صلح خواند و گفت دولت افغانستان هیچوقت از روند صلح عقبنشینی نکرده است.
همزمان با اختلافهای شدید در مورد عاملان حملات خونین ۲۳ ثور/اردیبهشت، آمریکا، روسیه و گروه طالبان، دولت افغانستان را مانع روند صلح این کشور میدانند.