عراقچی در کابل به خبرنگار ایران اینترنشنال اجازه ورود به نشست «چشمانداز روابط ایران و افغانستان» را نداد
عباس عراقچی، معاون سیاسی وزیر امور خارجه ایران، روز گذشته در نشستی که با عنوان «چشمانداز روابط افغانستان و ایران، چالشها، فرصتها» در کابل برگزار شد به خبرنگار ایران اینترنشنال اجازه شرکت در این نشست را نداد.
سیدعباس عراقچی، معاون سیاسی وزیر امور خارجه ایران چهارشنبه ۲۵ سرطان/تیر در رأس هیاتی بلند پایه وارد کابل شد و پنجشنبه در نشستی در انستیتوی مطالعات استراتژیک افغانستان که با حضور رسانهها با عنوان چشمانداز روابط افغانستان و ایران چالشها و فرصتها برگزار شد، سخنرانی کرد. خبرنگار ایران اینترنشنال میخواست برای پوشش این نشست حضور داشته باشد که به دستور معاون وزیر امور خارجه ایران، از ورود او به نشست ممانعت به عمل آمد.
براساس قانون حق دسترسی به اطلاعات، صاحبان رسانهها و خبرنگاران در افغانستان میتوانند نشستهای عمومی و خبری مقامات را پوشش بدهند و مقامها اجازه ندارند خبرنگاران را از پوشش نشستها منع کنند.
وزارت امور خارجه ایران اعلام کرده است که عباس عراقچی با هدف پیگیری توافقات انجام شده در جریان سفر اخیر وزیر خارجه افغانستان به تهران و به ویژه نهاییسازی متن سند جامع همکاریهای راهبردی دو کشور به افغانستان سفر کرده است.
وزارت امور خارجه افغانستان میگوید که سید عباس عراقچی در دیدار با محمدحنیف اتمر، سرپرست وزارت خارجه این کشور در مورد گفتوگوهای صلح، آغاز مذاکرات بینالافغانی، اجماع منطقهای پیرامون صلح افغانستان، مسایل مربوط به آتشبس بشردوستانه و حفظ دستاوردهای ۱۹ سال گذشته در افغانستان، صحبت کرده است.
عباس عراقچی در نشستی که از سوی انستیتوی مطالعات استراتژیک افغانستان در کابل برگزار شد، گفت که باید بپذیریم افغانستان و ایران در موقعیتی است که امنیت هر کدام به امنیت دیگری ارتباط مستقیم دارد و نگاه دو کشور به مساله امنیت باید یکپارچه باشد.
عباس عراقچی میگوید، «تهدیدات افغانستان و ایران چه در زمینه تروریسم و مواد مخدر، چه در زمینههای گروههای جنایتکار و سازمانیافته، مهاجرت و تبعات آن مشترک است.» و دو کشور برای مقابله با این تهدیدات نیاز به همکاری و رویکرد مشترک دارد. او گفت، این تلاشی است که میخواهیم در سند جامع بین دو کشور انجام دهیم.
سیدعباس عراقچی، افغانستان و ایران را «دو ملتی همفکر و همصدا، همندا، همدل و هم خون با زبان مشترک، عقاید، فرهنگ، تاریخ و ریشههای تمدنی مشترک» خواند و افزود: اختلافات مقطعی میان این دو کشور وجود دارد و هرازگاهی درگیریهایی میان دو کشور پیش میآید که این مسائل مقطعی است. او تصریح کرد که «اساسا هیچ مشکل اساسی و جدی در روابط» میان افغانستان و ایران وجود ندارد.
معاون وزیر خارجه ایران تایید کرد که اکنون دو کشور دچار اختلافات مقطعی است. او این اختلافات را ناشی از حوادثی خواند که «گاهی در مرز پیش میآید و تعدادی به خشونت دست میزنند که باید مشخص شود و گاهی در داخل ایران ممکن است مشکلاتی برای اتباع افغانستان پیش بیاید یا ممکن است اتباع افغانستان مشکلاتی را برای اتباع ایران بوجود بیاورد.»
در پی کشتهشدن شماری از مهاجران افغانستان در مرز میان دو کشور و حادثه آتشسوزی خودرو حامل اتباع افغانستان در یزد ایران، وزیر امور خارجه افغانستان اخیرا در راس هیاتی به تهران رفت.
حنیف اتمر، سرپرست وزارت خارجه افغانستان روز پنجشنبه ۲۶ سرطان/تیر در نشست خبری پیرامون سفر هیات این کشور به تهران گفت که افغانستان در یک موقعیت خوب قرار دارد و «همکاری با دولت ایران باید به صورت برادرانه تامین شود و طبعا به همه آنهایی که در این حوادث متاثر شدهاند باید بیمه پرداخت شود، جبران خسارت شود و دولت ایران قبول کرده که خسارت را پرداخت میکند.»