شما صفحه ای از سایت قدیمی ایران اینترنشنال را مشاهده می کنید که دیگر به روز نمی شود. برای مشاهده سایت جدید به iranintl.com مراجعه کنید.

معاون ریاست جمهوری افغانستان: در نشست ترکیه درباره آتش‌بس وحکومت صلح گفت‌وگو خواهد شد

 

امرالله صالح، معاون اول ریاست جمهوری افغانستان اعلام کرد که نشست ترکیه درباره صلح افغانستان احتمالا در جریان هفته جاری برگزار خواهد شد.

امرالله صالح، معاون اول ریاست جمهوری افغانستان روز یکشنبه ۲۲ حمل/فروردین در گردهمایی مردمی در منطقه کوهدامن کابل گفت که موضوعاتی که برای نشست صلح ترکیه پیش‌بینی شده است، توافق روی ارزش‌ها، آتش‌بس و ایجاد حکومت صلح است. او گفت «هدف از توافق روی ارزش‌ها این است که ببینیم آیا طالب می‌آید و مردم را ضرب و شتم می‌کند و یا آیا طالبان حقوق اساسی مردم را می‌پذیرند یا خیر.»

این درحالی است که روز گذشته ۲۱ حمل، زلمی خلیل‌زاد، نماینده ویژه آمریکا برای صلح افغانستان در سفر به کابل، با رییس جمهوری و رییس شورای مصالحه افغانستان دیدار و در خصوص نشست صلح ترکیه گفت‌وگو کرد.

او تاکید کرد که مرحله اول مذاکره گفت‌وگو روی اصول است و طالب مجبور است که بپذیرد که افغانستان آن‌ کشوری که طالبان می‌خواهند، نمی‌تواند باشد، اما طالب می‌تواند در آغوش کشور به عنوان یک جزء بیاید و در کنار مردم در صلح‌ زندگی کند. صالح افزود که هنوز معلوم نیست که مذاکره روی اصول درست چقدر زمان خواهد برد و تا زمانی که طالب قبول نکند که آنها جزء هستند نه کل، مذاکرات یک قدم هم پیش نخواهد رفت و توافقی صورت نخواهد گرفت.

معاون ریاست جمهوری گفت که موضوع دوم نشست ترکیه آتش‌بس است و از طالبان خواست که آتش‌بس را بپذیرند زیرا به گفته او با ادامه جنگ و انفجار روند صلح پیشرفتی نخواهد کرد. صالح اما گفت که طالبان از آتش‌بس هراس دارند زیرا می‌ترسند با تامین آتش‌بس خشونت را به عنوان یگانه ابزار قوت خود از دست می‌دهند و فکر می‌کنند ممکن است با برقراری آتش‌بس، دولت افغانستان و جامعه جهانی مذاکرات را با جدیت دنبال نکنند. او تصریح کرد که اگر طالبان آتش‌بس کنند از جدیت مذاکره کاسته نخواهد شد.

 

 امرالله صالح: تقریبا ۸۵ درصد طالبان زندانی، پس از آزادی  دوباره به میدان جنگ برگشته‌اند

صالح گفت یکی از اشتباه‌ترین مساله‌ای که همه به آن اعتراف می‌کنند « رهایی ۵۵۰۰ تن از زندانیان طالبان بود.» او در این مورد افزود که زندانیان طالبان به مشورت لویه جرگه مشورتی صلح آزاد شدند و مردم در این جرگه از حکومت خواستند که برای شروع مذاکره، شماری از زندانیان طالبان را آزاد کنیم. صالح گفت در میان زندانیان طالب قاچاقچیان مواد مخدر بودند و حکومت آنها را نه به نام طالب بلکه به خاطر قاچاق مواد مخدر بازداشت کرده بود اما این قاچاقچیان به طالبان رشوت/رشوه دادند و زیر نام زندانیان طالب رها شدند. او تصریح کرد که از جمع ۵۵۰۰ زندانی طالب، نزدیک به ۸۵ درصد آنها دوباره به میدان جنگ برگشته‌اند. صالح وعده داد که این اشتباه دیگر تکرار نمی‌شود و دولت به هیچ عنوان زندانی طالبان را آزاد نمی‌کند.

امرالله صالح همچنین گفت که سومین موضوع کنفرانس صلح ترکیه ایجاد حکومت صلح است. او افزود که تمام کشورهای منطقه در کنفرانس قلب‌آسیا-روند استانبول بیانیه دادند و گفتند که تحت هیچ شرایطی امارت اسلامی طالبان قابل قبول نیست. صالح تاکید کرد که طالبان باید قبول کنند که نظام امارت اسلامی نه برای مردم و نه برای کشورهای منطقه قابل قبول نیست. او همچنین گفت که «طالبان از انتخابات هم می‌ترسند. هیچ امکان ندارد که طالبان در انتخابات بیشتر از ۵ تا ۱۰ درصد رای بیاورند.» صالح تاکید کرد که افغانستان نیاز به یک میثاق ملی و توافق دارد و آن این است، در صورتی که طالبان انتخابات را ببازند، دوباره جنگ را آغاز نکرده، تبدیل به نیروی نیابتی نشوند و براساس این میثاق در حکومت مشارکت کنند.»

امرالله صالح گفت که شماری از سیاست‌مداران که اخیرا با عجله به نشست صلح مسکو رفتند از سوی برخی از اعضای هیات طالبان مورد بی‌حرمتی قرار گرفتند که به گفته او یک دیپلمات طالب غیر از دشنام، سخن دیگری به هیات دولت افغانستان نگفت.

معاون ریاست جمهوری در ادامه افزود اگر در نشست ترکیه روی نوع نظام به توافق رسیدیم دوباره می‌آییم و با مردم مشورت می‌کنیم، لویه جرگه را برگزار می‌کنیم و از اقشار مختلف جامعه اجازه می‌گیریم و با اجازه مردم می‌رویم و یک کار بزرگی را انجام می‌دهیم. او گفت عصر آن گذشته است که یک تعدادی به اشاره استخبارات بیایند و معامله‌ای بکنند که برای مردم قابل فهم نباشد و سرنوشت مردم را به سمت ابهام و سرگردانی ببرند. به گفته صالح حکومت، اشتباهی را مرتکب نخواهد شد که سال‌های سال مردم آن‌را محکوم کنند.

اشرف غنی، رییس جمهوری نیز در پیامی در این گردهمایی مردمی گفت که صلح یک گفتمان بین دولت، طالبان و جامعه جهانی است و کسی نباید عجله کند. اشرف غنی بار دیگر روی مواضع قبلی خود در خصوص انتقال قدرت بر اساس انتخابات تاکید کرد و گفت صلح ‌تلاش سختی می‌طلبد و نیاز به فداکاری دارد و رهبری حکومت حاضر است این فداکاری را انجام دهد.

عمر داودزی، مشاور رییس جمهوری در امور پاکستان نیز در این مراسم گفت «هرگز دل به خارجی نبندید. صلح خیر است. همه صلح می‌خواهند و اشرف غنی گفت که به خاطر صلح سر خود را قربانی می‌کند اما صلح باید با شرایط سازگار باشد و یکی از مسائل مهم این است که صلح نباید تحمیلی باشد.»

 

تازه چه خبر؟
سازمان حقوق بشر ایران به نقل از منابع آگاه از «مرگ مشکوک» شاهین ناصری، از شاهدان شکنجه نوید افکاری، در سلول انفرادی زندان تهران بزرگ خبر داد. برادر...More
طالبان اسامی شماری از افراد از جمله دو نفر از فرماندهان نظامی طالبان را که به سمت‌های مهم دولتی منصوب کرده است، اعلام کرد. به گفته ذبیح‌الله مجاهد،...More
حسن زرقانی دادستان مشهد از بازداشت شش متهم پرونده کودک‌ربایی در این شهر خبر داد و اعلام کرد که متهم اصلی پرونده هنوز دستگیر نشده وفراری است. زرقانی...More
پارلمان اروپا در قطعنامه‌ای اعلام کرد گروه شبه‌نظامی حزب‌الله لبنان که بارها وفاداری ایدئولوژیک قوی خود به جمهوری اسلامی را نشان داده، دولت لبنان را...More
ارتش سودان در بیانیه‌ای که از تلویزیون دولتی این کشور پخش شد، اعلام کرد تلاش برای کودتا را خنثی کرده و اوضاع تحت کنترل است. یک عضو شورای حکومتی سودان...More