ناتو از طالبان خواست به خشونتها پایان دهد
سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) میگوید سطح خشونت در افغانستان پذیرفتنی نیست و از گروه طالبان خواسته است فوری خشونت را کاهش دهد و شرایطی را برای شروع مذاکرات بینالافغانی فراهم کند. ناتو از طالبان میخواهد به تعهدهایش عمل کند تا اطمینان حاصل شود که تروریستها هرگز پناهگاه دیگری در خاک افغانستان ایجاد نمیکنند.
ناتو با انتشار اعلامیهای، ضمن استقبال از تعیین هیات مذاکرهکننده دولت افغانستان، از رهبران سیاسی این کشور و حامیان آنها خواسته است تا برای حل اختلافها و تشکیل دولت فراگیر توافق کنند و از این فرصت برای صلح استفاده کنند.
محمداشرف غنی، رییسجمهوری افغانستان، چهارشنبه ۳ ثور/اردیبهشت، در کنفرانسی ویدیویی با نمایندگان کشورها و سازمانهای بینالمللی که قرار است به آن کشور برای مقابله با کرونا کمک کنند و همینطور نماینده اتحادیه اروپا در افغانستان، گفت: «ما به طالبان پیشنهاد آتشبس دادیم و امیدواریم آنان پاسخ مثبت بدهند. در غیر آن، اگر طالبان تهدید کرونا را بهدرستی درک نکنند، این باعث فاجعه بیشتر انسانی خواهد شد.»
اما طالبان درخواست دولت افغانستان برای آتشبس را رد کرده است. سهیل شاهین، سخنگوی طالبان، در توییتی نوشته است: «اگر [توافقنامه آمریکاـطالبان] عملی شود، ما را به صلح و آتشبس میرساند. با وجود در خطر انداختن هزاران زندانی از اثر کرونا، جلوگیری از پروسه صلح و از تطبیق کامل توافقنامه، طلب آتشبس معقول نیست.»
با وجود این، ناتو از طالبان خواسته است بدون تاخیر بیشتر، با تیم دولت وارد مذاکره شوند. در بیانیه این سازمان، که جمعه ۵ اردیبهشت منتشر شد، آمده است آغاز مذاکرات میان طالبان و حکومت افغانستان یکی از عناصر اصلی توافق آمریکا و طالبان محسوب میشود.
ناتو همچنین خواهان تسریع رهایی زندانیان هر دو طرف شده و گفته است برای اعتمادسازی و پذیرش خواسته جامعه بینالمللی مبنی بر آتشبس فوری بشردوستانه، هر دو طرف حسن نیت نشان بدهند.
این سازمان از طالبان خواسته است برای جلوگیری از شیوع کرونا، اقدامهای لازم را به عمل آورد.
دولت افغانستان تاکنون، ۵۵۰ زندانی طالبان را آزاد کرده و قرار است در روزهای آینده، ۹۵۰ تن از زندانیان طالبان را آزاد کند. طالبان نیز تاکنون ۶۰ تن از نیروهای دولتی زندانی را رها کردهاند.
زلمی خلیلزاد، نماینده ویژه آمریکا برای صلح افغانستان، از اعلامیه ناتو استقبال کرده و گفته است: «به جلو رفتن یا گیر ماندن افغانستان در جنگ، فقر و بیماری بستگی به این دارد که جناحها با چه فوریت و نیتی به این اقدامات میپردازند.» خلیلزاد در رشته توییتی افزوده است توافقنامه ایالات متحده آمریکا و طالبان فرصتی تاریخی برای افغانستان فراهم کرده است و آمریکا و متحدانش از رهبران افغان میخواهند کشور و مردم را در اولویت قرار دهند.