پایان نشست دوحه: توافق مشترک بر سر «حاکمیت نظام اسلامی» در افغانستان
کنفرانس بینالافغانی در دوحه پس از دو روز رایزنی و گفتوگو با صدور قطعنامه مشترک، شامگاه دوشنبه ۱۷ تیرماه به پایان رسید. این قطعنامه حاوی هشت مورد توافق کلی و کلیدی است.
اعضای این نشست توافق کردهاند که، صلح پایدار در نتیجه مذاکرات فراگیر افغانی ممکن است و نظام آینده در افغانستان «حاکمیت نظام اسلامی» باشد. قطعنامه از جامعه جهانی و نیز کشورهای منطقه درخواست میکند تا از تفاهم بینالافغانی حمایت کند. این نشست که در میانه هفتمین دور مذاکرات آمریکا با طالبان برگزار شد از گفتوگوهای جاری در قطر میان آمریکا و طالبان نیز حمایت کرده است.
برای کاهش خسارات جنگ و ایجاد فضای اعتماد میان دو طرف، اشتراککنندگان خواهان رهایی بیقید و شرط زندانیان کهنسال، معیوب و بیمار شدند و همچنان از دو طرف خواسته شده است برای تامین امنیت نهادهای عامالمنفعه مانند اماکن دینی، شفاخانهها، دانشگاهها، مدارس، بازارها و محلات مسکونی متعهد باشند و تلفات ملکی را به حداقل برسانند.
بخش دیگری از توافقات این کنفرانس مربوط به مساله زنان است. اعضای این کنفرانس توافق کردند زنان میتوانند در «چارچوب ارزشهای اسلامی» در عرصههای سیاسی، اجتماعی و اقتصادی فعالیت کنند.
گرچند کنفرانس بینالافغانی صلح دوحه به مثابه نشست مقدماتی برای مذاکره مستقیم دولت افغانستان و طالبان تلقی میشد، با این وجود آنها بر سر «نقشه راه صلح» نیز توافق کردند: توافق روی نظام اسلامی در افغانستان، آغاز روند صلح همزمان با تکمیل شرایط لازم، نظارت از عملی شدن توافقنامه صلح، اصلاحات، حفظ و تقویت نهادهای اساسی و دفاعی، بازگشت و جابهجایی مجدد مهاجرین، بحث روی شرایط جدید همکاری و چهگونگی ادامه همکاری با کشورهای کمککننده، تایید توافق صلح افغانستان در یک کنفرانس بینالمللی و اخذ تعهد مبنی بر عدم مداخله کشورها در امور افغانستان در یک کنفرانس بینالمللی از جمله مسائل اساسی مورد بحث در این قطعنامه است.
زلمی خلیلزاد، نماینده آمریکا برای صلح افغانستان ساعاتی پس از ختم کنفرانس، در رشته تویتهایی توافق مشترک میان مقامات ارشد دولتی و طالبان را تبریک گفته است. او نوشته «این گفتوگوها برای ختم جنگ ۴۰ ساله و درد و رنج شدید افغانها» است و امیدواری را بیشتر میسازد.
خلیلزاد همچنان افزوده است، روز سهشنبه ۱۸ تیر مذاکرات آمریکا و طالبان از سر گرفته میشود.
دولت افغانستان به عنوان طرف اصلی جنگ و صلح در این مذاکرات حضور رسمی نداشت و تاکنون در مورد این قطعنامه واکنش رسمی نیز نشان نداده است. اما نادر نادری، رییس کمیسیون اصلاحات اداری افغانستان که در کنفرانس صلح دوحه حضور داشت در توییتی که توسط سخنگوی رییسجمهور افغانستان بازنشر شده گفته است، طالبان از پذیرش و احترام فعلی افغانستان به تعهدات بینالمللی به ویژه تعهد این کشور به حقوق زنان را رد کرده است. آقای نادری گفته است امیدوار است این موضوع در مذاکرات با دولت نیز مطرح و مورد بحث قرار بگیرد.
کنفرانس بینالافغانی دوحه با حضور ۷۱ نفر متشکل از مقامات ارشد دولت، نمایندگان سیاسی طالبان، فعالان سیاسی و مدنی افغانستان به میزبانی آلمان و قطر، در دوحه برگزار شد.