احیای نسبی صادرات غیرنفتی ایران در دیماه
آمارهای جدید گمرکی حاکی است، صادرات غیرنفتی ایران در دیماه نسبت به آذرماه افزایش قابلتوجهی داشته، اما هنوز به سطح ماههای قبل نرسیده است.
گمرک ایران طی گزارشی که چهارشنبه دهم بهمن منتشر کرد، اعلام کرد صادرات غیرنفتی ده ماهه کشور به ۳۶ میلیارد و ۳۵۰ میلیون دلار رسیده است.
صادرات ایران در آذرماه به شدت سقوط کرده و به ۱/۸ میلیارد دلار رسیده بود که نصف متوسط صادرات ماهانه کشور طی هشت ماه سال بود. اما صادرات دیماه دوباره مقداری جان گرفته و به ۳ میلیارد دلار رسیده است، اما هنوز فاصله زیادی با صادرات هشت ماه سال ۹۷ دارد.
بخشی از افزایش صادرات دیماه ایران، مربوط به از سرگیری فروش خارجی میعانات گازی است. ایران این محصول خام نفتی را در سبد صادرات غیرنفتی قرار میدهد. طی آذرماه، صادرات میعانات گازی ایران قطع شده بود، اما جمهوری اسلامی در دی ماه حدود ۲۷۷ میلیون دلار صادرات میعانات گازی داشته است.
در همین زمینه، نشریه تخصصی «پلاتز» طی گزارشی که چهارشنبه در صفحه یوتیوب خود منتشر کرده، میگوید ایران برای صادرات میعانات گازی خود در ماه ژانویه، ۴ دلار نسبت به سپتامبر ۲۰۱۸ تخفیف بیشتری به مشتریان داده است. از سپتامبر سال گذشته تاکنون، ایران هر ماه میزان تخفیف برای میعانات گازی را افزایش داده است.
اقلام عمده صادرات غیرنفتی ایران طی ده ماه سال جاری به ترتیب میعانات گازی به ارزش ۳ میلیارد و ۵۳ میلیون دلار، گاز طبیعی مایعشده به ارزش یک میلیارد و ۸۱۵ میلیون دلار، پروپان مایع شده به ارزش یک میلیارد و ۴۸۴ میلیون دلار، متانول به ارزش یک میلیارد و ۲۲۹ میلیون دلار، و سایر روغنهای سبک و فرآوردهها به جز بنزین، به ارزش یک میلیارد و ۲۲۳ میلیون دلار بوده است.
بدین ترتیب، پنج قلم اصلی صادرات «غیرنفتی» ایران دقیقا محصولات خام یا نیمه خام نفتی بوده است.
در مجموع، محصولات نفتی و پتروشیمی سهمی بیش از ۴۲ درصدی در آنچه ایران «صادرات غیرنفتی» می نامد، دارد.
ایران همچنین طی ۱۰ ماه، ۳۵ میلیارد و ۶۷۲ میلیون دلار کالای غیرنفتی وارد کرده است. اقلام عمده وارداتی در این مدت به ترتیب شامل ذرت دامی، قطعات خودرو، برنج، لوبیای سویا و کنجاله سویا بوده است.
بدین ترتیب اقلام عمده وارداتی کشور بیشتر محصولات کشاورزی بوده است.
چین، عراق، امارات، افغانستان و ترکیه بزرگترین مقاصد صادرات کالاهای غیرنفتی ایران در ۱۰ ماه سال جاری بوده است. بیشترین واردات ایران نیز از چین، امارات، ترکیه، آلمان و هند انجام شده است.
صادرات ایران کمی بیش از ۲ درصد افزایش و واردات آن نزدیک ۱۹ درصد کاهش داشته است.