آژانس از نابودی یک دوربین و گم شدن برخی قطعات آن در یک ساختمان سازمان انرژی اتمی در کرج خبر داد
دو ماه و نیم پس از حمله به یکی از ساختمانهای سازمان انرژی اتمی ایران در نزدیکی کرج، آژانس بینالمللی انرژی اتمی در تازهترین گزارش از نابودی یک دوربین و گم شدن برخی قطعات نظارتی آن در این حادثه خبر داد.
خبرگزاری بلومبرگ روز چهارشنبه ۱۷ شهریور در گزارشی نوشت آژانس بینالمللی انرژی اتمی این موضوع را در گزارشی ۱۶ صفحهای که این خبرگزاری به آن دسترسی یافته، به اطلاع دیپلماتها رسانده است.
بر اساس این گزارش، آژانس هشدار داده که عدم بازیابی این تجهیزات میتواند توانایی بازرسان آژانس را در زمینه نظارت بر این مرکز هستهای ایران کاهش دهد.
چهارشنبه دوم تیر ماه، وبسایت نورنیوز، نزدیک به دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی جمهوری اسلامی، از یک «اقدام خرابکارانه» علیه یکی از ساختمانهای سازمان انرژی اتمی خبر داد و نوشت این اقدام با «شکست» روبرو شد و «هیچگونه خسارت مالی و جانی» نیز به دنبال نداشت.
اما شامگاه همان روز، جروزالم پست اعلام کرد به منابعی دست یافته که نشان میدهد برخلاف تکذیب مقامهای جمهوری اسلامی، این حمله «خسارات بزرگی» بهبار آورده است.
همزمان کانال ۱۳ اسرائیل نیز گزارش داد این حمله «صدمه جدی به کارخانه تولید آلومینیوم قطعات مربوط به سانتریفیوژها» وارد کرده است.
در حالی که نیویورک تایمز نوشت ساختمان مورد حمله، متعلق به شرکت فناوری سانتریفیوژ ایران بوده، اینتللب تصاویر ماهوارهای را منتشر کرد که نشان میداد یکی از ساختمانهای مجموعه به وسعت ۴۰ در ۱۵ متر، دچار آسیب یا تخریب در سقف و بخشهایی از بنا شده است.
به گزارش بلومبرگ، در پی این حمله، آژانس بینالمللی انرژی اتمی در نامهنگاری با مقامهای جمهوری اسلامی در ماه اوت، خواستار اطلاعرسانی درباره وضعیت تجهیزات نظارتی آژانس در این مرکز شد.
در گزارش اخیر آژانس آمده که سرانجام در روز شنبه هفته گذشته، به بازرسان این آژانس اجازه داده شد تا دوربینهایی را که در کارخانه مورد حمله قرار گرفته نصب شده بودند، مشاهده و بررسی کنند.
آژانس در گزارش خود اضافه کرده که یکی از دوربینها از بین رفته بود، یک دوربین آسیب جدی دیده و دو دوربین دیگر سالم به نظر میرسند.
با این حال، بازرسان آژانس بینالمللی انرژی اتمی متوجه شدند که واحد ضبط و بخش ذخیرهسازی اطلاعات در میان بقایای تجهیزات دوربین نابودشده وجود نداشت. این موضوع موجب شد که آژانس نامه دیگری را در روز دوشنبه برای ایران ارسال کند.
رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی نوشته که اکنون آژانس در موقعیتی نیست که بتواند همه اطلاعات ثبتشده توسط این دوربینها را بازیابی کند. او تاکید کرد: «این به طور جدی توانایی فنی آژانس را به خطر میاندازد.»
گزارشهای اخیر آژانس بینالمللی انرژی اتمی نشان میدهد که جمهوری اسلامی به فعالیتهای هستهای خود شتاب بخشیده و غنیسازی اورانیوم را شدت داده است.
پیشتر، بلومبرگ به نقل از دو مقام رسمی گزارش داده که رافائل گروسی در پی آن است که در حاشیه نشست عمومی آژانس در ۲۱ سپتامبر با محمد اسلامی، رییس جدید سازمان انرژی اتمی ایران، دیدار و تمایل جمهوری اسلامی برای همکاری با بازرسان را بسنجد.