ایران و ترکیه از این پس با ریال و لیر تجارت میکنند
بانکهای ایران و ترکیه برای اولین بار جهت تسویه معاملات بازرگانان، به جای دلار از لیر و ریال استفاده خواهند کرد.
به گزارش روابط عمومی بانک مرکزی ایران که روز دوشنبه ۲۷ فروردینماه منتشر شد، با توجه به توافق حاصله میان رئیس کل این بانک با همتای ترکیهای خود، برای تجارت میان دو کشور دیگر نیاز به ارز ثالث مانند دلار آمرکا نیست.
در این گزارش آمده است که اعمال سوآپ ارزی، با هدف کاهش ریسک عملیات مالی و بانکی، هدایت عملیات ارزی اشخاص حقیقی و حقوقی به نظام بانکی، به کارگیری ابزارهای پرداخت بینالمللی و نیز کاهش ریسک عملیات ارزی میان ترکیه و ایران صورت گرفته است.
بر اساس این گزارش، در این مدل اجرایی مالی، دیگر نیازی به ارز ثالث مانند دلار آمریکا و یورو برای تسویه حساب مبادلات ارزی وجود ندارد؛ ضمن اینکه با به کارگیری این روش؛ خرید، نقل و انتقالات و تبادلات مالی به دلیل هدایت عملیات ارزی، به نظام بانکی منتقل شده و ریسک عملیات بازرگانی میان دو کشور به حداقل خواهد رسید.
در ترتیبات اجرایی این مدل، اعتبارات اختصاص یافته برای تجار ایرانی به لیر ترکیه بوده و از منابع ناشی از قرارداد سوآپ ارزی تامین خواهد شد.
بر اساس گزارش بانک مرکزی، با توجه به حجم مبادلات بانکی میان ایران و ترکیه که رقمی بالغ بر ۶ میلیارد دلار است، به کارگیری پول ملی (ریال و لیر)، کمک قابل توجهی به تسهیل امور بانکی و تجاری بین دو کشور خواهد کرد.
سال گذشته پس از سفر رئیس جمهوری ترکیه به ایران، که با هدف ایجاد زمینههای لازم برای گسترش روابط تجاری و اقتصادی دو کشور صورت گرفت و به دنبال آن در سفر رئیس کل بانک مرکزی ایران به آنکارا، پیشنویس تفاهم سوآپ دوجانبه ریال ایران و لیر ترکیه به توافق و تایید رؤسای کل بانکهای مرکزی دو کشور رسید.
گفتگو درباره این موضوع با پدرام ورشوکار از هنگ کنگ :