رشد ۷۰ درصدی شاخص قیمت تولیدکننده محصولات مرغداری
مرکز آمار ایران اعلام کرد شاخص کل قیمت تولیدكننده محصولات مرغداریهای صنعتی كشور در پاییز سال ١٣٩٧ نسبت به دوره مشابه سال گذشته (تورم نقطه به نقطه) بیش از ۷۰ درصد رشد داشته است.
شاخص قیمت تولیدکننده بر خلاف شاخص قیمت مصرفکننده (نرخ تورم) تنها مربوط به تغییرات قیمت کالاها توسط کارخانجات است، نه قیمت کالاهایی که مردم از بازار خریداری میکنند. به عبارت سادهتر، شاخص یاد شده افزایش قیمت کالا در مبدا تولید است و مولفههایی مانند هزینههای توزیع، واسطهها، و خدمات فروش توسط مغازهها را در برنمیگیرد.
به این ترتیب با مقایسه شاخص قیمت تولیدکننده و مصرفکننده میتوان ارزیابی کرد که بخش تولید چه میزان بر قیمت نهایی کالاها در بازار تاثیر داشته است. مقامات ایران اخیرا انگشت اتهام را به سوی «دلالها» گرفته و میگویند آنها باعث افزایش قیمت گوشت و مرغ در بازار هستند.
مهدی یوسفخانی رئیس اتحادیه فروشندگان پرنده و ماهی چهارشنبه دهم بهمن ماه در گفتوگو با خبرگزاری صدا و سیما قیمت مرغ آماده طبخ را در سطح شهر ۱۴ هزار و ۸۰۰ تومان اعلام کرد و گفت: امروز قیمت مرغ در کشتارگاهها ۱۳ هزار و۴۵۰ تومان بوده است.
او گفت «قیمت مرغ در مراکز عمده فروشی ۱۳ هزار و۶۵۰ تومان تعیین شده است».
جزئیات گزارش مرکز آمار نشان میدهد که شاخص قیمت تولیدکننده برای گروه مرغ و تخم مرغ در پاییز سال جاری نسبت به پاییز پارسال به ترتیب بیش از ۹۰ درصد و ۳۶ درصد افزایش یافته است.
به عبارت دیگر، قیمت مرغ در مبدا فروش (مرغداریها) تقریبا دو برابر شده است. این رقم متوسط شاخص کل کشور است، و در برخی استانها افزایش بیشتری داشته است؛ برای نمونه استان گیلان با بیش از ۲۷۲ درصد افزایش، بیشترین رشد شاخص قیمت تولیدکننده را نسبت به فصل مشابه سال قبل تجربه کرده است.
این شاخص در برخی استانها مانند آذربایجان شرقی، اصفهان، قزوین، قم، مازندران، سیستان و بلوچستان، بسیار کمتر از متوسط کشور بوده است.
بهتازگی ایران صادرات مرغ را برای دو ماه (اسفند و فروردین) ممنوع کرد تا جلوی کمبود آن دربازار و رشد قیمتها را بگیرد.
محمد یوسفی، رییس انجمن صنفی تولیدکنندگان مرغ گوشتی ایران در واکنش به این تصمیم به روزنامه همشهری گفته است «ممنوعیت صادرات برای تنظیم بازار یک کالا زمانی اعمال میشود که میزان خروج آن از کشور در سطح بالایی انجام شود». او سپس نتیجه گرفته است که ممنوعیت صادرات اعمال شده در کاهش قیمت مرغ «بیتاثیر» خواهد بود.
یوسفی حداکثر صادرات مرغ را در چند ماه گذشته ۳ تا ۴ هزارتن عنوان کرد که بیشتر در مزر کشور معامله شده است. به گفته او مرغ برزیلی، بازار کشورهای همسایه را اشباع کرده است.
هر کیلوگرم مرغ برزیلی را در کشورهای عراق و افغانستان ۱/۵ دلار قیمت دارد که تقریبا با قیمت مرغ در داخل ایران یکسان است.