والاستریتژورنال: دسترسی ایران به سوییفت برای اثرگذاری تحریمها باید قطع شود
دولت دونالد ترامپ در حالی برای اعمال دور جدید تحریم علیه ایران آماده میشود که آمریکا و اروپا بر سر دسترسی ایران به سیستم مالی سوییفت به توافق نرسیدهاند و اگر این دسترسی قطع نشود، موفقیت تحریمهای مالی علیه ایران تضمین نخواهد شد.
روزنامه وال استریت ژورنال، روز چهارشنبه ۲۵ مهرماه، نوشت که به نظر میرسد اروپا و بروکسل آماده رویارویی با آمریکا در موضوعی هستند که به ضرر منافعشان است. راههای جایگزینی مانند حامل ویژه مالی که اروپا و ایران معرفی کردند برای دور زدن تحریمها وجود دارد که احتمال تاثیر آن زیاد نیست، اما حضور ایران در سوییفت به جمهوری اسلامی قدرت بالایی در برآمدن از پس تحریمها خواهد داد.
وال استریت مینویسد که تحریمهای آمریکا برای اثرگذاری چارهای ندارد جز اینکه شامل سیستم مالی سوییفت نیز بشود و در غیر این صورت گزنده نخواهند بود. سوییفت در مقابل فشار آمریکا، به علت گستره حضور بانکهای آمریکایی در دنیا و همچنین حضور نمایندگان بانکهای آمریکایی و اروپایی در هیات مدیریتش، ضربهپذیر است.
این سازمان در دور قبلی تحریمهای شورای امنیت در زمان ریاست جمهوری باراک اوباما با آمریکا همکاری کرد اما حالا اختلاف بین اروپا و آمریکا بر سر تحریمهای جدید مانع همکاری آنها شده است.
وزیر امور خارجه آلمان، هیکو ماس، اخیرا پیشنهاد راهاندازی سیستم مالی مستقلی را داده بود که تحت تاثیر تحریمهای آمریکا نباشد. روسیه و چین، به نوشته وال استریت، به شدت از چنین اقدامی که قدرت آمریکا در تاثیرگذاری را محدود کند خوشحال خواهند شد.
اتحادیه اروپا نیز شرکتهای اروپایی را از تبعیت از تحریمهای آمریکا منع کرده است و نتیجه دادن چنین موضوعی به شدت به سوییفت وابسته است. درست است که بسیاری از شرکتهای اروپایی نشان دادهاند که تجارت با آمریکا را به تجارت با ایران ترجیح میدهند اما استفاده از سوییفت به شرکتهای اروپایی اجازه میدهد که تحریمها را نادیده گرفته و با ایران مراوده مالی داشته باشند.
وال استریت همچنین گزارش میدهد که در روز سهشنبه، ۲۴ مهرماه، مجموعهای از ۳۰ کارشناس، سیاستگذار و مقام سابق آمریکایی از دولت ترامپ خواستند که سوییفت را نیز به تحریمهای ایران اضافه کند. از سناتور جو لیبرمن تا مشاوران امنیت ملی سابقی چون ریچارد آلن و رابرت مکفارلین در این جمع حضور داشتند.
والاستریت بر منافع مشترک اروپا و آمریکا در موضوع ایران تاکید میکند و میگوید مواردی هستند که در توافق هستهای وجود نداشتند و اروپا نباید این منافع را نادیده بگیرد.