FATF تحریمهای مالی ایران را یکسال دیگر تعلیقکرد
گروه اقدام مالی (FATF) روز جمعه دوم تیرماه اعلام کرد که اقدامات تنبیهی علیه جمهوری اسلامی ایران را به مدت یک سال دیگر به تعلیق درآورده است.
گروه کاری اقدام مالی، اعلام کرد، «با توجه به تعهدی که ایران از خود نشان داده و گامهای مرتبطی که این کشور در راستای برنامه اقدام خود برداشته است» تصمیم گرفته تعلیق اقدامات متقابل خود علیه ایران را ادامه دهد.
FATF در بیانیه مطوعاتی خود که بعد از نشست والنسیا در اسپانیا صادر کرده آورده است: « تا زمانی که برنامه اقدام ایران به طور کامل تکمیل شود، ایران در بیانیه عمومی گروه کاری اقدام مالی باقی خواهد ماند، تا این کشور اقدامات لازم برای مقابله با قصورهای به رسمیت شناخته شده در این برنامه اقدام را اجرایی کند.»
این نهاد بین دولتی گفته، به رصد پیشرفت ایران در روند اجرای برنامه اقدام ادامه می دهد و گام بعدی در این کشور را مورد توجه قرار خواهد داد.
در این بیانیه همچنین آمده است: «اف ای تی اف از ایران می خواهد تا به طور کامل با قصورهای خود در زمینه مقابله با پولشویی و تامین مالی تروریزم مقابله کند.»
در ژوئن سال گذشته، این نهاد ناظر مالی با استقبال از اقدامات اتخاذ شده از سوی ایران، وضعیت این کشور را ارتقا داد و اعلام کرد که اقدامات متقابل علیه این کشور به حالت تعلیق در خواهد آمد و به ایران برای انجام اصلاحات یک سال زمان داده می شود.
بدین ترتیب ایران فعلا در محدوده خاکستری حفظ شده و مجددا به لیست سیاه گروه کاری اقدام مالی بازگردانده نشده است.
در همین رابطه سفیر ایران در انگلیس و عضو تیم ایران در جریان مذاکرات هستهای، توضیحاتی را پیرامون مصوبه FATF در مورد ایران ارائه کرد.
حمید بعیدینژاد در کانال تلگرامی خود نوشت: اعضای نهاد ترتیبات مالی بینالمللی برای جلوگیری از پولشویی و تأمین مالی تروریسم موسوم به اف ای تی اف که در شهر والنسیا در اسپانیا تشکیل جلسه دادهاند، طی مصوبهای از اقدامات موثر نظام بانکی و مالی ایران برای مقابله با پولشویی و تامین مالی تروریسم تقدیر نمودند و بدین ترتیب برای دومین سال متوالی اعمال محدودیتهای تحمیلی قبلی این نهاد بر نظام بانکی و مالی ایران را تعلیق و متوقف نمودند.
کشورهای اروپایی و کشورهای بزرگ اقتصادی جهان با این تصمیم خود، امکان توسعه روابط بانکی و مالی خود با ایران را که یکی از اهداف عمده تفاهم هستهای برجام میباشد، تضمین کردند.
این تصمیم در شرایطی اتخاذ میگردد که برخی محافل و مراکز تندرو در آمریکا از ترامپ رئیسجمهور این کشور خواسته بودند که به هر ترتیبی جلوی این تصمیم را بگیرد اما آمریکا تحت فشار کشورهای اروپایی نهایتا پذیرفت که متن مورد حمایت تمامی کشورهای مهم جهان را بپذیرد. آمریکا با پذیرش متن مصوبه این نهاد بینالمللی مجبور شد اقدامات موثر بینالمللی ایران در مقابله با پولشویی و تامین مالی تروریسم را مورد تایید قرار دهد تا راه برای رفع هر چه بیشتر محدودیتهای بانکی و مالی ایران طبق برجام هموار گردد.
گروه اقدام مالی یا FATF به ابتکار هفت کشور صنعتی دنیا موسوم به «جی هفت» در سال ۱۹۸۹ و با هدف شفافیت مالی و مقابله با پولشویی تاسیس شد.
این گروه در سال ۲۰۰۰برای نخستین بار علاوه بر توصیههای سالانه، فهرستی از 15 کشور را منتشر کرد که به زعم این گروه در مبارزه با پولشویی و بعدها تامین مالی تروریسم با این گروه همکاری نمیکردند.
این فهرست که از آن زمان با عنوان فهرست سیاه FATF شناخته شده است، در سالهای بعد بروزرسانی شد به طوری که در فوریه سال ۲۰۱۶ تنها ایران و کره شمالی در این فهرست باقی ماندند.