ابراز نگرانی کاربران توییتر نسبت به عکسالعمل احتمالی تهران به کشتن فخریزاده
با ادامه واکنشها نسبت به کشته شدن محسن فخریزاده، چهره برجسته حکومت ایران در زمینه هستهای و نظامی، شهروندان در رسانههای اجتماعی درباره نوع عکسالعمل احتمالی مقامهای جمهوری اسلامی به آن در داخل و خارج کشور ابراز نگرانی میکنند.
شماری از کاربران توییتر با اشاره به افزایش خطر جنگ نظامی میان اسرائیل و ایران، مقامها و سیستم اطلاعاتی-امنیتی کشور را به دلیل سیاستهای نادرست در دفع تهدیدهای واقعی و مشغول شدن به بازداشت و سرکوب فعالان سیاسی داخلی مسئول این اتفاقات دانستند.
محمد صحفی، معاون سابق وزارت فرهنگ و ارشاد، ضمن انتقاد از «فریاد انتقام درجهداران» نظامی در توییترش نوشت: «معلوم میکند کار اصلی تامین امنیت در کانون توجه آنها که باید باشد نیست.»
برخی فعالان سیاسی و مدنی هم به تجربه بازداشت و زندان خود اشاره کرده و قتل فخریزاده را «رکب خوردن» نیروهای امنیتی و اطلاعاتی به دلیل تمرکز بر فعالیتهای سیاسی منتقدان و غفلت از تهدیدهای خارجی دانستند.
زهرا توحیدی، عضو حزب اتحاد ملت، در همین زمینه به بازداشت ویدا ربانی، روزنامهنگار هفتهنامه «صدا»، اشاره کرد و آن را همزمان با «بحران امنیتی» کشور مورد انتقاد قرار داد.
طعنه به گفتمان «عمق نفوذ» جمهوری اسلامی
از سوی دیگر، برخی کاربران رخنهپذیری و نفوذ در سیستم امنیتی و نظامی کشور را مایه نگرانی دانستند و به طعنه گفتمان «عمق نفوذ» در منطقه را که سالهاست از سوی مقامهای ارشد حکومت ایران تبلیغ میشود مورد اشاره قرار دادند.
علی قلیزاه در همین زمینه نوشته است: «اوج هنر اطلاعات سپاه بازداشت چند روزنامهنگار مستقل با عنوان پروژه نفوذ بود، زمانیکه عوامل اسرائیل تا ریاست میز اسرائیل در ساس [سازمان اطلاعات سپاه] نفوذ کرده بودند.»
اشاره او به ماجرای بازداشت مدیرکل میز اسرائیل در معاونت ضدجاسوسی وزارت اطلاعات جمهوری اسلامی، به اتهام «جاسوسی»، در سال ۱۳۹۱ همزمان با دولت محمود احمدینژاد است.
کاربری به نام علی بهمنی هم نوشت: «عمق نفوذ دشمن در دستگاههای اطلاعاتی ایران تا کجاست؟»
برخی فرماندهان نظامی، از جمله حسین دهقان مشاور رهبر جمهوری اسلامی، در پی کشته شدن فخریزاده «رخنه و نفوذ» در ساختار امنیتی را مورد تایید قرار دادهاند.
نگرانی از عواقب واکنش نظامی
شماری از کاربران توییتر نیز نسبت به تکرار لحن انتقام از سوی مقامها و رسانههای حکومت ابراز نگرانی کردند.
فرید مدرسی، از فعالان رسانهای حامی حکومت، در توییترش نوشت: «دیگر صبرمان لبریز شده، موشک را شلیک کنید...»
در واکنش به این دست توییتها، کاربرانی به شلیک موشکهای سپاه پاسداران به هواپیمای مسافربری اوکراین در دیماه سال گذشته که همزمان با عملیات نظامی انتقام قاسم سلیمانی، فرمانده پیشین سپاه قدس، صورت گرفت اشاره کردند.
جواد سلیمانی، که همسرش را در انهدام هواپیمای اوکراین از دست داد، در پاسخ به توییت فرید مدرسی نوشت: «به کی شلیک کنند موشک رو؟! باز دوباره یک هواپیمای اوکراینی دیگه و یک داغ ابدی دیگه؟»
قربانیان واکنش امنیتی چه کسانی خواهند بود؟
در حالی که مقامهای ارشد حکومت ایران از جمله علی خامنهای و روسای قوای سهگانه بر پیگیری قضایی و اطلاعاتی عاملان کشتن فخریزاده تاکید کردهاند، برخی از کاربران رسانههای اجتماعی از تکرار پروژه قربانیسازی از سوی نهادهای امنیتی ابراز نگرانی کردند.
مورد مازیار ابراهیمی، از بازداشتشدگان ترور دانشمندان هستهای که بعدا شکنجه و اعترافگیری اجباری-ساختگی خود را افشا کرد، در بسیاری از توییتها مورد اشاره قرار گرفت.
احسان نادرپور، روزنامهنگار، با اشاره به نام ابراهیمی در توییترش با کنایه نوشت: «الان وقتشه صداوسیماییها ببین با کی مشکل دارن که پروندهش رو بدن حراست و بعد هم وزارت اطلاعات بیانیه بده قاتلان فخریزاده دستگیر شدن.»
محسن فخریزاده از مقامهای ارشد سپاه پاسداران بود که ریاست سازمان پژوهش و نوآوری وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح را بر عهده داشت. از او به عنوان یکی از برجسته و پرنفوذترین چهرههای برنامه هستهای ایران نام برده میشد که نامش در فهرست تحریمهای شورای امنیت سازمان ملل متحد قرار گرفته بود.
کشتن او طی عملیات روز جمعه در دماوند در حالی صورت گرفت که مقامهای تهران در پی روشن شدن نتیجه انتخابات آمریکا نسبت به بازگشت دولت جو بایدن به برجام و لغو تحریمها ابراز امیدواری کرده بودند.