ادامه تلاش هکرهای مورد حمایت حکومت ایران برای سرقت اطلاعات واکسن کرونا
سه روز پس از آنکه وزیر بهداشت ایران وعده «معرکه» جهانی در زمینه کشف واکسن کرونا را مطرح کرد، روزنامه گاردین در گزارشی نوشته هکرهای مورد حمایت حکومت ایران به همراه چند کشور دیگر در تلاش برای سرقت اطلاعات محرمانه مربوط به واکسن کرونا هستند.
گاردین یکشنبه دوم آذرماه گزارش داد هکرهای مورد حمایت حکومتهای چین، روسیه، ایران و کره شمالی در یک اقدام هماهنگ که کارشناسان امنیتی آن را «جنگ مالکیت فکری» توصیف میکنند، در پی سرقت اطلاعات مربوط به واکسن کرونا هستند.
کارشناسان امنیتی این هکرها را متهم میکنند که در تلاشند نتایج آزمایشهای اولیه واکسن و اطلاعات حساس در مورد تولید انبوه دارو را به دست آورند. این در حالی است که برخی از واکسنهای تولیدشده به مرحله دریافت مجوز توزیع و تزریق نزدیک شدهاند.
به تازگی سعید نمکی، وزیر بهداشت ایران، گفته بود ایران در زمینه ساخت واکسن «یکی از طلاییترین ایام سرزمین» را رقم خواهد زد. این مقام جمهوری اسلامی افزود: «میبینید که ما چه معرکهای خلق خواهیم کرد.»
مقامها و سازمانهای حکومت ایران در حالی وعده واکسن کرونا میدهد که گاردین اکنون نوشته پیش از این هم هکرهای مورد حمایت جمهوری اسلامی با هدف سرقت اسرار طراحی واکسن دست به کار شده بودند.
در حرکت قبلی صدها شرکت دارویی، آزمایشگاههای تحقیقاتی و سازمانهای بهداشتی از سراسر جهان یکباره هدف قرار گرفتند.
حدود شش ماه پیش، خبرگزاری رویترز گزارش داده بود که هکرهای مرتبط با ایران شرکت داروساز گیلیاد در ایالات متحده آمریکا را که برای تهیه داروی کرونا در حال اقدام بوده، هدف نفوذ سایبری قرار دادهاند.
یک بار دیگر نیز پیش از آن در فروردینماه همین خبرگزاری به نقل از چهار منبع به تلاش برای حمله هکرها به کارکنان سازمان جهانی بهداشت اشاره کرد و آن را مربوط به حکومت ایران خواند.
با این حال، مقامهای وزارت ارتباطات ایران این اقدامات را قبلا رد کرده و «دروغ محض برای تشدید فشار به ایران» خوانده بودند.
چالش امنیتی که اکنون گاردین درباره آن گزارش داده، آژانسهای اطلاعاتی کشورهای غربی از جمله مرکز امنیت سایبری بریتانیا را درگیر کرده است. در این کشور دانشگاه آکسفورد به همراه شرکت داروسازی آسترازنکا در حال تولید واکسن است.
کارشناسان امنیتی بریتانیا میگویند متعهد به محافظت از «حیاتیترین داراییهای» کشور خود هستند.
تمرکز هکرهای روسیه و چین روی کرونا
آدام میر، معاون ارشد اطلاعات در شرکت امنیت فناوری اطلاعاتی «کرود استرایک»، در این زمینه به تلاش ۲۰ ساله روسیه و چین در نفوذ به آژانسها و شرکتهای غربی اشاره کرد و گفت این تلاشها از ماه میلادی مارس بر موضوع کووید-۱۹ متمرکز شده است.
او این مساله را «جنگ مالکیت فکری» خواند و افزود: «اینکه چه کسی اول واکسن را تولید میکند موضوع غرور ملی شده است.»
همه کشورهایی که به دست داشتن در هک متهم شدهاند، آن را انکار میکنند.
روسیه گفته «هیچ اطلاعی» از اقدامهای هکرها ندارد و چین هم استدلال کرده تحقیقاتش در حوزه واکسن بسیار جلوتر است و «نیازی به سرقت کاری که دیگران انجام میدهند» ندارد.
هفته گذشته، شرکت مایکروسافت اعلام کرد حملات سایبری سه بازیگر دولتی را کشف کرده که هفت شرکت برجسته را که به طور مستقیم در تحقیق درباره واکسنها و درمان کووید-۱۹ فعال بودند، هدف حملات قرار دادند.
از جمله روشهایی که کارشناسان امنیت و اطلاعات به آن اشاره میکنند فریب از طریق فیشینگ، ارسال پیشنهادهای شغلی، سرقت اطلاعات و برخی روشهای دیگر بوده است.
گاردین به نقل از مارتین مککی، استاد بهداشت عمومی در دانشکده بهداشت و طب گرمسیری لندن، نوشته او متعجب است چرا برخی از دولتها با توجه به این که اطلاعات زیادی در مورد تحقیقات کرونا در دسترس عموم قرار گرفته، سعی در سرقت اسرار واکسن دارند.