اقدامات ایران حفظ برجام برای کشورهای امضاکننده را سختتر میکند
برایان هوک، رییس گروه اقدام ایران در وزارت خارجه آمریکا، در مصاحبه اختصاصی با ایران اینترنشنال گفت با دور شدن تهران از تعهداتش در چارچوب برجام، ماندن در این توافق برای کشورهای امضا کننده این پیمان سختتر میشود.
هوک روز پنجشنبه ۱۷ آبان در این مصاحبه گفت: «فکر میکنم در ۲۴ ساعت گذشته ما شاهد سه تحول مهم بودیم. اول این که ایران در حال تزریق گاز به سانتریفیوژهاست. آنها دارند خودشان را آماده یک خروج سریع از توافق میکنند. دوم این که آژانس بینالمللی انرژی اتمی، گزارش کرده که ایران مواد هستهای را از آژانس پنهان میکند و سوم این که رژیم یکی از بازرسان آژانس را در فرودگاه بازداشت کرده و اتهامات واهی به او وارد کرده در حالی که کاملا واضح است که این اقدامی در جهت مرعوب کردن آژانس بوده است که یک مجموعه سازمان ملل متحد است.»
او ادامه داد: «بنابراین کنار هم گذاشتن این سه رویداد، عمیقا نگرانکننده است. من فکر میکنم برای کشورهای عضو برجام، حفظ این توافق سختتر و سختتر میشود. ایران عملا مدتهاست که ناقض توافق بوده است. اما اکنون به شکل خشنتری اقدام به نقض توافق اتمی میکند.»
او از جامعه بین الملل درخواست کرد که این موضوع را جدی بگیرند و گفت: «باید خیلی نگران باشیم وقتی بزرگترین حامی تروریسم در جهان دارد تعهدات اتمی خود را تا حد خروج از توافق کاهش میدهد. ما باید این رژیم را پاسخگو کنیم و این رژیم باید به آژانس بینالمللی انرژی اتمی دسترسی کامل و فوری بدهد تا آژانس بتواند کارش را انجام دهد.»
هوک با اشاره به خروج آمریکا از برجام بار دیگر تاکید کرد تهران هرگز نباید به سلاح هستهای دسترسی داشته کند و در این زمینه گفت: «خارج بودن از توافق ما را در موقعیت بهتری قرار داد تا به این هدف برسیم. البته هنوز کشورهایی در توافق هستند اما زنده نگاه داشتن برجام به شکل فزایندهای دشوارتر میشود.»
رییس گروه اقدام ایران درباره تلاش تهران برای استفاده از ارزهای دیجیتالی نیز گفت: «من فکر میکنم که درباره استخراج ارزهای دیجیتال، رژیم از این ابزار برای ثروتمندتر کردن خودش استفاده میکند. تحریم در این زمینه به اندازه کافی موثر نیست. با توجه به نوع تحریمهایی که ما وضع کردیم، باعث فروپاشی بخش نفت، بخش فلزات، محصولات پتروشیمی و غیره شدیم که فهرست آن طولانی است. ما سرمایهگذاری خارجی مستقیم در ایران را فروپاشیدهایم. بیش از هفتاد بانک ایرانی از سیستم سوئیفت جدا شدهاند. افایتیاف هم اقدامات متقابل خودش را انجام داده است. اقتصاد ایران اکنون منفی دوازده درصد تولید ناخالص داخلیاش است و این رقم از این هم بدتر خواهد شد. متاسفانه این بهایی است که این رژیم برای سالها رفتار یاغیگرانه خودش پرداخته است.»
او ادامه داد: «بسیاری از چیزهایی که مردم ایران در اعتراضهای خودشان طلب میکنند همان چیزهایی است که ما خواستار آنها هستیم. از جمله این که پولتان را برای رژیم اسد در سوریه هدر ندهید. پولتان را برای این ماجراجوییهای خارجی و گروههای نیابتی تلف نکنید. به یمن حکومت ایران، به طور متوسط دستمزد یک جنگجوی حزبالله لبنان اکنون از دستمزد یک مامور آتشنشانی ایران بیشتر است. بنابراین من فکر میکنم مردم ایران متوجه هستند که هزینه بسیاری از این ماجراجوییها از جیب آنها پرداخت میشود و ما البته اکنون شاهد اعتراضها در لبنان و عراق هم هستیم.»
هوک، نهم آبان در مصاحبه با شبکه تلویزیونی العربیه عنوان کرد جمهوری اسلامی ایران ۱۶ میلیارد دلار صرف شبهنظامیان مورد حمایتش در سوریه و عراق کرده است.
او اما جزئیات بیشتری را درباره زمان هزینه کردن این مبلغ و نام گروههای شبهنظامی ارائه نداد. این مقام آمریکایی همچنین هدف ایران در سوریه را محافظت از بشار اسد، رییس جمهوری سوریه، توصیف کرد.