انتقاد اتحادیه اروپا و روسیه از تصمیم آمریکا برای لغو معافیتهای هستهای ایران
جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، تصمیم آمریکا برای پایان دادن به معافیتهای باقیمانده از تحریم برای پروژههای مرتبط با برجام را محکوم کرد و گفت این تصمیم اطمینان یافتن از ماهیت صلحآمیز برنامه هستهای ایران را «بار دیگر» پیچیده میکند.
به گزارش خبرگزاری فرانسه، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، در یک نشست درباره روابط اتحادیه اروپا و سازمان ملل متحد که روز پنجشنبه در شورای امنیت این سازمان در نیویورک برگزار شد، بر «اهمیت پایدار» توافق هستهای ایران تاکید کرد.
بورل گفت: «توافق [با ایران] همچنان بهترین و تنها روش برای اطمینان یافتن از ماهیت صلحآمیز برنامه هستهای ایران است. به همین دلیل است که من از تصمیم دیروز آمریکا مبنی بر تمدید نکردن معافیتها برای پروژههای هستهای مرتبط با برجام متاسفم. بار دیگر اطمینان یافتن از ماهیت کاملا صلحآمیز برنامه هستهای ایران برای جامعه بینالمللی دشوارتر شد.»
همچنین میخائیل اولیانوف، نماینده روسیه در سازمانهای بینالمللی در وین، شامگاه پنجشنبه، به تصمیم آمریکا در این زمینه واکنش نشان داد و آن را «نقض منشور سازمان ملل متحد» توصیف کرد.
اولیانوف در صفحه خود در توییتر نوشت: «تحریمهای غیرقانونی آمریکا علیه این پروژهها نقض بیشتر منشور سازمان ملل متحد (ماده ۲۵) و قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل و انپیتی (ماده ۴) است. آمریکا همچنان به تضعیف عدم اشاعه ادامه میدهد.»
مایک پمپئو، وزیر خارجه آمریکا، روز چهارشنبه، در بیانیهای اعلام کرد که کلیه معافیتهای باقیمانده از تحریم برای پروژههای مرتبط با توافق هستهای ایران تا ۶۰ روز دیگر به پایان خواهد رسید.
بر اساس این بیانیه، لغو معافیتها راکتور اراک، تامین اورانیوم غنیشده برای راکتور تحقیقاتی تهران و صادرات ضایعات سوخت راکتورهای تحقیقاتی ایران را شامل می شود.
این بیانیه افزود: «معافیت از تحریم برای این فعالیتها پس از یک دوره ۶۰ روزه به پایان خواهد رسید تا اشخاصی که در این فعالیتها مشغول هستند بتوانند کار خود را متوقف کنند.»
وزیر خارجه آمریکا همچنین به تحریم مجید آقایی و امجد سازگار، دو نفر از سران برنامه غنیسازی هستهای ایران، اشاره کرد و گفت این دو نفر در فعالیتهایی شرکت داشتهاند که میتواند خطر کمک به توسعه سلاحهای کشتار جمعی را در برداشته باشد.
بهروز کمالوندی، سخنگوی سازمان انرژی اتمی ایران این تصمیم آمریکا را «سر و صدای رسانهای» خواند و اعلام کرد که این اقدام «هیچ تاثیری بر روند کار» جمهوری اسلامی ندارد.