برایان هوک: علاقهای به جنگ نداریم، مگر اینکه ایران بخواهد
برایان هوک، رییس گروه اقدام ایران در وزارت خارجه آمریکا، با اشاره به افزایش تنش میان واشینگتن و تهران اعلام کرد کشورش علاقهای به درگیری نظامی ندارد، «مگر آنکه ایران بخواهد اختلافنظرها با ما را با نیروی نظامی حلوفصل کند».
هوک روز پنجشنبه ۳۱ مردادماه در گفتوگویی با شبکه تلویزیونی «کانال ۴» بریتانیا در پاسخ به سوالی درباره احتمال رویارویی نظامی با ایران گفت: «ما این را روشن کردهایم که تمایل داریم آنها پاسخ دیپلماسی ما را با دیپلماسی بدهند.»
هوک اضافه کرد: «متاسفانه، ایران با دیپلماسی ما با نیروی نظامی روبهرو شده است.»
او گفت این ایران است که باید به سوال درباره خطر وقوع جنگ در خاورمیانه پاسخ دهد.
رییس گروه اقدام ایران افزود تهران تعدادی نفتکش و خطوط لوله نفت را منفجر و همچنین پهپاد آمریکا را در حریم هوایی بینالمللی ساقط کرده است.
او این مساله را متوسل شدن جمهوری اسلامی به «راهکار معمول وحشت و خشونت» توصیف کرد و دلیل آن را عدم علاقه ایران به «نه» شنیدن دانست.
هوک در بخش دیگری از این گفتوگو در پاسخ به سوالی درباره شکست تحریمها در جلوگیری از «اقدامات خصمانه» ایران، گفت: «این پرخاشگری۴۰ سال است که وجود دارد. آنچه که ما در خلیج [فارس] مشاهده میکنیم، چیز جدیدی نیست.»
این مقام وزارت خارجه آمریکا با اشاره به دوران جنگ ایران و عراق گفت: «در آن زمان هم ایران به سکوهای نفتی کویت حمله میکرد.»
او در ادامه جمهوری اسلامی را یک «رژیم خشن انقلابی» خواند.
بوریس جانسون شریکی فوقالعاده برای آمریکا بوده است
هوک در پاسخ به سوال مجری «کانال ۴» در مورد عدم تمایل بوریس جانسون، نخستوزیر بریتانیا، به درگیری نظامی با ایران گفت: «ما هم به جنگ علاقهای نداریم. ما بوریس جانسون را در زمانی که وزیر خارجه بود خیلی خوب میشناختیم. او شریکی فوقالعاده [برای ما] در موضوع ایران بوده است.»
رییس گروه اقدام ایران اختلافنظر آمریکا با بریتانیا بر سر مساله ایران را «تاکتیکی» خواند و گفت: «ما فقط درباره کارآمدی توافق هستهای در ارتباط با تضمین نفع مشترک ما که جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هستهای اختلافنظر داریم.»
هوک اضافه کرد: «ما میدانیم که سیاست رسمی بریتانیا این است که اطمینان حاصل کند ایران هرگز به سلاح هستهای دسترسی پیدا نمیکند.»
این مقام دستگاه دیپلماسی آمریکا به همکاری با بریتانیا برای مقابله با «پرخاشگری ایران در منطقه» اشاره کرد و توضیح داد: «ما به طور منظم آزمایشهای موشکهای بالستیک ایران را محکوم میکنیم که برخلاف قطعنامههای شورای امنیت سازمان ملل متحد است.»
از اشتباهات تاریخی درباره کره شمالی درس بگیریم
هوک در پاسخ به سوالی درباره برخوردها با ایران و کره شمالی بر سر پرونده هستهای این دو کشور گفت که آمریکا در مورد کره شمالی نیز دههها از دیپلماسی استفاده کرده است. او توضیح داد که دیپلماسی در جلوگیری از دستیابی پیونگیانگ به سلاح هستهای «شکست خورد».
رییس گروه اقدام ایران اضافه کرد: «ما باید از اشتباهات گذشته تاریخی خود درس بگیریم.»
او گفت توافق هستهای ایران «ویژگیهای مشترک زیادی» با توافقهای هستهای دارد که آمریکا سعی میکرد در موردشان با کره شمالی مذاکره کند.
این مقام دولت آمریکا گفت: «ما توافقی همیشگی میخواهیم که [تضمین کند] ایران راهی برای رسیدن به سلاح هستهای ندارد.» هوک افزود میتوانیم با «انزوای دیپلماتیک» ایران و «فشار اقتصادی» به این هدف دست پیدا کنیم.
هوک همچنین با اشاره به زندانی شدن شهروندان دو تابعیتی در ایران از جمله نازنین زاغری-رتکلیف، شهروند ایرانی-بریتانیایی، گفت: «ایران از انسانها به عنوان وثیقهای برای رسیدن به اهداف سیاسیاش استفاده میکند.»
او توضیح داد که پس از مذاکره برای برجام «ایران پنج آمریکایی را آزاد کرد، اما بعد از توافق دوباره پنج نفر دیگر را بازداشت کرد. پس ما باید در مقابل رژیم ایران بایستیم.»
این دیپلمات آمریکایی بهترین راهکار برای داشتن یک «خاورمیانه آرامتر و باثباتتر» را وارد کردن «فشار اقتصادی»، «تضعیف داخلی» و «ضعیف کردن نیروهای نیابتی» جمهوری اسلامی توصیف کرد.