تلاش ایران برای کاهش وابستگی به تنگه هرمز در صادرات نفت
تورج دهقانی، مدیر عامل شرکت مهندسی و توسعه نفت ایران، روز چهارشنبه ۲۳ مرداد، در حاشیه بازدید خبرنگاران از کارخانه لولهسازی برای اجرای پروژه خط لوله انتقال نفت از گوره به جاسک، گفت: «پروژه خط لوله انتقال گوره به جاسک در یک مسیر١٠٠٠ کیلومتری باید تا پایان سال ۱۳۹۹ اجرایی شود.»
او اضافه کرد که با اجرای این پروژه، اولین محموله نفت خام در شرق تنگه هرمز دریافت خواهد شد و مسیر کشتیها کاهش مییابد.
دهقانی ظرفیت این خط لوله را «یک میلیون بشکه در روز» اعلام کرد و گفت: « قرار است مخازنی به مجموع ظرفیت٢٠ میلیون بشکه در منطقه جاسک به منظور پشتیبانی صادرات نفت در پایانه نفتی جاسک احداث شود.»
مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه نفت همچنین هزینه این پروژه را «دو میلیارد دلار» اعلام کرد که حدود ٥٠٠ تا ٦٠٠میلیون دلار آن به تامین لوله مربوط میشود.
او افزود که «نزدیک به ٦٠ درصد» از لولههای این طرح در داخل ایران تولید میشود و به این ترتیب، «از خروج ٢٠٠ میلیون یورو ارز از کشور جلوگیری شده» است.
این خط لوله همچنین دارای پنج ایستگاه پمپاژ نفت خواهد بود که در سه استان بوشهر، فارس و هرمزگان احداث خواهند شد.
پیشتر رشید سیدیان، مدیر طرح پروژه خط لوله انتقال نفت خام گوره – جاسک، هدف از این طرح را «کاهش ریسک صادرات از منطقه استراتژیکی تنگه هرمز» اعلام کرده بود.
حدود یک ماه پیش، هيات دولت ایران قانونی را به تصویب رساند که بر اساس آن، فعالیت شرکت لولهسازی ماهشهر سدید برای انجام ابر پروژه ملی خط لوله نفت كوره جاسک تسهیل میشود.
تلاش برای احداث فوری چنین خط لولهای در حالی است که در هفتههای گذشته تنشها در خلیج فارس و به ویژه در تنگه هرمز افزایش یافته است.
در حالی که جامعه بینالمللی نسبت به امنیت تنگه هرمز ابراز نگرانی کرده است، ایران میگوید که امنیت این منطقه فقط از سوی کشورهای حاشیه خلیج فارس باید تأمین شود.
پیشتر عربستان سعودی نیز برای کاهش وابستگی به تنگه هرمز، خط لولهای را از شرق به غرب این کشور احداث کرده است.