جاوید رحمان گزارشگر ویژه حقوق بشر ایران شد
شورای حقوق بشر سازمان ملل یک حقوقدان پاکستانی- بریتانیایی را به عنوان گزارشگر ویژه در امور ایران انتخاب کرد.
جاوید رحمان که دکترای حقوق بینالملل دارد جانشین عاصمه جهانگیر در این سمت خواهد شد که۲۲ بهمن ماه سال گذشته بر اثر سکته قلبی درگذشت.
رحمان که استاد دانشگاه برونل لندن است فعالیتهای آکادمیک متعددی در زمینه حقوق بشر از جمله آزادی ادیان، قوانین جهانی حقوق بشر و قوانین اسلامی انجام داده است.
جاوید رحمان در حوزههایی همچون مبارزه با تروریسم، حقوق اقلیتها و و منع شکنجه با سازمان ملل به عنوان مشاور همکاری داشته است.
چنانچه شورای حقوق بشر سازمان ملل ماموریت گزارشگر ویژه در امور ایران را به صورت سالیانه تمدید کند، رحمان میتواند به مدت ۶ سال در این سمت بماند.
شورای حقوق بشر از سال ۱۳۹۰ برای ایران گزارشگر ویژه تعیین کرده است و احمد شهید به عنوان نخستین گزارشگر به مدت ۵ سال در این سمت حضور داشت. بعد از او عاصمه جهانگیر از آبان سال ۱۳۹۵ به عنوان گزارشگر ویژه انتخاب شد.
مقامهای جمهوری اسلامی همواره از تصمیم شورای حقوق بشر سازمان ملل برای انتخاب گزارشگر ویژه برای ایران انتقاد کرده و درخواست گزارشگران برای بازدید از ایران و بررسی اوضاع از نزدیک را رد کردهاند.
گزارشهای ارائه شده توسط گزارشگران ویژه حقوق بشر عمدتا بر حوزههایی نظیر اعدامها، نحوه برخورد با دانشجویان، کارگران و منتقدان حکومت متمرکز بوده است.
جاوید رحمان ۵۱ ساله ، فعال حقوق بشر پاکستانی – بریتانیایی است. او در سال ۱۹۹۵ دکترای حقوق بینالملل را از دانشگاه هال انگلستان دریافت کرد. وی در حال حاضر رئیس دانشکده حقوق دانشگاه برونل لندن است.
او در آخرین روز از سی و هشتمین نشست شورای حقوق بشر سازمان ملل در ۶ ژوئیه ۲۰۱۸، از میان ۱۴ نفری که برای این سمت نامزد شده بودند، انتخاب شده است. این شورا جاوید رحمان را بهعنوان گزارشگر ویژه حقوق بشر در ایران معرفی کرد. وی جانشین عاصمه جهانگیر، گزارشگر قبلی که در ۱۱ فوریه ۲۰۱۸ درگذشت، شد.
جاوید پیشتر نیز به عنوان وکیل واجد شرایط انتخاب شده بود که به تعدادی از پروندههای مهم مربوط به قوانین اسلامی، مبارزه با تروریسم بینالمللی و قانون حقوق بشر نظرات حقوقی خود را ارائه کند. جاوید رحمان با مطالعاتی که در زمینه حقوق بینالملل داشته در کتابهایش به بررسی جامع و عملی از مسائل حقوق بشر پرداخته و همچنین تحلیلی حقوقی در مورد عدم تبعیض، حقوق اقلیتها، مردم بومی و حقوق زنان و کودکان ارائه میدهد.
او پیشتر در سمت مشاور در زمینه منع شکنجه، مبارزه با تروریسم و قوانین اسلامی، حقوق اقلیتها، با کارگروه حقوق اقلیتها در سازمان ملل همکاری کرده است.