واکنش گزارشگران بدون مرز به گزارش جاوید رحمان: شورای حقوق بشر جدیتر اقدام کند
رضا معینی، مسئول ایران در سازمان گزارشگران بدون مرز، گزارش اخیر جاوید رحمان درباره وضعیت حقوق بشر در ایران را «تکاندهنده» خواند و از شورای حقوق بشر خواست برای حفاظت و دفاع از روزنامهنگاران «اقدامهای جدیتری» انجام دهد.
معینی روز سهشنبه در بیانیهای نوشت: «افزایش اعتراض علیه رژیم به سرکوب بیشتر روزنامهنگاران منجر شده است. روزنامهنگاران و شهروند-خبرنگاران در ایران برای انجام حرفه خود، قربانی سانسور، تهدید و بازداشت خودسرانه هستند و در زندانها مورد بدرفتاری و گاه شکنجه قرار میگیرند.»
سازمان گزارشگران بدون مرز، که دفتر آن در پاریس است، همچنین اعلام کرد پس از انتشار گزارش جاوید رحمان، گزارشگر ویژه سازمان ملل در امور ایران که به موارد نقض آشکار حقوق بشر و آزادی اطلاعرسانی در ایران میپرداخت، جمهوری اسلامی ایران «دستکم پنج روزنامهنگار» را بازداشت یا به مجازاتهای زندان و جریمه نقدی محکوم کرد.
گزارشگران بدون مرز با محکوم کردن این موج تازه سرکوب رسانهها در ایران، تاکید کرد گزارش جاوید رحمان، از «وضعیت ناگوار حقوق بشر و از این میان آزادی اطلاعرسانی در ایران» پرده برمیدارد.
جاوید رحمان در سومین گزارش خود که کمتر از یک ماه پیش به مجمع عمومی سازمان ملل ارائه کرد، شواهد خود در این باره و همچنین توصیههایش را برای بهبود وضعیت حقوق بشر در ایران با جزئیات شرح داد.
او سرکوب تظاهرکنندگان در سراسر ایران در آبان ۱۳۹۸ را «خشونتآمیز و بیسابقه» خواند و نوشت واکنش خشونتآمیز حکومت به معترضان این فاجعه در دی ۱۳۹۸، نشان داد حکومت به استفاده بیش از حد زور برای سرکوب آزادی بیان و تجمعات مسالمتآمیز ادامه میدهد.
سازمان گزارشگران بدون مرز اعلام کرد که پس از انتشار این گزارش جاوید رحمان، محمد مساعد روزنامهنگار مستقل، به چهار سال و نه ماه زندان و دو سال ممنوعیت فعالیت روزنامهنگاری و توقیف ابزار ارتباطاتی محکوم شد.
همچنین کوثر کریمی خبرنگار خبرگزاری مهر، وابسته به سازمان تبلیغات اسلامی، به دلیل پوشش خبری اعتراضهای مردم روستای ابوالفضل در جنوب اهواز بازداشت شد.
بابک طهماسبی، روزنامهنگار مستقل نیز با تایید حکم خود مبنی بر دو سال زندان و ۷۴ ضربه شلاق به اتهام « نشر اکاذیب» و «توهین و افترا» به دلیل گزارش وضعیت نابسامان معیشتی کارگران شرکت ملی حفاری، از سوی شعبه ۱۷ دادگاه اهواز روبهرو شد.
همچنین امیررضا امیر تیموری، خبرنگار سایت تابناک در کرمان، در پی شکایت نماینده شهر و رییس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی برای «نشر اکاذیب به قصد تشویش اذهان عمومی» تفهیم اتهام شد.
پنجمین روزنامهنگار نیز امانمحمد خجملی بود که به اتهام « نشر اکاذیب» و «تشویش اذهان عمومی» در گزارش بحران اقتصادی ایران، به جریمه نقدی محکوم شد.
بر اساس آخرین رتبهبندی جهانی سالانه گزارشگران بدون مرز درباره آزادی مطبوعات، جمهوری اسلامی ایران در میان ١٨٠ کشور جهان، در رده ۱۷۳ قرار دارد.